Malatya Yemeklerinin Bir Dünya Mutfağına Bedel Olduğunu Gösteren 12 Lezzet
2 Eylül 2015Sihirli bir mutfak Malatya yemekleri. Kendine hayran bırakır, aşık eder. Mesela genellikle pilavla bağdaştırdığımız bulgur var ya, heh işte o bulgurla ne köfteler, ne dolmalar, ne çorbalar yapılıyor bir bilseniz. Tatlısını bile yapanlar var.
Ancak sadece bulgur üzerine kurulmuş bir mutfak diyemeyiz. Nice güzel el açması börekleri, ev yapımı yağlı ekmekleri, kayısının başrollerini paylaştığı tatlıları da var.
İnsan Malatya’da yaşamadığına hem üzülüyor hem seviniyor bu noktada. Üzülüyoruz çünkü her zaman her yerde orijinalini yapan birisini bulamıyoruz, sevincimiz ise şunun için: Bir an Malatya’da yaşadığımızı ve 1 ayın sonunda alacağımız 15 kiloyu düşününce ufaktan bir sevinmedik değil.
Malatya’nın mükemmel yemekleri karşınızda, selamlayalım Tereyağ, kıyma ve bulgur. 3 ana malzemeden oluşan mükemmel bir lezzet. Doyurucu bir yemek olan Gırık yanında sıcacık ekmekle harika gidiyor. Çünkü suyuna o ekmeği banmak lazım. Yapımında iki çeşit kıyma(kuzu ve dana) ile iki çeşit bulgur(orta taneli ve iri taneli) kullanılarak hazırlanan olmazsa olmaz Malatya yemeğidir. Lezzeti hakkında bu bilgiler bile yeterli olmuştur diye düşünüyoruz. Pilavlık bulgur ve aynı oranda kıyma ile hazırlanan bir yemek. İçindeki kıyma oranının yüksekliğinden dolayı lahana sarması değil de lahana köftesi olarak anılıyor. Dertlere deva olarak adlandırılan bu çorba hastalıklara birebir. Başka yerlerde bulunmayan Malatya’nın kara nohutundan yapılıyor, çok lezzetli ve besleyicidir. İçindeki malzemelerin çeşitliliğinden aşure çorbası olarak da anılıyor. Süzme ve normal yoğurdun aynı anda çırpılmasıyla hazırlanan ayrana, özel yasemin biberleri ilave edildikten sonra bir gün boyunca buzdolabında bekletiliyor. Yaz aylarınını vazgeçilmez içeceği olan bu ayran varken kimse normal ayranın yanına yanaşmıyor İçli köfte gibi hazırlanan büyük parçaların yanına kızı olarak adlandırılan küçük bulgur topları da eklenince, tek tabakla masadan doyup kalkacağınız bir yemek oluyor. Diğer yörelerde de bulunan bu köfte Malatya’da içine ve dışına kıyma koyularak cevizli bir harç ile büyük yuvarlak köfteler şeklinde hazırlanıyor. İsteğe göre haşlayıp ya da kızartıp yiyebiliyorsunuz. kayisi Ve tabii ki, tatlısı-tuzlusu, hatta turşusu yapılan Malatya’nın simgesi haline gelmiş kayısı! İnanılmaz çeşitleri var. Birazdan kayısı ile yapılan yemek ve tatlıları da göreceğimiz için övgü kısmını burada üzülerek kesiyoruz. Kayısıyı hiç kuzu etiyle, soğanla, sarımsakla, naneyle düşünmediniz biliyoruz. Biz de düşünmemiştik ancak kısaca özetlememiz gerekirse: “Yok böyle bir lezzet”. Malatya yöresinde pişen çorbalardan bir başkası daha. Pimpirim çorbası. Taze taze semizotu, türlü bakliyatlar ile birleşiyor ve ortaya hem sağlıklı hem de lezzetli bir çorba çıkıyor. Kurutulmuş kayısıdan hazırlanan hafif ve oldukça lezzetli bir tatlı. Kayısının tadı kaymakla birleşince tabağı bitirmeden kalkamıyorsunuz. Ayrıca kayısıdan bir dolma yapılıyor ki parmaklarınızı yersiniz: Kayısı dolması tarifi İki kat el açması yufkanın arasında genellikle kuşbaşı et ile yapılan bir tepsi yemeği. İnanılmaz lezzetli ve doyurucu olan Malatya kömbesi bayramların ve özel günlerin olmazsa olmazı.Sulu köfte diye bilinir: Gırık
Bulgurun en lezzetli hali: Banık (bulgurlu köfte)
Eskiler “Nahna Kuftesi” der: Lahana köftesi
Aşure kadar zengin: Kara çorba
Acısı da tadı da özel: Acılı ayran
İrili ufaklı bir lezzet şöleni: Analı kızlı
Sevmeyeni yoktur: İçli köfte
Akla ilk gelen lezzet, tabii ki: Kayısı
Ekmek arası yersiniz: Kayısılı kavurma
Limon sıkmadan da ekşi: Pimpirim çorbası
Bir porsiyon kesmez: Kayısı tatlısı
Böreklere küstürür: Malatya kömbesi