Yemek.com

Gaziantep’e Gittiğinizde Dönüş Biletinizi İptal Ettirecek 12 Efsane Lezzet ve Mekan

3 Ağustos 2016

Yeni hayatlar tanımak, yeni kaldırımları arşınlamak, hiç tanımadığın insanların yaşamına katılmaktır yolculuk etmek. Bir hayatı tanımak ise sadece evleri, binaları, insanları görmekle olmaz, mutfağını da keşfetmek, yöresel çorbasına kaşık daldırmak da gerekir.

Her yolculuk yeni bir kültüre kapı açar. Hele ki bu yer, Gaziantep gibi kültürü zengin, mutfağı bereketli, eli lezzetli bir şehirse. Bu kez rotamızı sadece yeni yerler görmek için değil, aynı zamanda yeni yemeklere çatal atmak için Gaziantep’e çevirdik. Unesco’nun koruma altına aldığı Gaziantep’te misafirsever Anteplilerin ellerinden nefis yemekler tattık. Tadı hala damağımızda o lezzetleri, bir de burada yaşayalım istedik.

Katmer - Orkide Pastanesi, Katmerci Zekeriya Usta ve Metanet

El açması yufka, bol fıstık ve kaymak bir araya gelip nasıl bu kadar muazzam bir lezzet oluşturabilir sorusunun cevabı Antep katmeri. Öyle ki başlı başına Antep’i ziyaret etme sebebi. Sipariş anında taze hazırlanıyor. Kimi yerde midenizi rahatlatmak için yanında sütle masaya geliyor. Katmer için 3 adresimiz var; Orkide Pastanesi, Katmerci Zekeriya Usta, Metanet. Aralarında pek fark yok aslında. Orkide yufkayı daha çıtır çıtır yapar, Zekeriya Usta daha yumuşak.

Antepliler katmeri genellikle sabah yiyor, bu yüzden Katmerci Zekeriya Usta’nın öğle saatlerinde dükkanı kapattığını not olarak ekleyelim.

Beyran - Metanet ya da Kelebek Lokantası

Beyran çorba mı, yemek mi tartışması süredursun, Antep’e gittiğinizde uğrayacağınız duraklardan biri de beyran için olmalı. Et suyu, pirinç, et, sarımsak, iç yağı ve bol acı ile hazırlanan bu yemek, sabahları Anteplilerin kahvaltısı. Bakır kaptaki beyrandan ilk kaşığı alırken acıya alışık değilseniz temkinli olun. Tam bir Antepli gibi güne beyranla başlamak isteyenler Metanet ya da Kelebek Lokantası’na sabahın erken saatlerinde uğrayabilirler.

Menengiç/melengeç kahvesi - Tahmis Kahvesi

Fıstığıyla meşhur Antep, fıstığı sadece tatlı ve tuzlu yemeklerde yemiyor, aynı zamanda kahve olarak içiyor da. Yabani bir fıstık ağacının meyvelerinden üretilen ve Türk kahvesi gibi pişirilen menengiç kahvesi, kahve ve tatlıyı aynı fincanda bir araya getiren yoğun ve farklı bir lezzet. Bu kahveyi, Antep’in sembol mekanlarından Tahmis Kahvesi’nde yemek arası yorgunluk atarken içebilirsiniz. Eğer midede hala biraz yer varsa zahter çayını da denemeyi ihmal etmeyin.

Ali Nazik kebabı - İmam Çağdaş

Her yörenin kendine özgü bir kebabı ya da mevcut kebapları yorumlama şekli vardır. Ali nazik kebabı da onlardan biri. Biri çıkıp İmam Çağdaş’ta Ali nazik kebabı yemeyeni dönüşte Gaziantep’ten çıkarmıyorlarmış dese inanırız çünkü Ali nazik kebabı deyince akla bir tek İmam Çağdaş gelir.

Kıyma ya da kuşbaşı (veya ikisini de) seçtikten sonra sanat eseri gibi gelir masaya. Közlenmiş patlıcan altlığı üstüne sarımsaklı yoğurt, kıyma ya da dana kuşbaşı üstüne tereyağıyla masanın yıldızı. Van Gogh bu manzarayı görse ayçiçekleri yerine bunu çizerdi.

