Yemek.com

Mağarada Üretilip Köylülere Yılda 3,5 Milyon Lira Kazandıran Leziz Obruk Peyniri

1 Kasım 2018

Dünyanın en lezzetli beş peynirinden biri Anadolu'da yerin 36 metre altındaki karanlık bir mağaradan çıkıyor desek?

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı, eski adı "Divle" yeni adı "Üç Harman" olan köyde yılda sadece 45 ton olarak "obruk peyniri" üretiliyor. Bu peyniri dünyadaki diğer binlerce peynir türünden ayırıp lezzet olarak ilk beşe sokan şey ise; yerin 36 metre altındaki her mevsim 5 dereceye sıcaklığı sabit bir mağarada üretiliyor ve dünyanın hiçbir yerinde taklit edilemiyor oluşu.

Bu gördüğünüz tuhaf nesnenin içinde aslında dünyanın en lezzetli beş peynirinden biri bulunuyor

Pinterest

"Türk rokforu" da denilen "Divle peyniri"nin dünyaca ünlü lezzetinin nereden geldiğini Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı şöyle özetliyor; "Birinci özellik hiçbir fenni yem kullanılmadan doğal olarak meralarda otlatılan küçükbaş hayvanların sütlerinden elde edilmesidir. İkinci özelliği ise yüz yılardır devam edip gelen bu mağaraya koyulması ve bu mağaradaki bakteri özelliğidir”.

Sadece Karaman'daki obruk mağarasında 5 ayda üretilen peynir hiçbir şekilde taklit edilemiyor


Üzerindeki kırmızı rengi mağaraya özgü olan bakterilerden alıyor. Ve bu bakteriler bu mağara dışında hiçbir yerde yaşamıyor.

90'lı yıllarda Fransız bilim adamları bu peynirin kokusunu almış olacak ki, bölgeye gelerek araştırmalarda bulundu ama aynısını orada üretemediler

Timeturk

''1990'lı yıllarda Fransız bilim adamları, Ayrancı'ya gelerek peynirin oluşmasını sağlayan bakterileri inceledi. Peyniri Fransa'ya götürdüler ancak peynirin küflenmesini sağlayan bakteriyi üretmeyi başaramadılar. Hollandalı bilim insanları da obruk ve peynirimizi incelediler. Peynire adını ve tadını veren obruğun dünyada eşi benzeri yok.''

 

Yerin 36 metre altında, 233 metrekarelik mağaradan tüm köylü yılda 3,5 milyon lira gelir elde ediyor.


Mağaranın kapasitesi 45-50 ton peyniri kaldırabiliyor. Kilosu 65-70 TL'den satılan obruk peyniri köylüye yılda 3,5 milyon Lira civarında bir gelir bırakıyor.

Mağaradaki özel bakteriler sayesinde peynir tulumları kızıl rengi alıyor

 


Bu özel peynir sadece 1 içinde tüketilebiliyor, 5 ay da tazeliğini koruyor. Ayrıca mağaradaki özel bakterilerden dolayı, yörenin yoğurdu da aylarca bozulmadan kalabiliyor. Nasıl özel bir mağaraysa, yörenin tüm sütlü ürünlerini meşhur etmiş.

Dünyada yılda sadece 45 ton üretilebilen ve rokforu bile kendine hayran bırakan peynirimizi damaklarımızla alkışlıyoruz...Olsa da yesek!