Yemek.com

Kimyasal Maddelerden Uzak Her Cilt Tipine Uygun 6 Doğal Duş Jeli

15 Aralık 2015

Marketlerde satılan duş jellerinin hemen hemen hepsi paraben, sülfat, petrolyum gibi sağlığımız için son derece zararlı, kısa yada uzun vadede geri dönülmez sorunlara yol açan zararlı kimyasallar içerir. Hatta aynı zararlı maddeler, bitkisel içerikli ve pahalı ürünlerin bile içeriğinde bulunabilir.

Dahası, bize yenilenmiş ve taze bir cilt vadeden duş jelinin, güzel kokmak dışında pek bir yararı yoktur. Yarattıkları yumuşak ten hissi geçicidir ve cildi besleyici maddeler içermezler. Hatta çoğu söylenenlerin aksine temizlenmemişlik hissine, ph dengesini bozarak ciltte kurumaya, alerjik reaksiyonlara, sırtta, bacaklarda ve kollarda sivilcelere bile neden olabilir. %100 doğal ve organik içeriklere sahip olduğu belgelenmiş ürünler, sağlıklı olmakla birlikte oldukça pahalıdır.

Eğer hazır duş jelleri kullanacaksanız, zararlı kimyasallar konusunda bilgilenin ve ürünlerin içeriğini mutlaka okuyun. Belli başlı zararlı maddeleri içermeyenlerini tercih etmeye özen gösterin. Özellikle anne babalar ve anne baba adaylarının, kozmetik ve temizlik malzemelerinin kullanımında, zararlı kimyasallar konusunda bilgilenmesi önemlidir. Çünkü bazıları, cilt tarafından emilip kana ve oradan bebeğin emdiği süte bile karışabiliyor.

Evde duş jeli nasıl hazırlanır?

Kendi duş jelimizi yapmak için öncelikle köpürme için gerekli malzemeyi seçmemiz gerekiyor. Bunlar sıvı Kastilya sabunu, saf zeytinyağlı sabun, defne sabunu ya da sabun cevizidir. Bu malzemelerin hepsini organik ürünler konusunda uzmanlaşmış, sertifikalı markalardan, gerek mağazalardan gerek online dükkanlardan oldukça ucuza temin edebilirsiniz.

Tüm duş jellerinin zeminini yani temelini bu 3 malzemeden biriyle hazırlayacağız. Buna köpürtücü baz adını verelim. Peki nasıl hazırlayacağız?

İlk adım: Köpürtücü baz hazırlama

En kolayı sıvı Kastilya sabunudur. Bu üründen aşağıdaki tarifler için 1 su bardağı kullanmak yeterlidir.
Hazır kalıp zeytinyağı veya defne sabunu kullanacaksanız, köpürtücü bazınızı daha farklı bir şekilde hazırlamanız gerekiyor.

Sabunu rendeleyin. 1,5 litre suyu kaynatın, altını kapatıp, içine rendelenmiş sabunu atın ve eriyene kadar karıştırıp, sonra soğumaya bırakın. Bazınız hazır.

Köpük köpük olması için: Sabun cevizi

Sabun cevizi, ülkemizde henüz yaygın olarak bilinmemekle birlikte oldukça etkili bir temizleyici meyvedir. Evet meyve, hem de temizleyici bir meyve.

1,5 litre suya 7-10 adet sabun cevizi atıp, yaklaşık 2 saat orta ateşte kaynatın. Bu suyu süzün ve sabun cevizlerini yeniden kullanmak üzere kurutup saklayın. Köpürtücü bazınız hazır.

Sabun cevizinin kokusu, diğer bazlardan daha keskin ve değişiktir. Bu nedenle duş jelinizi, özellikle sevdiğiniz şekilde kokması için hazırlayacaksanız, diğer 2 baz hazırlama yöntemini tercih edin. Eğer cilt sorunlarınız varsa sabun cevizi bazını tercih edin.

