Trakya'nın En Bol Kepçeden Mutfağına Sahip Kırklareli'nin 12 Bereketli Lezzeti
25 Ağustos 2016Evet, iddialıyız, Kırklareli'de yemeklerin bolca bolca yapıldığını ve yendiğini, hepsinin de efsane lezzetler olduğunu söylüyoruz. Kırklarelili olan ya da orada yaşayan herkes de bize hak verecektir, eminiz.
Tarihinin dayandığı yıllar tam olarak belirlenemeyecek kadar görmüş geçirmiş bir şehir Kırklareli. Nice efsaneye, nice muhteşem olaya, nice önemli şahsiyete ev sahipliği yapmış. Öyle ki anlatmaya kalksak, tarihinden, o köklü kültüründen bahsetsek ne sayfalar yeter, ne de elimizde yazmaya derman kalır.
O yüzden biz sadece mutfağından bahsedeceğiz bugün. Kırklareli'de yaşayanlara akşam yemeği fikri olmaya, memleketinden ayrı düşenlere iştah dolu bir özlem hissettirmeye, bu güzelim şehre henüz gitmemiş olanlara ise yeni bir rota çizdirmeye geliyor bu yemekler.
Buyurun, soğutmadan başlayalım öyleyse...
Küçük bir not: Eğer "Listede şu yemeğimizde kesin olmalı" dediğiniz bir yemek varsa bize mutlaka yorum olarak yazın. Hatta enfes fotoğraflarını ve tarifini de gönderin, listemizi birlikte günce tutalım.
Bereketli demiştik: Papara
Rumeli'den kopup gelen, iyi ki de gelen tariflerden papara. Bayat ekmeğin en lezzetli hali ortaya çıkıyor sayesinde. Temel olarak, bayat ekmeğin tereyağ ve su karışımı ile buluşup yumuşamasından oluşuyor. Tabii zaman içinde kendini geliştiren yemek, et suyuyla da yapılabiliyor. İsteye göre içine Kırklareli'de ekşimik denen lor peyniri, et ya da tavuk parçaları koyuluyor.
Labadayı keşfedin: Kırklareli usulü borani
Labadayı henüz duymadıysanız ya da denemediyseniz denemenin tam zamanı şimdi. Kırklareli'de bolca yetişen bitkilerden olan labada, tıpkı bugüne kadar yediğiniz ıspanak ve patates borani gibi yoğurtla bir araya gelince pek bir şahane oluyor çünkü. Bize de Kırklareli'de yaşamak nasıl da güzeldir demek düşüyor.
Hazır keşfetmişken: Labada sarması
E dedik, Kırklareli labadanın değerini en çok bilen yerlerden. Haliyle ondan nefis sarmalar yapmayı da ihmal etmemişler. Hem pirinç hem de bulgurun bir araya geldiği enfes iç harcıyla buluşan labadalar da lezzetlerini son damlasına kadar kullanıp ortaya şaheser olarak çıkmışlar. kısacası, damaklara şenlik, mideye afiyet olur.
Bağımlılık yapar, vazgeçemezsin: Manca
Meze ya da salata olarak değerlendirebileceğiniz manca, sadece Kırklareli'de değil tüm Trakya'da afiyetle yenen lezzetler arasında aslında. Kendisi, patlıcan ve etli kırmızı biberin közlenip minik minik doğranması, ardından içine kabukları soyulmuş ve yine küçük küçük doğranmış domates, yeşil biber, sarımsak gibi lezzetlerin dahil olmasıyla oluşur. Bağımlılık yapma ihtimali oldukça yüksektir.
Tabii ki nefis bir köfte söz konusu olacaktı: Kırklareli köftesi
Ülkemizin dört bir yanında, neredeyse her şehrin kendine özgü bir köftesi olur da Kırklareli'nin dillere destan mutfağının özel bir köftesi olmaz mı? Elbette var. yapımı biraz uzun süren ama verilen tüm emeğe değen bu mis gibi köfteyi de yerinde gidip denemek gerek tabii. Çünkü bu efsane köftenin sırrı, ustalarında saklı.
Bu kez turşu yanında değil: Tavuklu kalle
Kalle; lahana turşusu, turşunun suyu ve bulgur ya da pirinç kullanılarak hazırlanan bir yemek. Evet, yemeğin içinde turşu kullanmak bugüne dek hiç denememiş olana garip gelebilir ama tadını deneyince neredeyse sevmeyeni olmuyor bu yemeğin, hemen söyleyelim. Hele bir de tavuk dahil olduysa bu lezzete, tadına doyum olmaz.
Kapamalar Kırklareli'den sorulur: Kuzu kapama
Eğer bir yemeğin içinde kapama adı geçiyorsa bilin ki Kırklareli'de en güzeli yapılır o yemeğin. kuzu kapama da tam öyle işte. Misler gibi kuzu etleri ve pirinç buluşuyor. İşin içine soğan ve nane de girince yemek bir anda seviye atlıyor.
Ünü aldı başını gidiyor: Papaz yahnisi
Kırklareli'de ete doyuran bir diğer yemek de papaz yahnisi. Üstelik sadece Kırklareli'de değil Edirne başta olmak üzere pek çok yerde de sık sık yapılan yemekler arasında bu yahni. Dana etinin arpacık soğanla, bolca et suyu ve tabii ki tereyağı ile bir araya gelmesiyle oluşuyor. Soğan yahnisi olarak da biliniyor.
Besler, doyurur: Sütlü hamur çorbası
Kısaca süt çorbası da denen bu çorba, süt ve Trakya'da daha çok kesme olarak bilinen eriştelerin birlikteliğinden oluşuyor. Aralarındaki uyum, daha aldığınız ilk kaşıkta kendini gösteriyor. Malzemelerin besleyiciliği sayesinde bir kaseyle tıka basa doymak da pek mümkün oluyor.
Şehrin zenginliği: Kupriva
Şehrin köklü tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde bugünlere dek gelen yemeklerden kupriva, ısırgan otuyla hazırlanıyor. Labada gibi ısırgan otu da Kırklareli'nde bolca yetişen otlardan sayılıyor. İşte bunlar en büyük zenginlik değil de ne?
Duyup duyabileceğiniz en ilginç turşu olabilir: Sütlü biber turşusu
Turşuyla bir arada düşünülmesi en zor olan şeylerden biri belki süt sizce. Ama bir kez denedikten sonra fikriniz tamamen değişecektir muhtemelen. Tıpkı diğer turşularda olduğu gibi kışlık olarak bol bol hazırlanan sütlü biber turşusu, çarliston biber, beyaz peynir ve sütün birlikteliğinden oluşuyor. Mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında yerini alıyor.
Tatlı gibi tatlı: Pekmezli kaçamak
Göçmenler sayesinde kazanılan diğer bir lezzet de bu güzeller güzeli pekmezli kaçamak. Kendisi, mısır unuyla mutfakta ne harikalar yaratıldığının kanıtı gibi. Pekmezle de buluşunca nasıl bir mis oluyor, sormayın. Hem doyuruyor hem de en doğalından tatlı yeme isteğinizi karşılıyor. Daha da ne yapsındı zaten?