Yemek.com

İçindeki 41 Bitkinin Şifasını Taşıyan Mesir Macununun Faydaları

25 Mart 2024

Çok eski yıllardan beri hayatımızda olan mesir macunu, çörek otundan hardal tohumuna, bazıları akla bile gelmeyecek 41 çeşit bitkiden oluşan özel bir karışım aslında.

Başta Manisalılar olmak üzere bize bu lezzetin değerini hatırlatan, bugünlere taşıyan herkese ne kadar teşekkür etsek az, diyoruz.

O zaman gelin mesir macunu nedir, faydaları nelerdir, içinde neler var, tek tek anlatalım.

İçindekiler

  • Mesir macunu nedir?

Mesir macunu, içinde 41 çeşit bitki bulunan Osmanlı'dan günümüze taşınan özel bir karışım.

Bu şahane macunun ilk yapılış hikayesi ise Yavuz Sultan Selim zamanında başarılı bir hekim olan Merkez Efendi'nin Ayşe Hafsa Sultan'ın hastalığını iyileştirmek için çeşitli bitkileri karıştırmasına dayanıyor. Şifalı olduğu anlaşılınca da yıllara meydan okuyor ve adına festivaller düzenlenen bir hale geliyor. Dile kolay, içinde 41 bitki var, lezzet var, şifa var.

  • Mesir macununun içinde neler var?

Mesir macunun içinde şu bitkiler ve baharatlar bulunur:

  1. Anason
  2. Çivit
  3. Çörekotu
  4. Çöpçün
  5. Hardal tohumu
  6. Damla sakızı
  7. Dar-ı fülfül
  8. Havlıcan
  9. Hindistan cevizi
  10. Hıyarşembe
  11. Hindistan çiçeği
  12. Kakule
  13. İksir
  14. Karabiber
  15. Kalbarda
  16. Kebabiye
  17. Karanfil
  18. Kırım tartar
  19. Kişniş
  20. Kimyon
  21. Ma-i leziz
  22. Limon tuzu
  23. Portakal kabuğu
  24. Meyan balı
  25. Revan kökü
  26. Safran
  27. Rezene
  28. Sarı halile
  29. Sinameki
  30. Şeker
  31. Tarçın
  32. Şamlı-şaşlı
  33. Tarçın çiçeği
  34. Tiryak
  35. Teke mersini
  36. Vanilya
  37. Udülkahr
  38. Zencefil
  39. Yenibahar
  40. Zerdeçöp
  41. Zulumba
  • Mesir macununun faydaları nedir?

İçinde birbirinden faydalı 41 çeşit bitki bulunan mesir macununun faydalarını şöyle saymak mümkün:

  • Mesir macunu midenize iyi gelir

Tadıyla ağızlarda şenlik yaşatan mesir macunu, mide rahatsızlıklarında da yardımcınız olmaya hazır. İçindeki anason, hardal tohumu ve kakule gibi bitkiler sayesinde hazmı kolaylaştırır, iştah açar. Yedikçe yiyesin gelir, durduramazsın.

  • Gribal enfeksiyonları kolay atlatmanıza yardımcı olur

İçinde yer alan darıfülfül, karabiber, havlican gibi bitkilerin öksürük kesici, vücuda direnç verici etkileri sayesinde mesir macunu; soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelir.

  • Böbreklerinizin düzenli çalışmasına fayda sağlar

Vücudun neredeyse her yerine şifalı dokunuşlarda bulunmayı başaran mesir macunu, böbrekleri de boş geçmiyor. Özellikle karışımın içinde bulunan kebabe bitkisi sayesinde idrar söktürücü bir etkiye sahip olan leziz macunun böbreklerde oluşan kum ve taş gibi rahatsızlıklara iyi geldiği de söyleniyor.

  • Mesir macunu cinsel gücü arttırır

Mesir macunu, içindeki çörek otu, safran ve zencefilin cinsel gücü arttırma etkileri ve diğer bitkilerin faydalarıyla bir araya gelince hem kendi gücüne hem de insanların gücüne güç katıyor, demek yanlış olmaz.

  • Vücutta oluşan birçok ağrıya iyi gelir

İçindeki her şeyle tam bir şifa küpü olan mesir macunu, hindistan cevizi, beşmase ve kimyon gibi maddeler sayesinde baş ağrısından mide ağrısına kadar pek çok ağrıyı dindirmeye yardımcı.

  • Bağırsak sorunlarıyla baş etme konusunda yardımcı olur

Kimyon, kakule ve çörek otu gibi gaz söktürücü özelliğe sahip birçok bitki bulunan mesir macunu, bağırsak problemleri yaşayanların en büyük destekçilerinden. İçinde bulunan bir diğer madde olan hiyarşembe adlı bitkinin kabızlığa iyi geldiğini de söyleyelim.

  • Vücudun kolesterol ve şeker dengesini korur

Şekerli tadıyla damaklarda iz bırakan mesir macunu, düşünülenin aksine şekerli olduğu için herhangi bir zarar teşkil etmiyor. İçindeki çeşit çeşit baharat sayesinde kötü kolesterolün ve şekerin dengelenmesine olumlu katkılarda bulunuyor.

  • Ağız kokusunu engeller

İçinde o kadar çok baharat var ki mesir macunu yediğinizde ağzınız ister istemez ferahlıyor. İçinde bulunan karanfiller ise mideye ulaştıklarında bile ferahlık sağladığından düzenli mesir macunu kullanılması durumunda uzun süreli tertemiz bir nefese sahip olabiliyorsunuz.

  • Diş sorunlarınıza destek olur

Evet, biliyoruz kimi zaman çok sert olduğu için yemekte zorlanıyoruz ve dişlerimize yapışıyor. Sanıyoruz ki dişlerimize kalıcı bir zarar verecek. Ama hayır, mesir macunu, karanfil ve ud-ül kahar isimli bugüne kadar belki de hiç duymadığınız bir bitki sayesinde diş ağrılarına ve diş nezlesi gibi hastalıklara iyi geliyor.

Yalnız enfes görüntüsüyle cezbeden mesir macunu çikolatası aynı etkiyi yaratmaz, yine yiyin ama çok abartmayın.

  • Kadınlara özel dönemlerinde yardımcı olur

Kadınların pms ağrılarını hafifletmek için kullandığı mesir macunu, emziren kadınların sütünü arttırmasıyla da biliniyor.

Not: Yaparsınız biliyoruz ama yine de söyleyelim, ciddi bir rahatsızlığınız varsa doktora başvurmayı ertelemeyin ve doktor tavsiyesi olmadan mesir macunu dahil herhangi bir yiyeceği tedavi amaçlı kullanmayın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.