Vücuda Etkileriyle Diğer Tüm Balları Unutturacak Bir Efsane: Kestane Balı
14 Ocak 2019Balın ne kadar faydalı bir besin olduğunu biliyoruz ama işin içine kestane balı, deli bal gibi balın farklı çeşitleri girince kafamız biraz karışmaya başlıyor, doğruya doğru.
Tam da bu kafa karışıklıklarını gidermek için bugün kestane balını tüm yönleriyle ele alalım dedik, kesane balının faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl tüketilir, bir zararı var mıdır hep birlikte öğrenelim istedik.
Dünyada bozulmayan tek yiyecek olduğu bilinen balın bu çeşidini yakından tanıyınca çok şaşıracak, onun vücuda olan etkilerini öğrenince düzenli olarak tüketmeye bile başlamak isteyeceksiniz, eminiz.
Bağışıklığı güçlendirmesinden tutun açılan yaraların daha hızlı iyileşmesine destek olmasına, kestane balı tüm mucizevi etkileri ve bilmeniz gereken diğer tüm özellikleriyle karşınızda!
Kestane balı nedir?
Kestane balı, arıların kestane ağacının belirli bir döneminde bu ağacın çiçeklerinden topladıkları özlerden elde edilen bir bal türü. Kestane ağaçlarının çiçeklenmeye başladığı haziran ayında yoğun bir şekilde çalışan arılar sayesinde elde edebildiğimz bu bal, diğer birçok çiçek balına göre daha az üretilebildiğinden daha değerli ballar arasında sayılıyor.
Daha koyu renkli ve koyu kıvamlı olması sayesinde piyasada bulabileceğiniz klasik çiçek ballarından kolayca ayırt edebileceğiniz kestane balı, tahmin edebileceğiniz gibi ülkemizde en çok Bursa'da, bunun yanı sıra da kestane ağaçlarının neredeyse bir orman gibi olduğu Kastamonu, Artvin, Ardahan ve Rize gibi Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bulunuyor.
Hafif buruk ve acımsı bir tadı olan ve kendine has kokusuyla hemen ayırt edilebilen kestane balı, güvenilir aktarlardan ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor, kendisine doğal ürünler satan güvenilir ve online alışveriş sitelerinden de ulaşılabiliyor.
Kestane balının faydaları nelerdir?
Kestane balını kısaca tanımak yetmez, onunla ilgili asıl merak ettiğimiz konuya, yani kestane balının faydalarına geçelim şimdi. Kestane balının ne işe yaradığını görünce hemen en yakın aktara gidip kestane balı almak isteyebilirsiniz, bizden söylemesi.
Kestane balı, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor
Kış hastalıklarına iyi geliyor
Öksürüğe iyi geliyor
Vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi geliyor
Kan şekerini düzenleyici etkiler gösteriyor
Açlık hissini en aza indiriyor
Cilde iyi geliyor
Cildin temizlenmesine yardımcı oluyor
Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
Yaraların hızla iyileşmesini sağlıyor
Kan dolaşımını hızlandırıyor
Hastalıklara karşı vücudu koruyor
Bağırsakların sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor
Kestane balı nasıl tüketilir?
Kestane balı, hem yoğun hem de çok etkili bir bal olduğundan mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmeli. Bu ölçü, kişiden kişiye büyük farklılıklar göstereceğinden doğru miktarı öğrenmek için bir beslenme uzmanı ya da diyetisyenden bilgi alabilirsiniz. Her gün tüketmekten yanaysanız genel olarak günde 1-2 tatlı kaşığını geçmemeye özen gösterin diyebiliriz.
Kestane balını diğer bal çeşitleri gibi doğrudan ya da kahvaltıda farklı kahvaltılıklarla tüketebileceğiniz gibi az miktarlarda yaptığınız tatlıların üzerine ya da içtiğiniz içeceklerin içine katarak da tüketebilirsiniz. Ancak dikkat tatlılara da içeceklere de balı sıcakken değil en azından ılıdıktan sonra ilave etmeye özen gösterin.
Kestane balının zararları nelerdir, kestane balı tüketirken nelere dikkat edilir?
Kestane balının tüm iyi özelliklerini, faydalarını ve nasıl tüketildiğini tek tek anlattık ama peki ya zararları?
Başından beri söylediğimiz gibi etkileri de tadı çok çok güçlü olan bu balı aşırıya kaçmadan tüketmeniz gerekiyor. Ölçüyü kaçırdığınızda kestane balı mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ani tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabiliyor.
Bunların yanında tabii ki herhangi bir bal türüne, polene ya da farklı maddelere karşı alerjisi olanların tüketmemesi, en azından doktoruna danışmadan yememesi büyük önem taşıyor.
Şeker hastalarının ve 2 yaşından küçük çocukların da tüketmesi önerilmiyor, aman diyelim.
Sözün kısası, siz siz olun kestane balı da dahil olmak üzere herhangi bir yiyeceği fayda sağlamak için tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın, kendiniz ya da sevdikleriniz için iyi bir şey yapmak isterken farkına bile varmadan zarar vermiş olmayın.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.