Donmadan, Yapışmadan, Yakmadan Yapılsın: Ev Yapımı Karamelin Püf Noktaları
25 Eylül 2018Birkaç malzemeyle yapılabilecek, tatlılara birden bire seviye atlatan en enfes sostur karamel. Tatlının üzerine dökülünce bütün naifliğiyle süzülür aşağıya doğru. Kurabiyelere, keklere, dondurmalara, kahvelere de ayrıca bir yakışır. Söz konusu karamel olunca kıvamı oldukça büyük önem arz ediyor.
Aslında yapılışı çok pratik bir sos olmasına rağmen birçok sorun yaşanabiliyor. Karameliniz yapışabiliyor, yanabiliyor, donabiliyor...Bu sorunları hiç yaşamadan şahane kıvamlı karamel sosları yapın diye varız. Karşınızda enfes karamel tarifimiz!
Hazırsanız, başlıyoruz!
Ev yapımı karamelin püf noktaları
Karamel yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; şeker, su, krema ve tereyağı. Bazı tariflerde su kullanılmıyor, bazılarında da krema ya da tereyağı olmuyor. Ama genel olarak bu malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Bazı tariflerde şeker hiç dokunulmadan eritiliyor, bazılarında ise limon suyu ilave ediliyor içerisine. Bizim size önerimiz tarifinizin içerisinde su kullanmanızdan yana. Bu sayede karamelin donmasını, yapışmasını ve şekerin de yapım aşamasında yanmasını engellemiş olursunuz.
Öncelikle karamel yaparken mutlaka ama mutlaka yanmaz yapışmaz bir tava, tencere ya da kalın tabanlı bir sos tenceresi kullanın. Şekerinizi bu pişirme gerecine aktararak karamel yapımına başlayın.
Bu sırada ocağın altını en kısık ateşte açın. Şekeri çok 10-15 saniye ısıya maruz bıraktıktan sonra azar azar su ilave edin. Tarifinizde belirtilen miktardan daha az ya da fazla su ilave etmemeye özen gösterin. Bu aşamada içerisine limon suyu da ekleyin. Kısık ateşte şekere dokunmadan, tavayı ya da tencereyi hafif hafif hareket ettirerek eritmeye başlayın. Kenardan hafif bir şekilde erimeye gözlemleyeceksiniz. Bu esnada spatula yardımıyla karıştırabilirsiniz.
Şekerin bazı noktalarında köpürmelere, göz göz kabarcıklar oluşacak ve kokusu değişmeye başlayacak. Bu aşamada en hızlı şekilde kremayı devreye sokmanız gerekiyor.
Şekerin rengi çok hafif dönmeye altın sarısı bir renk almaya başladığında kremayı ilave edin. Kremanın oda sıcaklığında bir süre bekletilmiş, hafif soğuğa yakın bir krema olmasına özen gösterin. Kremasını ilave ettikten sonra karamelinizde ani köpürmeler ve kabarmalar gözlemleyeceksiniz. O yüzden krema eklerken diğer yandan çırpma teliyle karıştırmaya devam edin.
Çırpma teliyle güzelce karıştırarak kremayı güzelce karışıma yedirin. Köpürme ve kabarmaların bu esnada azaldığını da gözlemleyeceksiniz.
Son olarak bu karışıma tereyağını ilave edin. İlave edeceğiniz tereyağının buzdolabında yeni çıkmış, donmuş ya da oda sıcaklığında bir tereyağı olmamasına özen gösterin. Karamelin ısısında tereyağının erimesini de sağlayın bu aşamada.
Tereyağı da eriyince karameliniz hazır. Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin. Ilık bir cam kabın içerisine boşaltarak muhafaza edin.
Hazırladığınız enfes karameli ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında ya da güneş almayan ılık bir yerde saklayabilirsiniz. Benmari usulü eriterek yeniden ılık hale getirebilirsiniz. Tatlılarınızın, tostların, kurabiyelerin, patlamış mısırların, ekmeğin üzerine gezdirerek afiyetle tüketebilirsiniz. Farklı karamelli tariflerimiz için şuradan buyurun: Tadan Herkesin Sizden Israrla Tarifini İsteyeceği 15 Nefis Karamelli Tarif
Afiyetler olsun!