Gastronomi Bölümünü Merak Edenler Yaklaşın, Anlatacaklarım Var!
31 Ekim 2014Gastronomi bölümü öğrencisi Galip Tunca Arkan Yemek.com için anlatıyor.
"Oğlum yemek yapıyorlar öyle diploma alıyorlar" diyen arkadaşlarım, gastronomiyi 'astronomi' anlayan sevgili amcalar, teyzeler, en çok da "Gastronomi mi okusam acaba?" diye düşünen arkadaşlar, bu yazım size. Son yılların en gözde bölümü olan gastronomiyi içeriden biri olarak size anlatayım istedim.
Önce sıkıcı bilgileri aktarayım: Gastronomi bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimi sonucunda 'gastronom' olarak mezun olunan bir bölüm. Genellikle üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine bağlı olsa da uygulamalı bilimler yüksekokulu ve turizm fakültelerine de bağlı olabiliyor. Bu teknik detaylar bizi çok ilgilendirmiyor ama asıl önemli olan konu 'gastronom' olmak. Gastronomi bölümünden mezun olduğunuzda yemeğin kültürü, hayatımızı nasıl etkilediğini ve yemeğin nasıl pişirileceğini, pazarlanıp, satılacağını öğreten bir bölüm. İşte bizi aşçılıktan ayıran en önemli unsur bu. Biz yemek yapmıyor muyuz? Pek tabii yapıyoruz. Fakat bunun yanı sıra bu işin bir kültür unsuru olduğunu benimseyiğ, aşçılığı öğreniyoruz.
Gastronomi bölümünü "ileride kocama güzel yemek yaparım" veya "yemek yapmayı seviyorum, gastronomi okuyayım" gibi düşüncelerle okumak istiyorsanız 4 yılınızı (belki hazırlıkla 5 yılınızı) boşa harcamayın. Çünkü sadece yemek yapmayacaksanız. Bakterisi, küfü, mantarı, ekolisi, basilisi bir sürü mikroorganizma çeşidi öğrenecekseniz. Bunları nasıl mutfaklarınızdan uzak tutacağınızı öğreneceksiniz. Yaptığınız ürünün maliyetini hesaplamayı onu nasıl kârlı satacağınızı, pazarlamasını öğreneceksiniz. Mutfak derslerinde uzun süreler ayakta kalacağınızı, evde hiç yıkamadığınız kadar bulaşık yıkamayı öğreneceksiniz. Bunların haricinde bir sürü ders, konu ve durum var.
"Bu bölüm bu kadar sıkıcı mı?" demeyin. Tabii ki de değil. Bir kere arkadaş ortamınızda anlatacabileceğiniz bir sürü ilginç bilgiyi öğrenebilirsiniz. Kesinlikle havalı olacağınızı söyleyeyim. Bir arkadaş ortamına girdiğinizde, gastronomi okuduğunuzu söylediğinizde bütün dikkatler üzerinizde olacaktır. Fransız mutfağı dersinde öğrendiklerinizi, birkaç havalı şarap ismiyle (şarap dersinde öğrendiğiniz) birleştirdiğiniz mi her ortamın değişilmez kişisi olabilirsiniz. Fakat söz verip de yapmadığınız yemekler için kulaklarınız biraz çınlayabilir.
Sadece sosyal hayatta değil iş kolları açısından da çok geniş bir skalaya sahip bir bölüm. Otellerde çalışabilirsiniz ister mutfak, isterseniz servis (çünkü servisi de öğreneceksiniz) kısımlarında. Restoranlarda çalışabilirsiniz. Eğer otel veya restaurantta çalışmak istemiyorsanız, akademik kariyer yapabilirsiniz. Yemek stilisti, yemek yazarı, yemek fotoğrafçısı hatta işletmeci bile olabilirsiniz.
Ayrıca belirtmek isterim ki restaurantlarda veya otellerde aşçı olarak çalışmak isterseniz uzun çalışma saatlerini kabul etmeniz gerekir. Başkalarının tatil günü sizin en çok çalıştığınız gün olması fikrine sıcak bakmalısınız.
Gastronomi bölümüne bağlandıktan sonra biraz kopması zor. Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil. Bu yüzden "Hop hemen ben gastronomi okuyayım" düşüncesi çok yanlış olur. Lakin negatif taraflarını (her işte var) göz önünde bulundurup, öyle seçerseniz, size iyi bir haberim var: Dünyanın sonuna kadar ihtiyaç olan bir bölüm okuyacaksınız.
Çünkü insan var oldukça yemek yeme ihtiyacı, yemek yeme ihtiyacı olduğu sürece de yemek kültürü olacak.