Makarnayla İlgili Pratik Bilgiler ve Tavsiyeler
20 Ocak 2022Makarnalar genellikle irmikten yani kabaca öğütülmüş olan tahıldan (genellikle furum buğdayı) yapılır. Makarnaların şekli ve büyüklüğü rastgele belirlenmiş değildir. Her bir makarna çeşidi için uygun olan soslar vardır.
Macaroni türü makarnalar belli şekillere sahip delikli ve kavisli makarnalardır. Boru makarna olarak da bilinir.
Spagetti, küçük iplikçikler anlamına gelen iplik şeklindeki nefis makarnalardır.
Bazen linguni ve fettuccine makarnaları spagettiden ayrı sınıflandırılır çünkü bu makarnalar şerit şeklindedir.
Asya usulü makarna genellikle spagetti şeklinde olur. Karabuğdaydan yapılan soba noodle, buğdaydan yapılan udon noodle ve pirinç noodle en yaygın olan türleridir.
Makarna yapmak çok kolaydır ama makarna ile ilgili birkaç şey bilmek her zaman mükemmel makarnalar yapılmasına yardımcı olur.
• Al dente İtalyanca bir terim olup "dişe dokunur" ya da "dişe gelir” manasına gelir. Yemeği al dente pişirmek "hafif diri" pişirmek demektir. Makarna bu kıvamda pişirilmelidir. Makarna çok piştiğinde fazla su çeker ve cıvık bir kıvama sahip olur.
• Makarna haşlanırken bol su ve büyük tencere kullanılmalıdır. Eğer makarnayı sıkışık bir şekilde haşlanılırsa makarna suyu tencereden ocağın içine taşar.
• Makarnaya lezzet vermek ve makarnanın sosunu daha kolay çekebilmesi için suyuna tuz eklenmelidir.
• Eğer tencereye bol su konulursa ve makarna pişerken sık karıştırılırsa makarnalar birbirine yapışmadan pişer. Makarna suyuna yağ konulmasına gerek kalmaz. Kaynayan suya makarnaları ilave ettikten sonra makarnalar hemen karıştırılmalıdır ki makarnalar birbirine yapışmasın.
• Makarnalar tencereye konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Makarnalar suya atıldıktan sonra suyun kaynaması duracaktır. Su tekrar kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağı tekrar açılmalı ve makarnalar ağzı açık şekilde pişirilmelidir.
• Makarna piştikten sonra, makarna suyundan bir su bardağı ayrılmalıdır. Bu suyu makarna sosunun yapımında veya süzdürülen makarnayı biraz ıslatmak için kullanılabilir. Makarna suyunun içinde bulunan nişasta sosa kıvam verecek ve sosun makarna ile daha kolay karışmasını sağlayacaktır.
• Makarna haşlandıktan sonra akan su ile yıkanmamalıdır. Çünkü makarnanın sosla iyice karışabilmesi için üstünde bir miktar nişastanın olması gerekir. Ancak soğuk makarna salatası ya da fırında lazanya yapacaksanız makarnanın yıkanmasında bir mahsur yoktur.
• Makarnanın suyu süzüldükten sonra, makarnayı sos tenceresinin içine döküp karıştırabilirsiniz. Bu yöntem sosu makarnanın üstüne kaşıkla gezdirmekten daha iyi bir yöntemdir. Makarnayı sos tenceresinden servis edebilirsiniz.
• Hiçbir zaman farklı büyüklük ve şekildeki iki makarna çeşidini aynı tencerede haşlanmamalıdır. Yoksa önce pişen makarnaları tencereden tek tek toplamak zorunda kalabilirsiniz.
• Makarna sosu her zaman makarna haşlanmadan önce hazır edilmelidir. Haşlanmış makarnanın süzüldükten sonra hiç bekletilmeden sosla karıştırılmalıdır. Yoksa birbirine yapışır. Birçok makarna tarifinde, makarna haşlanırken sosu hazırlamanız söylenir. Böyle yaptığınız takdirde sosu makarna ile eş zamanlı olarak hazırlamış olursunuz ve makarnayı bekletmeden sosla karıştırabilirsiniz.