Yemek.com

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

16 Şubat 2024

11 ayın sultanı ramazan ayı, tüm oruç tutmak isteyenlerin heyecanla niyetler etmeye başladıkları dönemdir. Tüm yılın içindeki manevi duyguların en çok yükseldiği aydır da aynı zamanda. Manevi bir arınma ve toplumsal dayanışmayı da beraberinde getirir. Bu süreçte özellikle bazı durumlar vardır ki hem dinen hem de sağlıksal açıdan oldukça merak edilen konulardan olur. Bunlardan biri de ''Emziren anneler oruç tutabilir mi?'' sorusu. Hem dini hem de sağlıksal açılardan konuyu ele arak tüm bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri anlatıyoruz.  

Not: Konuyla ilgili mutlaka uzman hekimlere danışarak hareket edilmelidir. Aşağıdaki bilgiler kişinin sağlık durumuna göre, yaşına ve fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle uzmanınıza danışmadan hareket etmeyiniz. 

İçindekiler

  • Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Konuyu 2 farklı açıdan değerlendirmek gerekiyor. Hem sağlık açısından hem de dini açıdan durumları anlatarak başlayalım. 

  • Sağlık Açısından Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

En çok merak edilenlerin başında ''Emziren anneler oruç tutarsa sağlığa etki eder mi'' geliyor. Oruçta uzun saatler açlık ve susuzluk söz konusu. Özellikle emziren anneler oruç sürecinde uzun süren açlık ve susuzluk sırasında hem kendi hem de bebeklerin sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlarla karşılaşabiliyor. Yeterli besin alamamak, anne sütünün miktarını ve kalitesini etkileyebilir. Özellikle sıcak hava koşullarında ve yoğun fiziksel aktivite gerektiren durumlarda, dehidrasyon ve enerji eksikliği, anneler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Bunların yanında bebeğin beslenme ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebekler için, annenin yeterli ve dengeli beslenmesi hayati önem taşır. Anne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan temel besin maddelerini içerir. Eğer anne yeterince beslenemezse, bu durum doğrudan bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışarak bu yönde bir karar verilmelidir. 

  • Dini Açıdan Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Müsmanlıkta oruç tutmak sağlığı el verenlere farz kılınmışken, sağlık durumu oruç tutmaya uygun olmayan kişilere farz kılınmamıştır. Emziren anneler bu kategoriye girebilir. İslam alimleri, emziren annelerin veya hamile kadınların, kendilerine veya çocuklarına zarar gelmesinden endişe duymaları, sağlıksal açıdan kaygıları olmaları halinde oruç tutmamalarının caiz olduğunu belirtirler. Böyle bir durumda, kadınlar daha sonra oruçlarını kaza edebilir, sağlıkları el verdiğinde telafi edebilirler. Bu, annenin ve bebeğin sağlığını koruma amacını taşır.

  • Oruçluyken emzirmek bebeği etkiler mi?

 

Genel olarak, sağlıklı ve yeterli beslenen annelerin kısa süreli oruç tutmalarının süt üretimine önemli bir etkisi olmayabilir. Ancak, uzun süreli oruç veya yetersiz beslenme durumunda, süt üretiminde azalma ve sütün besin içeriğinde değişiklikler görülebilir. Bu durum bazı bebeklerin büyüme ve gelişimini etkileyebilir.

Oruç tutarken emzirmenin etkileri konusunda kesin bir yönerge vermek zordur çünkü etkiler, annenin genel sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve oruç tutma süresi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, oruç tutmayı planlayan emziren annelerin öncelikle bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir. Sağlık uzmanı, annenin sağlık durumunu değerlendirebilir ve oruç tutmanın hem anne hem de bebek için güvenli olup olmadığı konusunda kişisel tavsiyelerde bulunabilir.

Sağlıklı, mutlu ve bereketli bir ramazan ayı geçirmenizi dileriz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.