Yemekten Sonra Rahat Edin: Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?
17 Nisan 2022Hemen hepimizin hayatının bir döneminde mutlaka yaşadığı bir sorun mide ekşimesi. Çoğunlukla mide yanmasıyla karıştırılan ama aslında çok farklı şekillerde gerçekleşen mide ekşimesi gündelik hayatımızı direkt etkilediği için akıllara gelen ilk soruda şu oluyor: "Mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesi nasıl geçer?"
Mide ekşimesinin sebeplerine ve kolay tedavi yöntemlerine geçmeden önce midedeki ekşime hissinin nasıl oluştuğunu öğrenmekte fayda var. Mide ekşimesi mide asitlerinin yemek borusuna geri dönmesinden kaynaklanan bir rahatsızlık. Daha da açarsak midede asitlerin tahrişe engel olmasını engelleyen koruyucu hücreler varken yemek borusunda böyle bir mekanizma yok. Dolayısıyla mide asitleri ve sindirim sıvıları yemek borusuna doğru yukarı çıktığında bu yanmaya ve hasara sebep oluyor ve mide ekşimesi meydana geliyor.
Gelin o zaman, "Mide ekşimesi neden olur, mide ekşimesine ne iyi gelir?" sorularının cevaplarını bulmakla devam edelim.
İçindekiler
-
Mide ekşimesi neden olur?
Mide ekşimesinin birden fazla sebebi olabilir. En bilinenleri şöyle sıralamak mümkün:
- Domates, portakal gibi asidik yiyeceklerle, asidik içecekler ve alkolün aşırı tüketimi
- Tek seferde çok aşırı yemek yemek
- Fazla çikolata ve aşırı yağlı yiyeceklerin tüketimi
- Düzensiz beslenme
- Karın bölgesinde oluşan yağlanma ve fazla kilolar
- Stres, üzüntü, depresyon
- Sigara alışkanlığı
- Yemeği tam olarak çiğnemeden yutmak, çok hızlı yemek yemek
- Laktoz ve gluten intoleransı
- Antibiyotik gibi ilaçların yan etkileri
-
Mide ekşimesine ne iyi gelir?
Mide ekşimesinin uzun dönemde sağlığınıza daha büyük zararları olur. Eğer düzenli olarak tekrarlayan mide ekşimesi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Diğer yandan mide ekşimesini evde bulunan doğal malzemeler kullanarak da hafifletmek ve bu rahatsız histen kurtulmak mümkün.
Mesela şunlar gibi...
-
Badem
Mide asidini nötrleştirme özelliğine sahip badem sindirimi de destekler. Mide ekşimesi hissettiğinizde bir avuç bademi ağzınızda un haline gelene kadar iyice çiğneyerek tüketin.
-
Bal
Bal da mide ekşimesine iyi gelen şifalı besinlerden biri. Mide ekşimesi durumlarında yiyeceğiniz bir çorba kaşığı bal şikayetlerinizi hafifletecektir. Aynı zamanda sıcak bir bardak suyun içine yarım limonun suyu ve bir tatlı kaşığı bal katıp çay niyetine yemeklerden sonra da içebilirsiniz. Bu karışım mide asitlerinin aşırı üretimini engelleyecektir.
-
Zencefil
Mide asidini emen ve mide ekşimesine neden olan sinirlerin sakinleşmesine yardımcı olan zencefili çiğ olarak tüketerek ya da zencefil çayı içerek mide ekşimesi problemlerinin tekrar etmesinin önüne geçebilirsiniz.
-
Karbonat
Bir bardak suya katacağınız bir çay kaşığı karbonat da mide asitlerini düzenleyecek ve mide yanması hissinden kurtulmanızı sağlayacaktır.
-
Süt
Eğer laktoz intoleransınız yoksa süt içerek de mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz. Mide ile yemek borusu arasındaki baskıyı hafifleten sütün bu faydasından yararlanmak için bir bardak soğuk süt içmeniz yeterli.
-
Elma
Mide asitini nötrleştiren bir diğer besin olan elma mide ekşimesine birebir. Bunun için bir bütün elma yiyebileceğiniz gibi evde sıktığınız elmanın suyunu da içebilirsiniz.
-
Aloe vera suyu
İnflamasyonu azaltarak gastrointestinal sistemi düzene sokan aloe vera ağrı ve iltihapları iyileştirme özelliğine sahip. Yemek yemeden 20 dakika önce bir fincanın dörtte biri kadar olacak şekilde aloe vera suyu içerseniz midenizi koruyacaktır.
-
Elma sirkesi
Sirke ile yükselen asit seviyesini dengeleyebilirsiniz. Yarım fincan suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edin ve yemekten sonra için. Böylelikle mide ekşimesini engelleyebilirsiniz.
-
Muz
Doğal bir antiasit olan muz sindirimi rahatlatır. Yiyeceğiniz bir adet muz midedeki ekşime hissini bastıracaktır.
-
Ayran
Ayran mide asitlerinin dengelenmesini sağlar. Mide ekşimesini rahatlatmak için bir bardak tam yağlı ayran içmeyi deneyebilirsiniz.
Geçmiş olsun!
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.