Sizi Yazın Gizli Tehlikesi Karpuz Zehirlenmesinden Koruyacak 5 Önemli İşaret
26 Haziran 2019Yazın en sevilen meyvelerinden biri kuşkusuz karpuz. İçi kan kırmızı, tatlı mı tatlı karpuzlar seçmek ve kelek karpuzlardan uzak durmak için yapabileceklerinizi şu içeriğimizde özetlemiştik: "Karpuzun İyisini Bir Görüşte Anlarım" Diyenlerin Bilmediği 5 Sıra Dışı Yöntem
Peki şimdi size karpuzun iyisini seçmekle işin bitmediğini, çünkü karpuzun sizi zehirleyebileceğini de söylesek? Evet, karpuz nitrat zehirlenmesine yol açabiliyor ve sağlığınızı riske atabiliyor.
Gelin o zaman karpuz zehirlenmesinin ne olduğunu anlatıp belirtilerini sıralayalım ve aldığınız karpuzun zehirli olup olmadığını nasıl anlayacağınızı anlatalım.
İçindekiler
Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır?
-
Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir?
Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
- Mide bulantısı
- Kusma, şiddetli ishal
- Baş dönmesi, baş ağrısı
- Mide krampları
- Ateş basması
-
Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır?
Karpuzun besin zehirlenmesine yol açma riskini şu işaretlere dikkat ederek tespit edebilirsiniz.
Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir
Nitrat, bitkilerin hızlı büyümesine katkıda bulunan bir bileşen aslında. Ancak üreticiler karpuzlar çok kısa sürede olgunlaşsın ve büyüsün diye çok fazla nitrat yüklemesi yapabiliyorlar. İşte bu durumda bu karpuzları yiyen kişi nitrat zehirlenmesi yaşayabiliyor.
Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz.
Karpuzda delikler varsa almayın
Karpuzdaki deliklerin böceklerden kaynaklanabileceğini düşünüp alanlardansanız bir daha düşünün. Bu delikler iğne izi de olabilir ve karpuza nitrat yüklemesi de yapılmış olabilir. Karpuzun içi lezzetli olsa da eğer kabuğunda delikler görürseniz yine de yemeyin deriz.
Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin
Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan o dev boşluk aslında o karpuza fazla hormon yüklendiğinin bir göstergesi. Bu tür bir karpuzu yemek sizi hasta yapabilir, aman diyelim.
Karpuzu yemeden önce bir bardak suya koyarak rengini kontrol edin
Aldığınız karpuzdan şüpheleniyorsanız aşırı nitrat yüklemesi yapılıp yapılmadığını çok basit bir testle öğrenebilirsiniz. Küçük bir karpuz parçasını bir bardak suya atıp rengini salmasını bekleyin. Eğer suyun rengi parlak pembe bir renge dönüşürse o karpuzda nitrat fazla demektir, asla yemeyin.
Kaldırdığınızda karpuz çok hafif olmamalı
Bazen daha ekonomik olması için daha hafif karpuzlar seçmeye çalıştığımız doğru. Ancak karpuzun olgun ve sağlıklı olduğunu ağırlığı ele veriyor. Karpuzun ağır olması onun iyi ve sağlıklı olduğuna işaret.
Kaynak: Brightside
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.