Yemek.com

Düşündüğünüzden Çok Daha Kolay: Çarkıfelek Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

11 Haziran 2021

Evde bitki yetiştirmeyi seven, farklı çiçekleri de keşfetmek isteyenler için hangi bitkinin nasıl yetiştirildiğini öğrendiğimiz köşemizde bugün sırada çarkıfelek çiçeği var! O, evde kolayca yetiştirebileceğiniz, hassas olsa da doğru adımlarla sizi hiç zorlamayacak bitkilerden biri.

Saat çiçeği olarak da anılan, mor/erguvan benzeri rengiyle bilinse de aslında pembe, kırmızı, beyaz gibi farklı renkleri de bulunan çarkıfelek çiçeği nasıl yetiştirilir, çarkıfelek çiçeği bakımı nasıl yapılır merak ediyor, öğrenip bir an önce uygulamaya başlamak istiyorsanız çok doğru yere geldiniz demektir, hoş geldiniz.

Sizi hiç merakta bırakmayalım, çarkıfelek çiçeğini tüm yönleriyle keşfetmeye başlayalım. Buyurunuz, bu taraftan lütfen...

Çarkıfelek çiçeği nasıl yetiştirilir?

Evde çarkıfelek çiçeği yetiştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımlara dikkat etmeli ve tüm bakımlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirerek onu sağlıkla büyütmeye özen göstermelisiniz.

Toprak seçimi: Çarkıfelek bitkisini sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirmek için nemli ve geçirgen toprakları tercih edebilirsiniz. Hassas bir bitki olsa da toprak konusunda çok seçici olmayan bu bitkinin toprağını gübreleyerek bitkiden alabileceğiniz verimi artırabileceğinizi de hatırlatmadan geçmeyelim.

Ortam ve sıcaklık: Çarkıfelek çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gereken bir bitki olduğundan balkon ya da bahçenizde bu çiçeği konumlandırırken dikkatli davranmalı, yarı gölge alanları tercih ederek gün ışığından dolaylı olarak faydalanmasını sağlamalısınız. Şiddetli rüzgar ve hava akımlarından da korumayı unutmamalısınız.

Sulama: Toprağı hep nemli kalacak şekilde sulama yapmaya özen göstermeli, bu sebeple kış aylarında 2-3 günde 1, yaz aylarında ise daha sık sulama yapmalısınız. Bitkinizin sağlık durumuna göre sulama miktarını ve sıklığını değiştirmeniz gerekeceğinden sulama yapmadan önce mutlaka toprağına parmak testi yapmalısınız. "Parmak testi nedir" diyecekler için hızlıca hatırlatmış olalım: Bitkinin toprağına işaret parmağınızı batırıp çıkarın. Eğer parmağınıza hiç toprak yapışmıyor, parmağınız tamamen kupkuru çıkıyorsa hiç vakit kaybetmeden sulama yapın, eğer parmağınız nemli çıkıyorsa sulamayı 1 gün erteleyin, eğer parmağınız adeta çamur olduysa sulamayı birkaç gün erteleyin, hatta bitkinin köklerinin çürümemesi için saksının tablasında (varsa) biriken suyu hemen bitkiden uzaklaştırın.

Saksı değişimi: Çok sık yer değişikliği beklemeyen bitkilerden olan çarkıfelek bitkinizin saksısını büyüme hızını da göz önünde bulundurarak ortalama 2 yılda 1 kez değiştirmeniz yeterli olacaktır, aklınızda bulunsun. Saksı değişimi için güneşli ve sıcak havaları seçmeniz önerildiğinde ilkbahar ve yaz aylarında bu değişimi yapabilirsiniz.

Çarkıfelek çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Çarkıfelek çiçeğinin bakımı için de atlamamanız gereken önemli noktalar var tabii. Temel olarak dikkat etmeniz gerekenler şöyle:

  • Çarkıfelek çiçeği hassas bir bitki olduğu için bitkiyi şiddetli hava akımlarının olduğu alanlara yerleştirmemeli, konumunu buna göre belirlemelisiniz.
  • Yine aynı sebeple bitkiyi özellikle kış soğuklarından ve aşırı sıcaklardan korumaya özen göstermelisiniz.
  • Kış aylarında 10-12 derecenin altında soğuklarda kalmaması için bitkiyi evin iç kısmına ya da aşırı soğumayacak (kapalı balkon gibi) alanlara taşımanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Yaz aylarında ise doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına özen göstermeli, gün ışığı alan yarı gölge alanlarda muhafaza etmelisiniz.
  • Sulamasını yaparken de özenli olmalı, mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde, aynı miktarda suyla sulama yapmalısınız.
  • Sulama yapmak için kullanacağınız suyu doğrudan musluktan alıp sulama yapmamalı, suyu öncesinde mutlaka dinlendirerek kullanmalısınız.
  • Suyun bitki toprağının her yerine ulaştığından emin olmalısınız.
  • Budama yapma ihtiyacı duyarsanız bitkinin çiçekli dönemini seçmemeli, mutlaka çiçeklerinin doğal sürecinde bitmesini beklemeli ve ardından kış aylarında budamasını yapmalısınız.
  • Budama yaparken bir bitki makasından destek almalı ve bitkinin dallarına zarar vermemeye özen göstermelisiniz.