Onlar olmadan jel olmaz: Temel malzemeler

Köpürtücü bazlardan birini elde ettikten sonra, sıra aşağıda sıraladığımız diğer malzemeleri eklemeye geliyor. Hepsine sahip olmanız gerekmiyor. İçlerinden 2 veya 3’ü yeterlidir. Duş jelinde bitkisel yağ kullanmak ilk anda kulağa ters etki yapacak, yani temizlemekten çok yağlandıracak bir seçenek gibi görünse de işin aslı farklı.

Yağ, yağı çözer. Kullandığımız sabunlar, esasen yağlardan üretilmektedir. Yani kafanız karışmasın. Cildinizde hafif bir yağ kalacak evet fakat bu rahatsız edici olmayacak ve cildinizin nem ihtiyacını giderecek.

Ayrıca, duş jeliniz, hafif bir peeling etkisine de sahip olsun isterseniz tuz seçeneklerinden birini ekleyebilirsiniz. Bu ek malzemeler yardımıyla arzu ettiğiniz jeli hazırlayabilirsiniz. Ya da sizin için hazırladığımız ideal tarifleri de kullanabilirsiniz.

Temel yağlar: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı, jojoba yağı, susam yağı

Esans yağlar: Limon yağı, portakal yağı, greyfurt yağı, lavanta yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, biberiye yağı, vanilya yağı, çilek yağı

Ek malzemeler: Bitkisel gliserin, gül suyu, E vitamini ampulleri veya yağı, karbonat, İngiliz tuzu, deniz tuzu

 

Egzotik esintiler: Turunçgil özlü duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 10 damla limon yağı, 10 damla portakal yağı, 10 damla greyfurt yağı

Ek malzemeler (isteğe bağlı): 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin, 1 tatlı kaşığı karbonat, İngiliz tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı: Köpürtücü bazınızı seçin. Mümkünse pompalı, orta boy (ortalama 250 ml) bir şişeye aktarın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin. Her kullanım öncesinde şişeyi iyice çalkalayıp öyle kullanın.

Güne zinde başlamak için: Naneli ve jojobalı duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı jojoba yağı, 10 damla nane yağı, 10 damla okaliptüs yağı, 10 damla biberiye yağı

Ek malzemeler (isteğe bağlı): 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin, 1 tatlı kaşığı karbonat, İngiliz tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı: Köpürtücü bazınızı seçip uygun bir şişeye aktarın. Sonra aşağıdaki malzemeleri ekleyin ve iyice çalkalayın.

Stres kırıntısı bırakmaz: Lavantalı duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı, 15 damla lavanta yağı

Ek malzemeler (isteğe bağlı): 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin, 1 tatlı kaşığı karbonat, İngiliz tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı: Köpürtücü bazınızı seçin, hazırlayı. Uygun bir şişeye aktarın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin. Hepsini karıştırın ve her kullanım öncesinde iyice çalkalayın.

Kuruyan ciltlere birebir: Vanilya ve bademli duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, 1 yemek kaşığı vanilya yağı, 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin

Yapılışı: Vanilya kokusunu sevenler veya kuru bir cilde sahip olanlar için özellikle uygun olmakla birlikte, her cilt tipi bu formülü kullanabilir. Köpürtücü bazınızı seçin, hazırlayın ve uygun bir şişeye boşaltın. Diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.

Mis gibi kokar: Çilekli duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 15 damla çilek yağı

Ek malzemeler (isteğe bağlı): 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin, 1 tatlı kaşığı karbonat, İngiliz tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı: Köpürtücü bazınızı seçin. Çilek kokusunun baskın olması için sıvı Kastilya sabununu tercih edebilirsiniz. Bazı, uygun bir şişeye boşaltın. Diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.

Bahçelerde dolaştırır: Güllü duş jeli

Malzemeler: 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, şişenin kalan 3’te 1’lik kısmını dolduracak kadar gül suyu, 15 damla gül yağı

Ek malzemeler (isteğe bağlı): 2 ampul E vitamini veya 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı, 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin, 1 tatlı kaşığı karbonat, İngiliz tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı: Malzemeleri doğru şekilde kullandığınızda ağır olmayan, yumuşacık bir gül kokusu hissedebilisiniz. Köpürtücü bazınızı seçin, hazırlayın. Şişenin 3’te 2’sine bu bazı doldurun. Diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.