Evde kendi ekmeklerimizi kendimiz yapmaya başladık, fırınları aratmayacak mis gibi ramazan pidelerini dahi evde hazırladık. Sıra geldi zeytinyağına!
Evet, zeytinyağından söz ediyoruz. Kabul, dışarıdan hazır olarak aldığınız zeytinyağlarının aynısı olmayacak ama ellerinizle yaptığınızın tadını çıkarmanın, sadece zeytinlerden yapıldığından, içinde herhangi bir katkı maddesi olmadığından emin olmanın güveni ve mutluluğu çok başka olacak.
Siz de tükettiğiniz hemen her şeyi evinizde, ellerinizle yapmayı seviyor, bunun için vereceğim her türlü emeğe değer diye düşünüyorsanız, buyursunlar evde zeytinyağı nasıl yapılır anlatıyoruz.
Evde zeytinyağı yapmak mümkün mü?
Hazır olarak alınan zeytinyağlarını düşündüğünüzde evde zeytinyağı yapmanın mümkün olmadığını düşünebilir, "Evde zeytinyağı yapmak mümkün mü?" diye düşünmüş olabilirsiniz. Önce bu soruya yanıt vererek başlayalım: Gerekli araç gereçleri temin ettikten ve bolca emek ve zaman ayırdıktan sonra evde zeytinyağı hazırlamak mümkün. Ancak biz zeytinyağı yapma makineleri, taş değirmenler, özel damıtma hazneleri, metal plakalar vs. alarak hazırlayabileceğiniz zeytinyağından söz etmeyeceğiz bugün size.
Hemen her evde olan ya da kolayca temin edilebilen malzemelerle hazırlanan, yine emek gerektiren ama verdiğiniz tüm emeğe değdiğini tadına bakar bakmaz anlayabileceğiniz ev yapımı bir tariften, zeytin sütü tarifinden söz edeceğiz. Siz zeytinyağının profesyonel olarak nasıl yapıldığını merak ediyorsanız şu yazımıza göz atabilirsiniz: Efsanevi Öyküsü, Yapımı ve Çeşitleriyle Ölmez Ağacın Mucizesi Zeytinyağı
Zeytin sütü nasıl yapılır?
Ev yapımı zeytinyağı olarak da anılan zeytin sütü yapımına gelince, bunun için elinizde malzeme olarak bolca yeşil zeytin olması yeterli. Çok miktarda zeytinden çok az miktarda zeytin sütü elde edilebildiğinden ne kadar çok zeytin olursa o kadar iyi olacağını söylemek gerek.
Yeşil zeytinlerinizi semt pazarlarından kolayca temin edebileceğiniz gibi doğal ürünler satan güvenilir online alışveriş sitelerinden ya da yine online olarak da hizmet veren çiftliklerden temin edebilirsiniz.
Yeşil zeytinleriniz hazırsa aşağıdaki adımları takip etmeniz ve sabretmeniz yeterli olacaktır:
Yeşil zeytinleri güzelce yıkayın ve üstlerinde toprak ve kir kalmadığından emin olun.
Aralarında kalan zeytin yapraklarını da mutlaka ayıklayın ve yeşil zeytinlerin tertemiz olmasını sağlayın.
Ardından tamamen kurumaları için temiz ve kuru bezlerin üzerine serin, bir süre bekletin.
Yeşil zeytinlerin kuruduğundan emin olduktan sonra ellerinizin leke olmaması için eldivenlerinizi giyin.
Zeytinleri tek tek kırarak içlerindeki çekirdekleri bir bir çıkarın.
Tüm yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarınca bir katı meyve sıkacağı ya da mutfak robotu yardımıyla porsiyon porsiyon parçalayın.
Bu aşamada kullanacağınız makinenin sağlam ve güçlü olduğundan emin olmalısınız, aksi halde zeytinler çok sert olacağı için makineniz zarar görebilir, bozulabilir, aman diyelim.
Püre haline getirdiğiniz yeşil zeytinleri temiz bir tülbentin içine aktarın, eğer çok miktarda zeytin kullandıysanız birkaç tülbente zeytin püresini bölüştürebilirsiniz.
Tülbentin içine zeytin püresini koyduktan sonra ağzını sıkıca bağlayarak bohça şekli verin. (Zeytin püresinin hiçbir yerden taşladığından emin olun.
Bu tülbenti yüksekçe bir yere koyun ve altına da temiz bir kap koyarak zeytinlerden yağların damla damla damlamasını bekleyin.
Günler sürecek bu sürecin daha hızlı olmasını isterseniz bir kabın üzerine önce süzgeç koyup süzgecin üzerine temiz bezi yerleştirin. Bu bezin üzerine zeytin püresini aktarın. Ardından pürenin üzerine temiz, büyük bir taş koyarak baskı sağlayın ve bu şekilde bekletin.
Damlalar iyice azaldığında ellerinize yine temiz eldivenlerinizi geçirin ve tülbentteki zeytin püresini yoğurarak akmayan zeytin sütünün de akmasını sağlayın.
İlk süzme işlemin ardından oldukça bulanık ve koyu renkli bir zeytin sütü elde edeceksiniz. Bu sebeple yeniden bir süzme işlemi uygulamanız uygun olacak.
Bunun için de tülbentten daha sık dokunmuş temiz bir beze elde ettiğiniz zeytin sütünü aktarın ve yine ilk seferde olduğu gibi bu bezi temiz bir kabın üzerine gelecek şekilde üzerine sıkıca bağlayıp asın.
Eğer daha da arı bir zeytin sütü/yağı elde etmek isterseniz sütün bezden kaba damladığı kısmı tam olarak tespit ettikten sonra kabın yerine bir şişe yerleştirin.
Şişenin ağız kısmına ise temiz pamuk yerleştirin. Böylece zeytin sütünüz üçüncü bir filtreleme işleminden de geçecek ve daha arı bir hal alacaktır.
Zeytin sütü ile zeytinyağı arasındaki farklar nelerdir?
"Evde binbir emek ve sabırla zeytin sütü hazırlamanın bir faydası var mı?" derseniz zeytin sütü ile zeytin yağı arasındaki farkları da öğrenmenizin zamanı gelmiş demektir.
Zeytin sütü, hazır olarak alınan zeytinyağından çok daha az işlem gördüğünden çok daha doğal bir ürün.
Aynı şekilde klasik olarak bildiğimiz diğer zeytinyağlarından çok daha yoğun kıvamlı ve renkli. Aroması ve tadı da çok daha baskın.
Zeytin sütü hem tat hem koku olarak çok daha yoğun olduğu için onu klasik zeytinyağından çok daha az miktarda kullanarak aynı etkiyi yakalamanız mümkün oluyor. (Özellikle salata sosu gibi soslarda ve soğuk olarak tüketilen zeytinyağlı yemeklerde az miktarda kullanmak yeterli oluyor)
Bunların yanında zeytin sütü ısıya maruz kalmadan hazırlandığı için asit oranı, zeytinyağının asit oranından daha düşük, besin değerleri ise zeytinyağından çok daha yüksektir.
Ancak aklınızda bulunması gereken bir fark daha var ki o da zeytin sütünün içinde katkı maddesi bulunmadığı için raf ömrü klasik zeytinyağlarından çok daha kısadır. Bu sebeple az miktarda zeytin sütü hazırlayarak ya da satın alarak tüketmeniz ve sonra yeniden taze olarak yapmanız ya da satın almanız önemli, bizden söylemesi.