Lahmacun - İmam Çağdaş, Üçler Lahmacun ya da Çulcuoğlu Lokantası

Mutfağı bu kadar zengin, kebapları böyle lezzetli olan bir kültürün elbette lahmacunu da güzel olur. Lahmacunu gittiğiniz lokantada kebap öncesi altlık olarak sipariş edebilir veya sırf bu lezzet için lahmacunun yerine gidebilirsiniz, bu tamamen midenizde ne kadar yer kaldığına bağlı.

Çünkü biliyoruz, Gaziantep’te yemek istedikleriniz, yeme sınırınızdan çok daha geniş. Biz o midede yer açamayanlar olduğumuzdan İmam Çağdaş’ta ve Çulcuoğlu Lokantası’nda kebap öncesi altlık olarak tattık bu sarımsaklı lezzeti. Eğer lahmacunu doya doya yeme niyetindeyseniz Üçler Lahmacun’u öneririz.

Batma kaymak - Orkide Pastanesi

Şanslıydık ki Gaziantep’i bahar aylarında ziyaret ederek batma kaymağı masamıza konuk etme fırsatı bulduk. Neden sadece baharda var? Çünkü baharda doğum yapan ineklerin sütleri daha farklı ve daha lezzetli olduğundan o sütten yapılıyor. Masanıza ayrı kaplarda sıcak lavaş, kaymak, bal, şeker geliyor. Önce lavaşın üstüne hafif ekşimsi ama tadıyla kaymak sürülüyor, sonrasında isteğe göre şeker ya da bal dökülüp fıstık eklenerek afiyetle yeniyor. Kaymağın ekşisi, balın tatlılığı üstüne fıstığın karakteristik lezzeti ortaya enteresan bir damak zevki çıkarıyor. Batma kaymağın en güzelinin Orkide Pastanesi’nde olduğu kesin.

Küşleme - Kebapçı Hüseyin Usta ya da Küşlemeci Halil Usta

Küşleme, koyun omurgasında yer alan, ortalama 15 cm’lik tamamen sinirsiz, yumuşacık bir et. Biz bu kadar methini duyduğumuz Halil Usta’ya yolumuzu düşürdük. Zeugma Müzesi ziyareti sonrası Halil Usta’ya gidiyorduk ki pazar günü kapalı olduğunu öğrendik. Ancak Gaziantep’e gelip de küşleme yememek olmaz dedik, yılmadık Metro Grossmarket’in altındaki şubesine gittik.

Halil Usta’nın oğlunun işlettiği bu şubede elbette küşleme sofranın baş tacıydı. Yanında sebzeli kebap ve bol isotlu salatasından yedik. Suyuna ekmek banmaya doyamadığın salata güzeldir ya Halil Usta’nınki fırın kapattırır. Eğer Antep listesi yapıyorsanız, küşlemeyi mutlaka ekleyin. Küşlemeyi de Kebapçı Halil Usta’da veya Küşlemeci Hüseyin Usta’dan yiyebilirsiniz.

Patlıcan Kebabı - Çulcuoğlu Lokantası

Diğer tatil rotalarından farklı olarak Gaziantep’te ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında lokantalar gelir. Hal böyle, liste de kabarık olunca yemekler için nokta atışı yapmanız gerekir. Zira yiyecek çok şey olduğundan ekstra bir şeyler deneme şansınız pek yoktur. Çulcuoğlu işte bu beklentilerinizi boşa çıkarmayacak bir yer. Dekoru ve ününe rağmen değişmeyen lezzetiyle yöreselliğini korumuş bir yer.

Gaziantep’in en favori kebaplarından patlıcan kebabını burada denemenizi tavsiye ederiz. Özel seçilmiş patlıcanlar, lokum gibi etlerle bir olmuş, harikalar yaratmış. Öncesinde masanızı dolduran Çulcuoğlu’nun geleneği et suyundan nefis çorba, fındık lahmacun, bulgur pilavı, cacık, salata çeşitleri ve ayran dikkat edin midenizi de doldurmasın, patlıcan kebabına yer kalsın.

