Yemek.com

Menengiç de Denir: Sayısız Faydasıyla Çitlembik

19 Ağustos 2019

İsminin ilginçliği ile dikkat çeken bir bitkiyi yakından tanıyalım, adını bugüne dek belki hiç duymadığınız, belki de o meşhur Türk filmi sayesinde aşina olduğunuz bir güzellikle, çitlembik ile tanışalım diyoruz.

Faydalarını öğrenince "Ben bunu neden daha önce keşfetmemişim" demeden edemeyeceğiniz, bir kez tanıyınca bir daha kolay kolay vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet o.

Dünya üzerinde yaklaşık 70 türü bulunan, ismini aynı adı taşıdığı ağaçtan olan çitlembik nedir merak ediyor, çitlembik ne işe yarar, nasıl kullanılır öğrenmek istiyorsanız buyursunlar, sizi hemen aşağıya doğru alalım.

İçindekiler

  • Çitlembik nedir?

Dünya üzerinde Asya, Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika'da yetiştiği bilinen, ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere hemen her bölgede yetişen bir bitki çitlembik. Öyle ki ismini duymamış olmayanlar bile eminiz görünce onu tanımıştır.

Halk arasında çitlenbik, dağın, menengiç gibi farklı isimlerle de anılan çitlembik bitkisinin dünya üzerinde yaklaşık 70 farklı türü bulunuyor. Türüne göre meyvesinin rengi değişiklik gösterse de genel olarak olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye doğru geçen rengiyle biliniyor. Hafif tatlımsı bir lezzete sahip olduğu bilinen bu meyve, doğada yaşayan birçok hayvanın da besin kaynaklarından biri aslında.

Peki, çitlembik ne işe yarar, faydaları nelerdir dersiniz?

  • Çitlembik meyvesinin faydaları nelerdir?

  • Karın ağrılarını azaltıyor, mideyi rahatlatıcı bir etki gösteriyor.
  • İştah açıcı özellikler gösterdiğinden kilo almak isteyenlere yardımcı oluyor.
  • Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor.
  • Ölçülü bir şekilde kullanıldığında böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olduğu biliniyor.
  • Aşırı terleme sorunundan kurtarıyor.
  • Saç sağlığına iyi geliyor, özellikle saç renginin açılmasını geciktirdiği söyleniyor.
  • İdrar söktürücü özellikler gösteriyor.
  • Çitlembik nerelerde bulunur?

Çitlembik, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştiği için kolay ulaşılabilen bir bitki aslında. Ancak çitlembik yerine ona benzer farklı meyveleri almamak adına çok dikkatli olmak, onu mutlaka güvenilir yerlerden temin etmek önemli. Çitlembiğin kurutulmuş haline güvendiğiniz aktarlardan ulaşabileceğiniz gibi, yine güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Aynı şekilde çitlembiğin faydalarından yararlanabilmek için çitlembik yağını alarak da değerlendirebilirsiniz.

Bunun yanında içeriğinde çitlembik bulunan birçok tıbbi ürün ve kozmetik malzeme olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

  • Çitlembik nasıl kullanılır, nasıl tüketilir?

Çitlembik kullanmaya karar verdiniz ve onu kurutulmuş meyve ya da yağ haliyle temin ettiniz diyelim, peki ya nasıl kullanabilir, onu nasıl tüketebilirsiniz?

Dilerseniz günde 20-25 adeti geçmeyecek kadar meyvesini, çekirdeklerine mutlaka dikkat ederek tüketebilirsiniz. Özellikle sindirim sorunu yaşıyor ve midenize iyi gelmesi için tüketmek istiyorsanız bir gün önceden bir çay bardağı kadar balın içine 6-8 adet çitlembik meyvesi atıp bu şekilde 24 saat bekletip ardından macun gibi de tüketebilirsiniz.

Bunların yanı sıra adeta bir baharat gibi yemek pişirirken yemeğin içine ilave ederek değerlendiren olduğunu da söyleyelim.

Yağına gelirsek, çitlembik yağını tabii ki harici olarak kullanmalısınız. Saç sağlığınızı desteklemek için şampuanınızın içine çitlembik yağından damlatabilirsiniz. Haftada 1 olacak şekilde zeytinyağı ile karıştırarak saçlarınıza bir maske gibi de uygulayabilir, 4 saat beklettikten sonra saçlarınızı güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz. Seçim sizin.

Önemli bir not: Daha önce hiç çitlembik kullanmadıysanız ve alerjik bir bünyeniz varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Genel olarak çitlembik meyvesinin bir zararı olmadığı söylense de etkileri bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir, aman diyelim. Sağlığınıza katkıda bulunmak isterken kendinize farkına bile varmadan zarar vermeyin, mutlaka işin uzmanlarından, doktorlarınızdan bilgi alın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.