Yemek.com

Farkında Olmadan Daha Fazla Hesap Ödemenize Sebep Olan 10 Restoran Hilesi

6 Temmuz 2017

Bir restorana gidip ne yiyeceğiniz belliyken birden kredi kartı limitinizi zorlayacak kadar çok yediğiniz ve planladığınızdan çok hesap ödediğiniz oldu mu?

Birçoğunuzun cevabının evet olduğunu biliyoruz. Çok normal çünkü bunların hiçbiri tesadüf değil. Restoran işletmecilerinin sizi daha fazla harcamaya yöneltmeyi amaçlayan öyle hileleri var ki farkında olmadan yüksek hesaplar vermek durumunda kalabiliyorsunuz.

Bizi yemek sipariş ederken her seferinde daha fazla harcamaya yönelten bu restoran hilelerini öğrenmenin vakti geldi.

Fonda çalan sakin müzikler daha fazla yemek yemenize yol açar

Fonda melodik ve sakin müziklerin çaldığı bir restoranda, hiç müzik olmayan bir restorana göre daha fazla yemek yersiniz. Mesela, klasik müzik olan yerlerde insanların yemeğe %10 daha fazla para harcadığı ortaya çıkmış. Bunun sebebi bu müziğin kendilerine güvenlerini artırması ve kendilerini daha zengin, daha önemli biri gibi görmelerine yol açması.

"Sevim Teyze'nin Gözlemesi": Restorana ait marka yiyecek yaratmak

Eğer hemen her mekanda bulunan yiyecekleri müşterilere sunuyorsanız rakiplerinizden bir adım öne çıkmalısınız. Yan yana iki mekan düşünün. Birinin girişindeki menüde sadece gözleme yazıyor, diğerinde "Sevim Teyze'nin gözlemesi". Siz hangisini yemeyi tercih ederseniz? Sevim Teyze'nin gözlemesini değil mi? Üstelik fiyatı diğerinden daha yüksek olsa bile...

Sadece 1 lira farkla büyük seçim ister misiniz?

Özellikle fast food restoranları bunu öyle keyfine sormuyor. Zira sorduklarında hiç aklınızda yokken bir anda büyük boy menüyle masanıza dönüyor olmanız da tesadüf değil. Her şey sizin daha fazla para harcamanız üzerine kurulu.

Menü oluşturup daha ucuza satıyorum hissi uyandırma

Yemek yemek için bir mekana gittiğinizde sizin için önceden oluşturulmuş menülerin daha ucuza geldiği algısı oluşur. Tek tek hamburger, patates kızartması, kola almak yerine direkt menülerden seçim yapmamız bu yüzden.

Nusret etkisi: Şefin ününden faydalanma

Nusretle selfie çektirmek için Nusr-et'in önünde sıralar oluştuğunu yadsıyamayız değil mi? Şefin ünü, o mekanın dolmasını ve daha fazla yemek satmasını sağlar. "Aman Allahım yemeğimi şef servis etti" demek kadar havalı bir şey yok çünkü. Cüzdanı mekanda bıraksak da değer.

Mekanın kokusu iştahınızı ve satışları da etkiliyor

Kokunun beynimizi nasıl etkilediğini biliyoruz. Bir koku bizi yıllar öncesine ışınlayabiliyorsa neden yemek alışkanlıklarımızı da etkilemesin, öyle değil mi? Örneğin vanilya ve tarçının tatlı satışları artırdığı biliniyor. Benzer şekilde lavanya kokusu da gelenlerin rahatlamasını, acele etmemesini ve böylelikle daha fazla harcama yapmasını sağlıyor.

Boşları alalım da ne kadar yediğinizi anlamayın

Garson sürekli gelip tabağınızı tam bitirmemiş olsanız da almaya çalışıyorsa bunun da bir sebebi var, kızmayın ona. Masanın düzeni bir yana kirli tabakların, boşların masadan alınmasıyla size yeterince yemediğiniz hissi uyandırılmaya çalışıyor. Böylelikle siz de daha fazla yemek sipariş ediyorsunuz.

Para üstünüz geç geliyor ya da bozukluk halde veriliyor

Yemeğinizi yediniz, hesabı istediniz, garson hesabı aldı gitti ve siz para üstünü bekliyorsunuz, ama bir türlü garson geri gelmek bilmiyor. Bunun sebebi bir ihtimal para üstünü beklemekten sıkılıp gitmeniz. Ya da para üstü özellikle bozuk paralarla geliyorsa bu da bahşiş bırakmanızı kolaylaştırmak için. Kısacası o bahşiş verilecek, o kadar.

Sunum satar: Büyük tabak, küçük porsiyon, bolca süsleme

Diyelim, eğer bir tatlı söylediğinizde tabağın üçte ikisi süslemeyse bilin ki o mekandan çok da ucuza kalkamayacaksınız. Ya da çayınız yanında çiçeklerle, kurabiyelerle, kurdelelerle geliyorsa çayın beş liradan fazla olduğu bir mekandasınız, geçmiş olsun. Sunum fiyatı artırır, bilginiz olsun.

Patron çıldırdı: Sadece 19,99 TL!

Aynı süpermarketlerde olduğu gibi restoranlarda da bu hile sıkça kullanılıyor. Bir salataya 20 TL vermek belki pahalı geliyor ama 19,99 TL'yi görünce neden olmasın diyorsunuz. Öyle değil mi?