Efsaneler & Gerçekler: Her Gün Tartılıyorum
10 Ocak 2021Kilo kontrolü düşüncesi bir kere akla düşünce, tartı en çok kullanılan eşyamız olabiliyor. Peki tartıya çıkarken aklımızda hangi düşünceler oluyor?
1.Dün tartıldım ama bugün zayıflamış hissediyorum, bugün de tartılayım.
2.Akşam yemeğini fazla kaçırdım, hemen tartılıp kaç kilo aldığıma bakayım.
3.Yarın ölçüm günüm, bugün kendimi biraz aç bıraksam iyi olacak.
4.Her tartı sonucunda hedefime yaklaşmalıyım.
Yukarıda yazdığım düşünceler ve daha bir çoğu ile tartıya çıkabiliyoruz. Tartıya çıkmak ve sonucu okumak kolay ama o sonucu doğru yorumlayamazsak düşüncelerimiz oldukça olumsuz etkilenebiliyor.
Tartıda görmek istediğimiz değişim kilo kaybı sürecinde yağ kütlesindeki azalma, kilo kazanımı sürecinde de kas kütlesindeki artıştır. 1 kg’lık bir yağ kaybı için ortalama 7000 kalorilik bir kalori açığı oluşturmamız gerekir. Buradan anlıyoruz ki bir gün akşam yemeğinde fazla yediğimiz için, bir gün aç kaldığımız için, iki gün öğle yemeğini atladığımız için bir anda kilo alamayız veya veremeyiz.
Evlerimizde kullandığımız tartılar profesyonel ölçümler yapamaz. Vücudunuzdaki değişimi yalnızca ağırlık cinsinden size gösterir.Gün içinde vücudunuzun ağırlığı sindirim sisteminin etkileri, hormonal değişiklikler, ateşli hastalıklar, regl döngüsü, seyahate bağlı ödem, egzersiz programı, günlük su tüketimi, uzun süre hareketsizliğe bağlı ödem gibi sebeplerle değişir.Hatta bir şey söyleyeyim duş öncesi ve sonrasında da tartı sonucu değişebiliyor.
Evde tartınızın sizi yanıltmasını engellemenin yolları
Mezura ölçümleri ile tartı sonuçlarını destekleyin.
Her gün tartılmak yerine haftalık periyotlarda tartılın.
Her tartım gününde aynı tartıda, aynı şartlarda tartılın.
Hedefiniz sadece tartı sonucunu değiştirmek olmasın, sağlığınız tartıdaki rakamlardan daha büyük değişiklikleri hak ediyor. Her tartı gününde değişim göremeyebilirsiniz, unutmayın
Değişken koşulları göz önünde bulundurmayı unutmayın.(Regl, kabızlık, ödem vb.)
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.