Bugün, özellikle Rusya ve Ukrayna'da artık gelenekselleşmiş bir hale gelen, faydaları nedeniyle ünü aslında çoktan tüm dünyaya yayılmış bir içecekle tanıştıracağız sizi; kvas ile!
Adı "kvass" olarak da anılan bu nefis içeceği tanıdıkça daha çok sevecek, tarifini görünce ise hemen denemek isteyeceksiniz.
Mayalanma şekliyle şaşırtan, tadıyla ilk kez içenlerin damaklarında farklı bir tat bıraksa da bir süre sonra alışkanlık haline gelen bu özel içeceğin özellikle Rusya'da sudan bile çok tüketildiği söyleniyor.
Hadi o zaman farklı meyve ve sebzelerle hazırlanabilen kvas nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir öğrenelim!
İçindekiler
Kvas ya da kvass olarak anılan bu içeceğin kökeninin eski doğu slav dilinde "maya" anlamına geldiği biliniyor. Tam da adını aldığı maya gibi, bu içecek ilginç bir mayalanma işleminden geçtikten sonra bardaklara doluyor. "İlginç" bir mayalama yöntemi dedik çünkü kvas, ekmek ile mayalanıyor. Bu nedenle "ekmek içeceği" olarak da anılıyor.
İlk kez tadına bakanlar kvastan ekmek tadı geldiğini de fark edebiliyor. Tabii ekmekle mayalamak istemeyenler için bu içeceği mayalamada arpa, peynir altı suyu, kefir gibi farklı malzemeler de kullanılabiliyor. Alkolsüz içecekler arasında kendine yer bulan kvass'ın yapılış yöntemi açısından mutfaklarımızda özellikle kışın kendine yer bulan bozaya benzediği söyleniyor.
-
Ekmekle kvas tarifi nasıl yapılır?
Kvass'ı kısaca tanıdığımıza göre geçelim onu nasıl yapabileceğinize. Öncelikle en çok merak edilen yöntem olan ekmekle kvas mayalamayı anlatalım. Yukarıda da söylediğimiz gibi farklı sebze ve meyvelerle hazırlanabilen kvas, özellikle pancar, havuç, şeftali, limon, kuru üzüm gibi malzemelerle hazırlanıyor. Size de içlerinden damak tadınıza en uygun olanı seçmek düşüyor.
Ekmekle kvas hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler:
50 gram kuru hamur mayası
4 dilim çavdar ekmeği
1 çay bardağı çekirdekli kuru üzüm
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
Temiz içme suyu (Toplamda 3 litre kullanılacak)
Cam kavanoz (En az 3 litre suyun sığacağı büyüklükte olmalı)
Ekmekle kvas tarifi nasıl yapılır?
Kvas yapımına başlamadan önce ekmek dilimlerinizi tıpkı kruton hazırlarken yaptığımız gibi küp küp doğrayın. Ardından yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine dizin ve kıtır kıtır olup kızarana dek fırıda pişirin.
Ardından cam kavanozunuzu alın ve içine önce kuru mayayı, sonra da yaklaşık 1 bardak kadar sıcak suyu aktarın. Karıştırıp mayanın suda çözünmesini sağlayın.
Bu karışıma kıtır kıtır olan çavdar ekmeklerinin yarısını ilave edin. Üzerine yeniden 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edin.
Mayalanma işleminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için kavanozun ağzını tülbentle güzelce kapatın ve oda sıcaklığında yaklaşık 10 saat kadar bekletin.
Bu sürenin sonunda tülbenti çıkarıp kavanoza kıtır hale getirdiğiniz ekmeklerin kalan yarısını, pekmezi, şekeri ve kuru üzümü de ekleyin.
Son olarak kaynatıp ılıttığınız sıcak suyu da kavanoz dolana dek ilave edin. 1 gün boyunca karışımı bu şekilde bekletin.
Ertesi gün karışımı temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Elde ettiğiniz karışımı yine temiz bir cam kavanoza ya da sürahiye aktarıp kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın.
Buzdolabında da yaklaşık 10 saat beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. İçeceğin dibinde tortu oluşacaktır, bu nedenle bardaklara pay ederken tortunun çok hareket etmemesine ve bardağa gelmemesine özen gösterin.
-
Pancar kvass tarifi nasıl yapılır?
Eğer kvass yapmak istiyor ama ekmekle mayalamaktan farklı yöntemler denemek istiyorsanız buyurun hemen böyle. Bu kez başrolde pancar var!
Pancar kvass için gerekli malzemeler:
2 adet kırmızı pancar
50 ml. peynir altı suyu ya da yoğurt suyu
4 yemek kaşığı tuz
2 diş sarımsak
Temiz içme suyu (Kavanozun ağzına dek gelecek şekilde)
Cam kavanoz (1 litrelik)
Pancar kvass tarifi nasıl yapılır?
Pancarları güzelce yıkayıp kabuklarını soyun. Küp küp olacak şekilde güzelce doğrayın.
Sarımsakların da kabuklarını soyun ve yıkayın.
Doğradığınız ve sarımsakları cam kavanoza aktarın.
Üzerlerine peynir altı suyu ya da yoğurt suyunu ekleyin.
Son olarak tuz ve suyu karıştırıp onu da kavanoza aktarın ve br kez güzelce karıştırın.
Kavanozun ağzını tülbentle bağlayıp serin ve güneş ışığını doğrudan almayan karanlık bir yerde 24 saat bekletin. Üzerinde köpüklenmeler oluyorsa doğru yoldasınız demektir.
Toplamda 5 gün bu şekilde beklettikten sonra içeceğinizi süzüp içinden pancar ve diğer parçaları ayırın. Elde ettiğiniz sıvıyı cam bir kavanoz ya da sürahiye alıp buzdolabına aktarın.
Buzdolabında en az 10 saat beklettikten sonra dilediğiniz zaman içebilirsiniz. Afiyet olsun.
-
Kvasın faydaları nelerdir?
Probiyotik özellikler taşıdığı için kvass, sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor.
Özellikle bağırsakların ve midenin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
Güçlü antioksidan özellikler de gösteren kvass, bu etkisiyle vücudu zararlı maddelerden koruyor, zararlı ve yabancı maddeleri vücuttan hızla uzaklaştırıyor.
Bu sadece hastalıklara karşı vücudu koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Antioksidan özellikleriyle karaciğerin temizlenmesine de destek oluyor.
Bunların yanında cildin temizlenmesine destek olan kvass, daha canlı ve parlak bir cilde sahip olmak isteyenlere yardımcı oluyor.
Antioksidan etkileri sayesinde sinir, stres ve buna bağlı uykusuzluk sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor, vücuda enerji ve zindelik veriyor.
Tatlı yeme isteğini azalttığı da söyleniyor.