Her şey, daha önce doku mühendislerinin laboratuvar ortamında insan dokusu yapmayı başarmasıyla başladı...
Doku mühendislerinin insan sağlığına fayda sağlamak için yaptığı çalışmalardan pek haberdar olmasak da aslında bilim insanları çok daha önce laboratuvar ortamında insan dokusu yapmayı başarmıştı.
Ancak ne yazık ki laboratuvar ortamında yapılan bu büyük ölçekli insan dokuları kan taşıyan vasküler ağlara sahip değildi ve bu nedenle insan eliyle yapılan bu dokular uzun süre yaşayamıyor, hemen işlevsiz hale geliyordu.
Worcester Politeknik Enstitüsünden bir grup bilim insanı, bu sorunu aşmak için ıspanak yapraklarıyla çalışmaya başladı...
Ispanak yapraklarının bitki hücrelerini çıkaran araştırmacılar, yaprakların sadece selülozdan oluşan çerçevesini kullanarak şaşırtıcı bir deneye imza attılar.
Yaprağın selüloz çeperini canlı insan hücreleriyle buluşturduklarında aldıkları sonuç inanılmazdı...
Canlı insan hücreleri yaprağın selüloz çeperi üzerinde bulunan damarlarda büyüyebiliyordu.
Deneyi burada sonlandırmayan araştırmacılar, yaprağın içine çeşitli sıvılar ve mikro tanecikler de göndermeyi denedi...
Ispanak yaprağına verdikleri sıvılar ve mikro tanecikler de tam bekledikleri sonucu verdi ve yaprağın içinde ihtiyaç duyulan akım sağlandı.
Bu da en başta yaşadıkları vasküler ağ sorununun çözülebildiğini gösterdi ve laboratuvar ortamında işlevsel bir doku oluşturulmuş oldu.
Bilim insanları bu çalışmanın gelecekte insan sağlığı üzerinde devrim niteliğinde bir etki yaratacağını düşünüyor...
Yaptıkları araştırma ve deneyler sonucu sağladıkları bu başarıyla da yetinmeyen doku mühendisleri, ıspanak yapraklarından elde ettikleri bu dokuların gelecekte, özellikle kalp sağlığı açısından kullanılabilmesi için çalışmalarına son hızla devam ediyor.
Kaynak: Boredpanda