Şanlıurfa Yemeklerinin de Adı Gibi Şanlı Olduğunu Gösteren 13 Nefis Yemek
7 Ekim 2015Adı da şanı da yemekleri de bütün övgüleri hak eder Şanlıurfa’nın. Zaten adından bile anlaşılıyor şöhreti. Mutfağına gelmeden önce hikayeleri karşılıyor bizi, Balıklı Göl’ün, Nemrut Dağı’nın ve çiğ köftenin efsaneleşen hikayelerini Urfa’yı araştırıp bilmeyen yoktur.
Acının, etin, köftenin bol olduğu güzel memleketimizin nadide şehri, Şanlıurfa’nın adı gibi şanlı yemeklerine gelelim.
Gerçekten lafı fazla uzatmamak gerek, sizi bu lezzetlere bir an evvel kavuşturmak için.
Başrolde patlıcan: Söğürme
Patlıcan, kıyma (isteğe bağlı parça et) yemeğin ana malzemeleri. Ama sanmayın ki bunlardan ibaret. Domates, kuru soğan, Urfa biberini de unutmayalım!
Adına bakıp sipariş vermekten korkmayın: Şıllık tatlısı
Şanlıurfa'nın bir yiyenin bir daha bırakamadığı, şerbeti yakmayan lezzetli tatlısı. Eğer bir gün yolunuz Urfa'ya düşerse muhakkak yemeden dönmeyin.
Lezzet patlaması: Ağzı açık
Afyon yöresinde de bulunan bu yemekte diğer yörelerin aksine sirke kullanılmadan yapılıyor. Çay saatlerin vazgeçilmez lezzeti olan ağzı açık sıcak sıcak servis yapılıyor.
Çiğ börek gibi: Semsek
Adıyaman mutfağında da başrolde olan bu hamur işi Urfalıların da elinden hatta dilinden düşürmedikleri bir yiyecek. Önerileri ise yaz kış fark etmeden buz gibi ayranla birlikte yenilmesi.
Yoğurdun en lezzetli hali: Lebeni
Diyarbakır'ın en güzel çorbalarından biri olan Lebeni, Urfa'da da karşımıza çıkıyor. Özellikle yaz aylarında tabiri caizse kazan kazan yapılan çorbanın içimine doyum olmuyor.
Nohut sevdirir: Şehriyeli nohutlu bulgur pilavı
Urfa mutfağının en temel pilavlarından olan bu pilav yakın yörelerde de mevcut ancak deneyimlediğimiz için de rahatlıkla söyleyebiliriz, Urfalılarda yeri bir başka. Onsuz bir masa kurulmuyor neredeyse. Kesinlikle yolunuz Urfa'ya düşmese bile yemelisiniz.
Urfa'da kebap denilince akla o gelir: Ciğer kebabı
Haberlere konu olan "Urfa'da günde 5 ton ciğer kebabı tüketiliyor" haberinden sonra listeye almazsak olmayan bir yemektir kendisi. Evet, kebabı ünlü olan her şehirde var ciğer kebabı farkındayız. Ama Urfa'da olduğu kadar tüketilmiyor. Borani diyen de var ama orijinalinin boranı olduğunu duyduk. "Bildiğimiz borani yemeğiyle karıştırmayın" diyor Urfalılar onun için. İri kesim kuzu etlerinin, nohutla buluştuğu bir lezzetten söz ediyoruz. Yanında dilim dilim ekmek yemek serbest! Buz ile hazırlanıp dolapta bekletilen bu salata tahmin edeceğiniz gibi yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti olsa da, kışın da yemeden duramayan Urfalılar yok değil. Bulgurun en güzel hali diyebiliriz, avuç içinde özenle şekil verilir çıtır çıtır kızartılır. Yapmamız gereken tek şey afiyetle yemek. Bir yemek düşünün ki içinde hem bulgur, hem pirinç, hem de et olsun. Çorba mı desek sulu yemek mi desek bilemedik. Ama siz suyuna banmak için ekmekleri önünüzde hazır ediniz. Et, domates, biber ve sarımsak ile yapılan bu yemek kalabalık davetlerin ve bayramların olmazsa olmazıdır. Urfa ağzında "sini daraklığı" şeklinde de söylenir. Sini, farsça büyük tepsi demektir. Taraklık ise etin pirzola kısmını ifade eder. Hiç yazmaz olur muyuz? Çiğ köfte Şanlıurfa deyince akla gelen ilk lezzettir çünkü. Yavaş yavaş sabırla yoğurulur. Yumurtalı olanını yaparlar ki o da tadından yenmez. Umarız bir gün bu lezzeti yerinde yeme şansınız olur. Bildiğimiz borani değil: Boranı
Buz gibi bir salata: Bostana
Bildiğiniz tüm köfteleri unutun: Aya köftesi
Hem doyurucu hem leziz: Yuvalak
Pişsin diye beklersiniz: Sini taraklığı
Ve final onundur: Çiğ köfte