Yemek.com

Neden Asla Yoğurtla Pekmezi Birlikte Yememelisiniz?

11 Aralık 2018

Yoğurdun içine pekmez ekleyip yemek Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde sıkça karşımıza çıkan bir gelenek aslında. Diğer yandan da annelerimizin kilo alalım, daha besleyici olsun diye başvurduğu bir yöntem.

Ancak ayrı ayrı sağlığa birçok faydası olan yoğurt ve pekmez bir araya geldiğinde tüm bu özelliklerini yitiriyor, hatta faydadan ziyade zarara yol açıyor.

Kısacası yoğurtla pekmezi karıştırarak yiyorsanız aslında büyük hata yapıyorsunuz. Neden mi? Yaklaşın anlatıyoruz.

Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!

Birbirine çok yakıştığını düşündüğümüz, düşük bütçeli bir tatlı, kış aylarında direnci artıran, enerji veren, annelerimizin besleyici diyerek zorla yedirmeye çalıştığı pekmezli yoğurt aslında sandığımız kadar masum değil.

Zira ayrı ayrı birçok faydası olan pekmez ile yoğurt bir araya geldiğinde bu faydalarından ödün vererek birbirini nötrlüyor. Örneğin demir yönünden oldukça zengin olan pekmez vücuttaki kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayarak kansızlığa iyi geliyor. Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor. Sadece kilo aldıran bir gıdadan öteye geçemiyor.

Diyetisyen Sevgi Eryılmaz, süt ve süt ürünlerinin demir emilimini azalttığı söyleyerek şöyle devam ediyor: "Çocuklarımıza daha besleyici bir ara öğün oluşturabilmek için yoğurdun içine konulan pekmez, kuru meyveler ve kuru yemişlerle tüketilen süt ve bu gibi birleşimleri yaparsak bu sefer demir eksikliğine sebep oluruz."

Vücuttaki demir eksikliğiyse anemiye yani kansızlığa dönüştüğü için dikkatli olmakta fayda var.

Ezberler bozulmaya devam ediyor: Dönerin yanında ayran içmeyin!

Sadece yoğurt ve pekmezi birlikte yiyerek bu hatayı yapmıyoruz üstelik. Sevgi Eryılmaz'a göre demir emilimini azaltacak birçok beslenme yanlışı alışkanlıklarımızın arasına çoktan girmiş durumda.

Örneğin dönerin yanında ayran içiyorsanız bu da aslında yanlış bir beslenme örneği. Zira Eryılmaz en sık yapılan hataları şöyle sayıyor: Dönerin yanında içilen ayran, kırmızı etin yanında yenilen yoğurt, balığın yanında tüketilen yoğurtlu mezeler, tavuğun yanındaki yoğurt, ayran, yumurtanın yanındaki peynir ve süt.

Çoğunlukla yanlış beslenmeden dolayı ortaya çıkan demir eksikliğini bu yanlış kombinasyonlarıyla daha fazla kötüleştiriyor, demir yüklü bir besin yerken onun emilimini sıfırlayan yiyecekleri de soframıza davet ederek aslında kendimize kötülük yapıyoruz.

Uzmanlar uyarıyor, bizden söylemesi!