Yemek.com

Merak Edenler Buraya: Hamile Yogası Nedir, Faydaları Nelerdir?

3 Ağustos 2017

Hamilelik, yaklaşık 40 hafta kadar devam eden büyük bir değişim sürecidir. Bu değişimin boyutları üç ana başlık altında değerlendirilir: Fiziksel, zihinsel ve duygusal.

Anne adayının 9 ay 10 gün süren bu yolculukta rahat edebilmesi, sürece uyum sağlayabilmesi hem kendi sağlığı hem de bebeğin gelişimsel süreci açısından son derece önemlidir. Bu nedenle hamile yogası, kişinin özel bir engeli olmadığı sürece kadın doğum uzmanları tarafından da tavsiye edilir.

İçindekiler

  • Hamile yogası nedir?

Hamilelik mucizevi bir süreç olmakla birlikte, derin endişe, belirsizlik ve güvensizlik duygularını da beraberinde getirir. Kadın kendi kimliği ile yüzleşir, yeni yaşama ve bebeğe hazırlanırken bir taraftan da henüz doğmamış yavrusu ile bu süreçte bağ kurar.

Hamilelik yogası, gebeliğin farklı aşamalarında kadını fiziksel ve duygusal olarak güçlendirmekle kalmayıp, zihnen doğuma hazırlayan hareketler ve nefes tekniklerini kapsayan bir egzersiz yöntemidir.

  • Hamile yogası nasıl yapılır?

Hamile yogası seanslarına gidecek anne adayının öncelikle bu konuda uzman bir eğitmenle çalıştığından emin olması gerekir. Eğer herhangi bir kitap ya da CD'den faydalanılacaksa, uyarılar dikkate alınmalı, hareket ve nefes egzersizleri bedeni zorlamayacak şekilde yapılmalıdır.

Özel bir ekipmana ihtiyaç duyulmayan hamilelik yogası için bir yoga matı edinmek yeterli olacaktır. Zaman zaman farklı esnekliklerde lastikler ve farklı büyüklüklerde pilates topları da yoga sırasında kullanılabilir.

  • Hamile yogasının faydaları nelerdir?

Fiziksel boyutuyla hamilelik kas ve iskelet sistemini zorlayıcı etkiler yaratır. Bedensel ağırlık merkezinin değişmesi sırt, bel ve boyun ağrılarını tetikleyebilir, çeşitli kramp ve kasılmalara sebebiyet verebilir. Dik ve güçlü bir omurga, dayanıklı kas ve iskelet sistemi, esnek eklemler bu sürece çok daha kolay uyum sağlanmasına yardımcı olur.

  • Hamilelik yogası, çeşitli egzersizlerle kas ve kemikleri güçlendirirken, duruş bozukluklarını düzeltir ve doğru nefes almayı öğretir.
  • Gelişmeye ve büyümeye başlayan bebekle birlikte anne adayının oksijen ihtiyacı artarken, doğru nefes alıp vermek kan dolaşımını hızlandıracak, hücrelere daha çok oksijen taşınmasını sağlayarak hem anne adayı, hem de bebek için sağlıklı bir süreç yaşanmasını sağlayacaktır.
  • Hamile yogası egzersizleri ile kol ve bacak kasları gelişecek, esneklik artacak, pelvik kaslar güçlenecek ve sadece gebelik süreci değil, doğum da kolaylıkla atlatılarak, doğum sonrasındaki toparlanma sürecine çok daha hızlı girilecektir.

Hiçbir anne adayı hamileliğinin başında anneliğe tam anlamıyla hazır değildir. 40 haftalık gebelik macerası bu hazırlık için ideal bir zaman dilimidir. Hamilelik yogası, dinginleşmek, kendi iç sesini duymak, tamamen kişiye özel bu dönemin ruh ve zihin dünyasında ortaya çıkardıkları ile yüzleşmek için zemin hazırlar. Farkındalık arttıkça, ruh ve zihin bütünlüğü yakalandıkça, stres ve endişe azalır. Kişi bebeğinin varlığına ve ona kavuşma anına daha rahat odaklanabilir. Hamileliğin başlangıcından sonuna kadar devam edilebilecek olan hamile yogasını haftada iki kez yapmak yeterli olacaktır.

  • Hamile yogası hangi durumlarda zararlıdır?

Hamilelik gibi hassas bir süreçte doktora danışmadan bu tip egzersizler yapmak elbette bazı sorunlara yol açabilir. Anne adayının egzersiz yapmasına engel bir fizyolojik sorun, düşük tehlikesi, ileri düzeyde bel ve boyun fıtığı gibi problemler varsa yoga yapmadan önce mutlaka doktorla görüşülmelidir.

Doktor onayı aldıktan sonra çalışılacak yoga eğitmeninin yetkinlik ve yeterliliğinden emin olmak gerekir. Bu hususlarda bir engelle karşılaşılmadığı sürece, yoga yapmanın bir zararı olmayacağı gibi, yoga ile birlikte hamilelikten sonra da devam edilebilecek sağlıklı bir egzersiz alışkanlığı kazanma olasılığı bir hayli yüksektir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.