Yemek.com

Temizlik Yaparken Farkında Olmadan Hemen Her Gün Yaptığınız 12 Hata

11 Ocak 2017

Evin en sık kullanılan bölgesi kuşkusuz mutfak. Mutfağa girmediğiniz tek bir gün hatırlıyor musunuz? Sanmıyoruz. Peki size mutfağın aynı zamanda evin en kirli bölgesini olduğunu söylesek?

Üstelik mutfaktaki bakteriler kolaylıkla yiyeceklere de geçebildiği için bu durum sizin ve ailenizin sağlığını doğrudan ilgilendiriyor.

Sadece mutfak değil tüm evin temizliğine ne kadar çok dikkat ediyor olsanız da çoğu kişinin atladığı noktalar var ve bunlardan bir kısmını siz de yapıyor olabilirsiniz.

Bildiklerimizi, bilmediklerimizi, ihmal ettiklerimizi yeniden gözden geçirmenin o zaman tam sırası.

Çekmece ve dolap kulplarını, fırın düğmelerini temizlemeyi unutuyorsunuz

southtowncreative

Mutfak tezgahını, buzdolabını, dolap içlerini en incesine kadar temizliyor olabilirsiniz ancak mutfağın en kirli bölümü olan küçük noktalardır, dostlar. Mesela çekmece, mutfak dolabı kulpları, buzdolabı kapağı tutacağı, ve fırın düğmeleri gibi... Her gün onlarca kez pis ellerimizle dokunduğumuz bu noktalar adeta bir bakteri yuvası. Ve onları temizlemediğiniz sürece o bakterileri mutfakta oradan oraya taşıyorsunuz.

Cam şişeleri bulaşık süngeriyle yıkayıp temizlenmelerini bekliyorsunuz

Özellikle dar ağızlı şişe ve kavanozların her noktasına bulaşık süngeriyle ulaşamazsınız. Yani aslında onu temizledim sanarken çok da temizlemiş olmuyorsunuz.

Onu temizlenin pratik yollarından biri şişeyi pirinç, biraz bulaşık deterjanı ve ılık suyla doldurmak; sonrasında ise iyice çalkalamak. Pirinç böylelikle süngerin ulaşamadığı yerlere ulaşacak ve şişenizin tertemiz olmasını sağlayacaktır.

Detayları şurada: Cam şişe nasıl temizlenir?

Fırın aspiratörünü düzenli olarak temizlemiyorsunuz

youtube

Mutfakta yemek yapmayı çok seven biriyseniz aspiratörünüzü ya da davlumbazı çok sık kullanıyor olmanız çok normal. Peki onu kullandığınız kadar temizliyor musunuz? Yoksa varlığını bile unuttuğunuz oluyor mu?

Yemek kokuları kadar yağı da içine çeken ve hapseden aspiratörünüzü düzenli olarak temizlemezseniz yağ ve tozların onu tıkamasına sebep olursunuz. Aman diyelim.

Kimyasal maddelerle temizlik yaparken eldiven giymiyorsunuz

aliexpress

İşiniz kısa sürecek diye eldiven takmaya üşenip o zararlı kimyasalların derinize nüfuz etmesine izin veriyor ve böylelikle aslında kendinize sandığınızdan çok zarar veriyorsunuz. İster işiniz beş saniye sürecek olsun her koşulda plastik eldiven takmaya ve kimyasalların derinize bulaşmamasına çok dikkat etmelisiniz.

Temizlik spreylerini yüzeye doğrudan sıkıyorsunuz

rd

Ve aslında böyle yaparak özellikle ahşap mobilyalarınızın üzerinde iz kalmasına sebep oluyorsunuz. Doğrusu spreyi önce bir bez üzerine sıkmak ve sonra o bezle temizlemek istediğiniz yüzeyi silmek.

Bulaşık makinesini ağzına kadar dolduruyorsunuz

cocomamafoods

Tek seferde tüm birikmiş bulaşıklardan kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Kim istemez ki? Ancak bulaşık makinesini ağzına kadar doldurur, tüm kirli tabak ve kapları tıkış tıkış dizerseniz makine durduğunda karşınıza çıkan görüntü de harika olmayacaktır. Zira bulaşıklarınız tam olarak temizlenmeyecektir. Gerekirse iki kez çalıştırın makinenizi ancak tüm bulaşıkları içine sığdıracağım diye hijyeninizden vazgeçmeyin.

Çatal, kaşık, bıçakları bulaşık makinesine koyarken hepsini aynı yönde diziyorsunuz

nbcnews

Çatalların bükülmemesi için yukarı doğru bakar şekilde dizilmesi önemli. Ancak kaşık ve bıçakların bazılarını yukarı doğru, bazılarını aşağıya doğru yerleştirmeniz daha doğru. Öbür türlü iç içe geçerek birbirlerinin temizlenmelerini engelliyorlar çünkü.

Lavabo içini temizlemiyorsunuz

Tüm gün sabunlu, deterjanlı sular akıyor diye lavabo içi mutfağın en temiz yeri ve onu temizlemek zorunda değilsiniz diye bir kural yok. Aslında lavabo içinde biriken yiyecek kırıntıları ve artıkları orada bakterileri bırakmakla kalmıyor, zamanla lavabo giderinin de tıkanmasına sebep oluyor.

Tıkanan gideri açmak için ise 2 bardak sirke ve 1 bardak karbonatı tıkanık olan gidere dökmeniz ve bir süre bu şekilde beklettikten sonra üstüne sıcak su dökmeniz yeterli. Böylelikle hem tıkanıklık açılacak, hem de kötü kokulardan da kurtulmuş olacaksınız.

Tek bir sünger ya da bezi her yerde kullanıyorsunuz

pinterest

Süngerle önce lavabo kenarlarını sildiniz, sonra onla mutfak tezgahlarını da temizlemek istediniz. Ama aslında böyle yaparak ikinci bölgeyi olduğundan daha kötü hale getirdiniz.

Zira ilk noktadan süngere geçen bakterileri oradan alıp başka noktaya taşımış oldunuz böylelikle. Farkında olmadan mikropları yayıyor olabilirsiniz, yapmayın.

Bulaşık süngerlerini dezenfekte etmiyorsunuz

says

Az önce de bahsettiğimiz gibi süngerler mutfakta en fazla bakterinin yaşadığı yerlerden biri. Onu sürekli su altında tutuyorsunuz diye temiz olmasını bekleyemezsiniz. O da ayrıca temizlenmek, mikroplardan arındırılmak istiyor.

Bunun pratik bir yolu da süngeri önce suya batırıp mikrodalgada 1 dakika kadar tutmak. Bu kadar basit.

Camları güneş varken siliyorsunuz

naturallybubbly

Hemen herkes yağmurun yağmadığı, havanın güzel olduğu günleri bekler camları silmek için. Ancak güneş tam tepedeyken camları silmek çok da doğru bir hareket değil.

Zira cam temizleyicileri doğrudan gelen güneş ışığında çok daha çabuk kurur ve bu da camların çizgi çizgi olmasına yol açar. Bu yüzden camları silmek için en doğru zaman aslında akşamüstü ya da akşam saatleri. Bulutlu günleri de tercih edebilirsiniz tabii.

Diş fırçanızı karanlık bir ortamda saklıyorsunuz

iheartorganizing

Banyo dolabının içinde diş fırçanızın daha güvende olduğunu düşünebilirsiniz ancak ışık almayan ortamlar bakteri üretmeye daha müsaittir. Bu sebeple diş fırçalarını dolap içinde değil, ışık ve hava alan bir noktada tutmakta fayda var.