Baklava - Koçak Baklava, Çelebioğulları, İmam Çağdaş

Aslında Gaziantep’in baklavalarına Yabancı Damat dizisinden aşinayız. Zira tepsi tepsi baklavaları Niko'dan çok gördük neredeyse.

Antep'e gittiğinizde en çok baklavacıları görürsünüz. Baklavacıları ve baklava ustalarıyla meşhur bu kentte hamur ve şerbet daha güzel bir araya gelemezdi desek yeridir.

Şerbetli tatlıların dile geldiği Antep’te Koçak Baklava’nın tüm çeşitlerini, İmam Çağdaş’ın ve Çelebioğulları’nın baklavasını, bir de Elmacıpazarı Güllüoğlu’nun yaprak şöbiyetiyle baklavasını öneririz. Her ne kadar baklava diye genellesek de siz bize bakmayın, bütün çeşitlerden denemeye çalışın. Özellikle fıstıklı baklava, yaprak şöbiyet ve fıstık ezmesi gibi bol fıstıklı tatlar, fıstık severlerin başını döndürecek. Şöbiyet ve havuç dilimi ise Antep dönüşünde bile damağınızda yerini koruyacak.

Künefe - Öz İkizler

Evet Gaziantep tatlıları deyince ilk 3’e baklava, havuç dilimi ve şöbiyet girse de künefenin de omuz atıp ön sıralara ilerleyecek kadar haturı sayılır bir ünü var. Hele ki bu künefe Öz İkizler’de ise. Hatay’ın meşhur lezzeti künefe, Öz İkizler sayesinde burada da çok meşhur. Antep fıstık şehri olunca, haliyle her yerde fıstık bol kullanılıyor. Bu da lezzeti kat be kat arttırıyor. Fıstık bol, künefe lezzetli olunca Öz İkizler de Antep turunda olmaz duraklardan biri haline geliyor. Midenizde hala yer varsa, gidiniz efendim.

Nohut dürüm - Recep Usta

Gaziantep için kebap ve tatlı şehri denir ama turistik ziyaretten sıyrılmak istiyorsanız, nohut dürümü keşfetmelisiniz. Kentin günlük yaşamına dahil olmak için ilk yapmanız gereken nohut dürümün tadına varmak. Antep’te çok fazla nohut dürümcü var, içlerinde en iyilerden biri de Recep Usta. Pidenin içinde nohut, maydanoz, limon gibi son derece basit malzemelerle hazırlanan bu farklı lezzeti yemeden dönmeyin. Yalnız dikkat, nohut son derece doyurucu bir bakliyat olduğu için çok yememeye dikkat edin, yoksa günü kapatmak zorunda kalabilirsiniz.

Urmudut suyu - Dilediğiniz yerden

Gaziantep’e özgü bir içecekle karşı karşıyayız. Urmudut, aslında bildiğimiz karadut. Her mevsim olmakla birlikte özellikle mayıs, haziran aylarında neredeyse her yerde urmudut suyu satan tezgahlar görebilirsiniz. Şifa kaynağı, doğal antibiyotik olarak da bilinen urmudut suyunu içmek hem size iyi gelecek, hem de ferahlatacak.

Bonus: Gaziantep baharatları - Elmacıpazarı

Antep dönüşü hem kendinize, hem de sevdiklerinize bol bol baharat almayı ihmal etmeyin. Baklavaları kadar baharatları, özellikle de pul biberi meşhur olan Gaziantep’te tüm alışverişinizi Elmacı Pazarı’ndan yapabilirsiniz. Antep mutfağını evde de yaşamak için özellikle sumak, pul biber (acı ve tatlı), domates ve biber salçaları, menengiç kahvesi, fıstık, kuru patlıcan ve biberler almanızı öneririz. Yalnız Elmacı Pazarı’ndaki çoğu dükkan pazar günü kapalıdır, o yüzden alışverişinizi pazara bırakmamalısınız.