Evde de Yetiştirebileceğiniz Yenilebilen Küçük Mucizelerle Tanışın: Mikro Filizler
31 Mayıs 2018Aslında uzunca bir süredir hayatımıza girmiş olan ancak ismini şu sıralar sıklıkla duymaya başladığımız mikro filizlerden bahseceğiz biraz. Malumunuz, sağlıklı beslenmek, farklı vitamin, mineral ve protein kaynakları arayışına girmeyi de beraberinde getirdi. Sebze ve meyve reyonlarında o çok bildiğimiz ürünlerin yanına farklı, hatta ismini çok az bildiğimiz ürünler eklendi. Bu ürünlerin hayatımızdaki önemi giderek de artmaya başladı.
Bunlardan biri de mikro filizler... Mikro filizler o küçücük, şirin görüntüleriyle, boylarından büyük faydalarıyla sık sık tüketilmeye başlandı bile. Evde de yetişebilen mikrofilizlerle ilgili tüm merak edilenleri mercek altına alalım öyleyse.
İçindekiler
Mikro filizler nasıl yetiştirilir?
Mikro filizler nasıl tüketilir? Nasıl saklanır?
-
Mikrofilizler nedir? Faydaları nelerdir?
Marketlerde, pazarlarda gördüğümüz o bitkilerin minicik versiyonlarıyla tanışın. Öyle minicik dediğimize de bakmayın. Büyüklerinden 9 kat daha fazla vitamin, mineral hatta protein bulunduranları var. Tohumlardan filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ''mikro filiz'' deniliyor. Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da turp otu, mor lahana gibi farklı sebzelere kadar birçok şeyin mikro filizi üretiliyor ve afiyetle tüketilebiliyor.
İlk kez Çin'de tüketilen bu yeşillikler olgun haldeki yeşil bitkilerden ve sebzelerden çok daha fazla orada vitamin ve mineral içeriyor. Bitkilerin ilk halleri oldukları için tüm besin değerini içerisinde barındırıyor.
Mikro filizlerin faydaları ise şöyle:
- Kötü kolesterol düzeylerini düşürebiliyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor.
- İçerisinde bulunan ve yüksek polifenol içeren antioksidanlar sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini de en aza indiriyor.
- Kan şekerini dengede tutuyor. Özellikle diyabet hastalarının kullanılması öneriliyor.
- Cildi güzelleştiriyor, vücudun daha enerjik ve sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.
Bunlar mikrofilizlerin yararlarından sadece birkaçı.
-
Mikro filizler nasıl yetiştirilir?
Marketlerde ya da internet siteleri üzerinden satışı gerçekleşen mikro filizleri evde yetiştirmek de gayet mümkün. İhtiyacınız olan şeyler iyi kalitede organik, yapısıyla oynanmamış tohumlar, yine iyi kalitede toprak, ekmek için kaplar ve gün ışığı.
- Elinizdeki tohumları toprağın içerisine belli aralıklarla, toprağın dibinde kalmayacak şekilde ekin. Ardından sulayın.
- Suladıktan sonra tohumlarınızı güneş ışığına maruz bırakmamaya özen gösterin. Bu yüzden saksınızın ya da ektiğiniz kabın üzerini kapatın ve gün ışığı almayan gölge bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde daha hızlı çimlenecektir.
- Her gün sulamayı ve nemli bırakmayı da ihmal etmeyin.
- Tohumlarınız çimlendikten sonra üzerini açın ve gün ışığı alan bir yere koyun. 2 günde bir sulayın.
- Ektiğiniz tohumlar uygun şartlar sağladığında 7-14 gün arası değişen süreler içerisinde mikro filizlere dönüşecektir.
-
Mikro filizler nasıl tüketilir? Nasıl saklanır?
Büyüyen bu mikro filizleri makas yardımıyla keserek kahvaltılarınızda omletlerinizin, sandviçlerinizin üzerine koyabilirsiniz. Çiğ şekilde tüketilmesi öneriliyor. Aksi takdirde besin değerlerini kaybedebiliyorlar. Onun dışında smoothie'lerin içerisine koyabilir, onlardan hazırladığınız içecekleri afiyetle tüketebilirsiniz. Salatalarınızın içine ilave ederek lezzetine lezzet katabilir, servis aşamasında yemeklerinizi mikro filizlerinizle süsleyebilirsiniz.
Mikro filizlerinizi taze tüketmek mühim. Ancak kestikten sonra kağıt havlu serili cam bir saklama kabının içerisine koyabilir, hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Mikro filizlere ya da bazı sebzelere alerjiniz olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.