Yemek.com

Evde Yapabileceğiniz 7 Farklı ve Basit Testle: Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

8 Ocak 2019

Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içeren, sağlığa faydaları say say bitmeyen balın doğasında zararlı madde hiç yok aslında. Zira arıların bir gram bal üretme için dört binden fazla çiçeğin nektarını topladıkları biliniyor.

Ancak günümüzde bazı bal üreticileri işin içine hile katıyor ve tamamen doğal bir şekilde kahvaltılarımıza, sofralarımıza gelmesi gereken balların içine ham madde olarak glikoz şurubu ekliyorlar. Böylelikle doğanın bize sunduğu en mucizevi besinlerinden biri olan bal bizim için faydalı olmaktan çıkıyor, aksine vücudumuza yabancı maddelerin depolanmasına yol açıyor.

Bu yüzden herkesin aklındaki soru şu: Gerçek balla sahte balı nasıl ayırt edebilirim? Aldığım balın gerçek olduğunu, hakiki bal yediğimi nasıl anlayacağım?

İşte bu sorunun cevabını vermek için çıktık yola. Zira birkaç ufak testle eve aldığınız balın gerçek mi sahte mi olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

Hazırsanız tek tek anlatıyoruz.

  • Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Maalesef gıda sektöründe glikoz şurubu, fruktozlu mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcılar kullanılarak satışa sunulan sahte balların sayısı sandığımızdan da çok. Gerçek balla sahte, hileli balın en güvenilir tespiti laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkün olsa da aslında evde siz de birkaç ufak testle bunu anlayabilirsiniz.

  • Akışkanlık testi: Balı akıttığınızda sürekli uzuyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir

  • Su testi: Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin. Bal su içinde olduğu gibi kalıyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir

  • Soğuk hava testi: Bal soğuk havada donuyorsa gerçek, donmuyorsa sahtedir

  • Şekerlenme testi: Gerçek bal şekerlenir, buzdolabında uzun süre bekletilince tereyağı kıvamına gelir; bunlar olmuyorsa bal sahtedir

  • Yakma testi: Bal değdirdiğiniz kibriti yaktığınızda yanıyorsa bal saftır ve gerçektir, yanmıyorsa sahtedir

  • Kağıt havlu testi: Kağıt havlu üzerine damlattığınız balı kağıt emiyorsa bal sahtedir

  • Tat testi: Yediğiniz bal genzi yakıyorsa, tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa hakiki baldır