Yemek.com

Birkaç Adımla İşte Bu Kadar Kolay: Hüsnüyusuf Çiçeği Evde Nasıl Yetiştirilir?

18 Haziran 2021

Bugünkü konuğumuz adı gül ya da karanfil kadar çok bilinmeyen ama görünce insanın gözünü gönlünü açan çiçekleriyle hemen dikkat çeken bir bitki: Hüsnüyusuf çiçeği!

Latince adı dianthus barbatus olan, dünyada en çok Sweet William ismiyle bilinen bu güzeller güzeli bitki, doğru koşullar oluşturulduğunda ülkemizde de kolayca yetiştirilebiliyor aslında. Hem de düşündüğünüzden çok daha kolay bir şekilde!

Evde bitki yetiştirmeyi seviyor, bahçenize ya da balkonunuza çıktığınızda sizi karşılayan renk renk çiçekler olsun istiyorsanız buyurun hemen böyle, hüsnüyusuf çiçeği nasıl yetiştirilir, evde hüsnüyusuf çiçeğinin bakımı nasıl yapılır birlikte öğrenelim.

Hüsnüyusuf çiçeği nasıl yetiştirilir?

Evde hüsnüyusuf çiçeği yetiştirmeye karar verdiyseniz ya da bir yakınınız size bu güzeller güzeli çiçeği ve/veya tohumunu hediye ettiyse şu adımları göz önünde bulundurarak onu evinizde sağlıkla yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Toprak seçimi: Verimli tohumlarını temin ederek ekimini yapabileceğiniz hüsnüyusuf çiçeği için dikkat etmeniz gereken konuların başında toprak seçimi geliyor. Hüsnüyusuf çiçeği, birçok toprak türünde yetişebilecek şekilde uyum sağlayabiliyor olsa da onun için en ideal yetişme ortamını mineraller bakımından zengin humuslu topraklar sağlıyor. Eğer toprak konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz torf bakımından zengin bahçe toprağı temin edebilir, dilerseniz yapı marketlerin bitki reyonlarındaki görevlilerden ya da çiçekçilerden de bu konuda bilgi edinebilirsiniz.

Ortam ve sıcaklık: Yarı gölge ve güneşli ortamlarda verimli bir şekilde yetişebilen hüsnüyusuf çiçeğini, aşırı sıcak ve soğuklardan korumanız da önemli. Bu nedenle hüsnüyusuf çiçeğini evinizin neresinde konumlandıracağınıza iyi karar vermeli, güneş ışığı alabileceği, aşırı soğuk ve sıcak hava akımlarının olmadığı cam önü, balkon gibi alanları tercih etmelisiniz. Aşırı güneşe maruz kalması durumunda yapraklarının ya da çiçeklerinin yanabileceğini de unutmamalısınız.

Sulama: Ekimini yaptık, ortam ve sıcaklığı ayarladık. Bitti mi? Hayır. Hüsnüyusuf çiçeği bakımında en önemli aşamalardan biri sulama. Zira kendisi pek çok bitkiden çok daha fazla sulamaya ihtiyaç duyabiliyor bu sebeple toprağının her zaman nemli olmasına özen göstermek gerekiyor. Sıcak havalarda sulama sıklığını artırıp soğuk havalarda biraz daha azaltarak bu sıklığı ayarlamak da size düşen oluyor.

Hüsnüyusuf çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Hüsnüyusuf çiçeğini yetiştirmek için bilinmesi gerekenleri öğrendik ama ekimini yaptıktan sonra da dikkat etmemiz gerekenler var tabii ki. Aşağıdaki noktalara özen göstererek hem çok daha sağlıklı bir bitki yetiştirebilir hem de bitkinizden maksimum verim alabilirsiniz. Hüsnüyusuf çiçeği bakımı için atlamamanız gereken genel konular şu şekilde:

  • Hüsnüyusuf çiçeğini tohumdan ekerek yetiştirmek istiyorsanız tohumlarını ilkbahar-yaz arasında toprakla buluşturmanız iyi olacaktır.
  • Ekim yaptıktan hemen sonra çiçeklenmese de hüsnüyusuf çiçeğinin bir sonraki sene ekim zamanı gibi (ilkbahar sonu-yaz) çiçekleneceğini unutmamalı ve bu konuda sabırlı olmalısınız.
  • Tohumları ekip çimlenmesini sağladıktan sonra daha büyük saksıya geçirirken temkinli davranmalı, bitkinin köklerinin ve gövdesinin zarar görmemesini sağlamalısınız.
  • Bitkiyi şiddetli güneş ışığına doğrudan maruz kalmaktan korumanız gerektiğini unutmamalı, çok karanlık alanlarda kalmamasına da özen göstermelisiniz.
  • Hüsnüyusuf çiçeğinin çiçeklenmesini sağlamak için en önemli aşamanın sulaması olduğunu unutmamalı, onu asla susuz bırakmamaya özen göstermelisiniz.
  • Neredeyse tüm bitkilerde olduğu gibi bu bitkiyi de sularken sulama saatlerinizin günün hep aynı zamanları olmasına özen göstermelisiniz.
  • Sulama yaparken musluktan aldığınız suyu doğrudan kullanmamalı, bir süre kenarda dinlendirdikten sonra sulama yapmalısınız. Bu sebeple elinizin altında her zaman aynı miktarda doldurduğunuz bir bitki suluğu olması işlerinizi kolaylaştıracaktır, aklınızda bulunsun.