İlkbaharın Yaklaştığını Haber Veren Nergis Çiçeğinin Yetiştirilmesi ve Evde Bakımı
14 Şubat 2020Şubat ayı ile birlikte erkenci nergisler, yaklaşmakta olan sıcak günlerin ilk işaretini verirler. Henüz bahar gelmeden nergis çiçeklerinin baş döndürücü kokusu bizi sarmaya başlar. Çiçek tezgahlarının yanından geçerken kokusuna direnmenin neredeyse imkansız olduğu nergis çiçeğini, evlerimizde, saksılarda yetiştirmek de oldukça kolaydır.
Nergis evde nasıl yetiştirilir?
Nergis çiçeği dış mekanda olduğu gibi evlerimizde de yetiştirebileceğimiz çiçeklerdendir. Nergis tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilir. Kasım ayından, ocak sonuna kadar olan dönem nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Gerek sapları gerekse soğanı alerjen ve toksik maddeler içerdiği için nergis çiçeği dikerken önemli noktalardan birisi eldiven kullanılmasıdır.
Nergis çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Nergis çiçeği hangi mevsimde açar?
Soğanlı bitkilerin çoğu gibi kış mevsimini toprak altında geçiren nergis de sıcaklığa bağlı olarak erken bahar ve ilkbahar dönemlerinde, Şubat- Mart aylarında çiçeklenir. Ama sonbaharda çiçek açan türleri de bulunur.
Nergis çeşitleri nelerdir?
Nergis çiçeği, farklı sınıflandırma standartları ve hibrit türlerin de dahil edilmesiyle genişleyen bir ailenin üyesidir. 13 bölümde sınıflandırılan nergis, genellikle beyaz ve sarı renklidir. Bazı çeşitlerinde turuncu ya da pembe renkler de görmek mümkündür. Nergis çeşitleri olarak trompet, large cupped, small-cup, tazetta, split-cupped, poeticus, bulbocodium, triandrus, cyclamineus, jonquilla ve apodanthus, poeticus, double sayılabilir. Hibrit olanlarla birlikte yüzden fazla türü kaydedilmiştir.
Nergis çiçeğinin özellikleri nelerdir?
Nergis türleri ve melezleme yoluyla oluşan çeşitleri baharın erken dönemlerinde çiçek açar. Bazı türleri ise sonbaharda çiçeklenir. Soğanlı ve çok yıllık olan nergis çiçekleri 5 ile 80 santimetre arasında boylanabilir. Güney Afrika, Kuzey Avrupa ve Akdeniz'in batısı doğal olarak yetiştiği bölgeler arasındadır. Hollanda ise nergis üretimi ve ticaretinde ilk sırada yer alır.
Baharda büyümesi başlamadan önce çoğu soğanlı bitkilerde olduğu gibi toprak altında kış soğuğuna maruz kalması gerekir. Çoğalması soğan bölünmesi yoluyla gerçekleşir. Kesme çiçek için uzun saplı türler tercih edilirken bahçe ve saksı yetiştiriciliğinde minyatür türleri kullanılır.
Önemli not: Nergis çiçeği soğanı, insan ve hayvanlar için zehirli olabilecek maddeler üretir. Nergis toplayıcıları arasında yaygın olarak görülen dermatit; kaşınma, kuruluk ve kızarıklık ile soğanlardan kaynaklanan baş ağrısı, kusma gibi toksik belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Bu maddeler, özel işlemlerden geçirilerek tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.