Yemek.com

Saksıda Adım Adım Nasıl Yetiştirileceğinden Bakımına: Evde Gül Nasıl Yetiştirilir?

23 Ocak 2020

Hem kokusu hem de görüntüsü ile bulunduğu alana pozitif enerji yayan güller, evde çiçek yetiştirmekten keyif alanların en fazla tercih ettiği bitkiler arasında ilk sıralarda yer alır. Bahçe, teras, balkon gibi alanları renklendirmenize yardımcı olacak güllerin ekimi, yetiştirilmesi ve taze görünümlerini koruma yöntemleri için izlenmesi gereken bazı adımlar mevcuttur. Bunları uygulayarak canlılığını her daim koruyan, alana estetik bir hava katan güller elde edebilirsiniz.

Saksıda gül fidanı nasıl yetiştirilir?

Rosa cinsi hoş kokulu bitki ailesinden olan güller, doğru yöntemler uygulandığı takdirde zahmetsizce yetiştirilebilir. Evde gül fidanı yetiştirmek için toprağı ve saksının konumlandırılacağı alanı iyi seçmek gerekir. Ilıman iklimi ve killi toprağı seven güller esasen farklı sıcaklıklarda ve çeşitli toprak türlerinde büyümeye elverişlidir.

Evde gül yetiştirmek için gerekli malzemeler:

  • Evde gül yetiştirmek için saksı, toprak, su ve malç yeterlidir.
  • Çömlek saksı kullanılması önemlidir. Eski tip büyük bir çömlek saksı hem gül fidanının köklerini hem de toprağı yaz ve kış aylarında iyi derecede korur.
  • Toprak seçimindeki püf nokta ise humuslu topraktır.
  • Adım adım evde gül nasıl yetiştirilir?

  • Özel karışım humuslu toprak ile çömlek saksının yüzeyini kaplayın. Gül fidesi tabanının toprak altına girmesi ve devrilmeden dik durmasını ölçüt olarak alabilirsiniz.
  • Gül dallarını budayın, yaprak ve çiçeklerden arındırın.
  • Saksıdaki toprağı nemlendirmek için püskürtücü ile az miktarda sulayın. Suyun fazla olmamasına özen gösterin.
  • Dallar için ekme çukuru açın. Ardından alt bölümü toprağa iyi derece girecek şekilde fideleri sırayla saksıya yerleştirin.
  • Daha pratik bir yöntem arayanları ise patateste gül yetiştirmeyi detaylı bir şekilde anlattığımız şu içeriğimize bekleriz.

    Gül ne zaman dikilir?

    Gül dikimi için en ideal aralık, hava şartlarına bağlı olarak, mart ile nisan aylarıdır. Bununla birlikte günde birkaç saat güneş alabilecek, havanın yoğun sıcak ya da soğuk olmadığı zamanlarda saksıda gül ekimi yapabilirsiniz.

    Gül tohumu nasıl ekilir?

    Gül tohumunu aldıktan sonra nemlendirmek için 2-3 gün suda bekletin, ardından bol suda yıkayın ve kabuklarından arındırın. Tohumları bir kavanoza koyup 3-5 derece ısıda bekleterek perlitleme işlemi uygulayın. Akabinde tohumları gazete kağıdına boşaltın. Sağlıksız olanları ayırın, çimlenmiş olanları seçin ve gevşek, havadar toprak yüzeyinin altına yerleştirin.

    Gül fidesi nasıl ekilir?

    Gül fidesini dallarından ayrıştırın, toprağa gelecek bölümü eğimli biçimde kesin ve sıkı olmayan toprağa yerleştirin. Fide tabanının nemli, kurumamış olması gerektiğini aklınızda bulundurun. Bu sebeple taze gül fidesi kullanmaya özen gösterin.

    Gül ne zaman ve nasıl budanır?

    Budama, dikim zamanına göre değişkenlik gösterir. İlkin dikimden önce kök budaması yapılır, fide büyüdükçe ortaya çıkan verimsiz dallar düzenli olarak takip edilip budanmalıdır. Bunlara ek olarak genel anlamda kış mevsimi öncesi budama yapmak gerekir.

    Gül bakımı nasıl yapılır?

  • Hazır topraklar yerine humuslu toprağı kırmızı toprak ile karıştırın böylece iyi bir gül toprağı elde edebilirsiniz.
  • Doğal toprak karışımı kökleri aşırı sıcak ve soğuk havalarda koruma altına alır.
  • Bununla birlikte yaz aylarında toprak üst katmanının yoğun biçimde ısınmaması için üzerini malç ile örtmek gerekir.
  • Gül yetiştirirken, diplerden çıkan sürgünleri ve aşırı kalın bölümleri özel budama makası ile kesmek gerekir.
  • 12 ila 22 derece sıcaklıkta bekletin ve sapları ile dikenleri nemli kalacak biçimde sulama yapın.