10 Farklı Meslek Grubundaki İnsanlar Öğle Yemeğinde Neler Yiyor?
27 Nisan 2018Aktif bir iş hayatı olup da iş yerinde yediği yemeklerden memnun olan var mı bilemiyoruz ama birazdan gördüklerinizden sonra bu konuya bakış açınız değişebilir, baştan söyleyelim.
Zira bugüne dek belki de hiç düşünmediğiniz bir konuyla geldik bugün karşınıza: Astronotlar, acil servis hekimleri, itfaiyeciler ya da diğer zorlu işlerde çalışan insanlar öğle yemeklerinde neler yiyor, kaç kalori alıyor, bu yemekler neye göre belirleniyor bunu öğreneceğiz bugün.
Birbirinden farklı ülkelerden birbirinden farklı örneklerle işte karşınızda farklı meslek gruplarındaki insanların yedikleri öğle yemekleri!
Unutmadan, elbette bunlar o meslek grubundan olan tüm insanların her gün yediği yemekler değil, sadece öğle yemeklerinden birer örnek.
Rusya'da bir denizaltı çalışanlarının öğle yemeği
Denizaltı araçlarında su altındayken bezelye çorbası, havyar ve "donanma usulü makarna" gibi kolayca ısıtılan, hazırlanan ya da konserve şeklinde olan yiyecekler tüketiliyor. Onlar için öğle yemeğinde alınması önerilen kalori miktarının kalori olduğu söyleniyor.
Sualtında öğle yemeği bezelye çorbası ve sözde “donanma usulü makarna” gibi sıcak yemeklerden oluşur.
Finlandiya'da deniz üssünde çalışanların öğle yemeği
Bu deniz üssünde açık büfe benzeri bir sistem uygulanıyor ve et, güveç, salata, sebze yemekleri, meyveler, hamur işleri gibi birbirinden farklı seçenekler sunuluyormuş. Çay, kahve, süt gibi içecekler de her zaman bulunuyormuş.
Hollanda'da büyük bir hava yolu şirketinde çalışan pilotların yemeklerinden bir örnek
Çoğu hava yolu şirketi, pilotların ve diğer mürettebatın gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmek için aynı yemeği yemesine izin vermiyor, daha doğrusu böyle bir kural uyguluyor bildiğiniz gibi.
Bu nedenle bu örnek yalnızca bir pilotun yediği bir öğle yemeğinin fotoğrafı. Bu yemeğin yaklaşık kalorisi de 800 kalori.
Amerika'da küçük bir hava yolu şirketinde pilotluk yapan birinin öğle yemeğiyse bu
Amerika'daki küçük hava yolu şirketlerinden birinde pilotlar aynı yemek setlerini alıyor ya da evde hazırladıkları yemekleri beslenme kutularına koyup yanlarında getiriyorlar. Hatta kendi yemeğini kendi hazırlamak isteyen pilotlar hava alanı mutfaklarını kullanıyorlarmış.
Astronotların öğle yemeklerinden bir örnek
Farklı ülkelerden gelen mürettebat birlikte yediği için yemekler sık sık değişiyor aslında. Tüplerde bulunan süzme peynirlerden tutun konservede bulunan haşlanmış kuzu etine dek birbirinden farklı seçenekler bulunuyor.
Astronotların bulundukları ortamdaki şartlar nedeniyle yemeklerin çoğunu hazırlamak için özel bir tozun üzerine kaynatılmış su dökmek, saman benzeri malzemeler kullanarak yemekleri ısıtmak gibi ritüelleri gerçekleştirmesi gerekiyor. Tuz ve karabiber gibi baharatlar da onlar için özel olarak sıvı hale getiriliyor. Astronotların günde yaklaşık 3500 kalori tüketmesi bekleniyor.
Belarus'ta bir imalat tezgahı fabrikasında çalışan işçilerin öğle yemeği
Ekşi kremalı lahana çorbası, soslu makarna, pirzola ve meyve tabağı sunuluyor. Fabrikadaki yemek odasından satın alınan bu yiyeceklerin ücretlendirmesi de şöyle oluyormuş: Her 500 kalori için 1 dolar!
Kanada'da acil servis hekimlerinin öğle yemeklerinden bir örnek
Acil serviste hizmet veren hekimlerin öğle yemeği molaları olsa da bunu genel olarak koşturarak geçirdikleri için kutulanmış yemekleri tercih ediyor ve işe gitmeden önce yemeyi seçiyorlarmış. Evden getirebildikleri gibi hastanenin kafeteryasından da yemek alabiliyorlarmış tabii ki.
Slovakya'da itfaiyecilerin öğle yemeklerinden bir kare
İtfaiyeciler de tıpkı acil servis hekimleri gibi çoğunlukla hızlıca yenilebilecek şekilde servis edilen yemekler yiyor. Klasik bir yemeklerinde sebzeli ve etli bir yemek ve bolca pirinç pilavı başrolü kapıyor. Bunun nedeniyse bir itfaiyecinin bir yangını söndürmek için saatte 500 kaloriden fazla enerji harcamasının mümkün olması. Kısacası ihtiyaçları olanı karşılayabilmek için porsiyonları oldukça büyük.
Güney Kore'de çalışan madencilerin öğle yemeklerinden bir örnek de böyle
Madencilerin menülerinde pilavın öneminin büyük olduğu söyleniyor. Et de yine bu menünün önemli bir parçası sayılıyor. Birçok ülkede madenciler, yiyeceklerin soğumasını önlemek için metal kutular kullanırlarken Güney Kore'de, öğle yemeği kutularını bir bezle sardıkları geleneksel yöntem tercih ediliyormuş.
Japonya'daki bale dansçılarının öğle yemeklerinden bir kesit
Baletler ve balerinler çok yoğun antrenmanlar yaptıkları ve kilo almamaları gerektiği için gün içinde aldıkları karbonhidratı en azda tutmak, rafine şekerden de tamamen uzak durmak gibi kuralları benimsemişler. Dolayısıyla menülerinde pirinç pilavları yerine balık ve diğer deniz mahsulleri, fındık, yumurta, sebzeler ve meyveler bulunuyormuş. Öğle yemekleriyse yaklaşık olarak 600 kaloriymiş.