Yemek.com

Bozulmayıp Sonsuza Kadar Kullanabileceğiniz Son Kullanım Tarihi Olmayan 8 Yiyecek

22 Eylül 2016

İhtiyaçlarımızı alırken ilk dikkat ettiğimiz şeylerden biri yiyeceklerin dayanıklılığı ve üzerindeki son kullanma tarihleri, kuşkusuz. Çünkü para verip aldığınız şeyin hemen bozulup çöpe gitmesini istemiyorsunuz, çok da haklısınız.

Ama bazı yiyecek maddeleri var ki "hiiiiiç" bozulmuyorlar. Yani siz alırken paketinin üzerinde son kullanma tarihi görseniz bile çok da aldırış etmeyin. Çünkü bu yiyecekleri bazı şartları yerine getirdiğiniz takdirde sonsuza kadar kullanabilirsiniz.

Elinizi korkak alıştırmayın, bol bol depolayın.

  • Bal

Arkeologların yaptığı kazılarda kavanozlar içinde hala yenilebilen bal bulması aslında balın yıllara, yüzyıllara dayanıklı olduğunun en büyük kanıtı.

Ancak evdeki balın zamanla kristalleştiğinden yani donarak şekerlendiğinden şikayet edenleri şöyle rahatlatalım: Bal kristalleşse de yenilebilirliğinden bir şey kaybetmez. Zira onun da çok kolay bir çözümü var: 45 derece ısıdan daha az ısıda, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterli. Sonra da afiyetle yemeye devam edebilirsiniz.

  • Tuz

İster yemeklerde kullandığınız, sofraya koyduğunuz tuz; ister koşer tuz ister deniz tuzu olsun bunların her biri asla bozulmama özelliğine sahip. Yani aldığınız gün ne kadar tazeyse son kaşığını kullandığınız gün de aynı tazelikte olacak kendisi.

Bir mineral olmasının avantajını kullanan tuzu, hava geçirmeyen bir kapta sakladığınız sürece torunlarınıza miras bile bırakabilirsiniz. O kadar yani.

  • Şeker

Tuz demişken şekerden de bahsedelim. Şekeri bir gıda olarak saklamanın zor yanı onu bozulmadan korumak değil tam tersine topaklanmasını ve sertleşmesini önlemek aslında.

Çünkü şeker de bozulmayan gıdalardan. Zira şeker bakteri üremesini desteklemeyen bir yapıya sahip. Ama yine de uyarımızı yapalım: Nemin şekerle buluşmamasını sağlamak ve böceklenmemesi için onu mutlaka hava almayan bir kapta saklamalısınız. Yoksa hiçbir suçu olmayan güzelim şekeri de çöpe dökersiniz, yazık olur.

  • Pirinç

Böceklenme, rutubet ve toza karşı bez torbalarda ya da ağzı sıkı sıkı kapalı kavanozlarda saklanan pirinç de ilk aldığınız gün kadar taze kalabiliyor. Pilav sevenler buna çok seviniyor.

Ancak bir istisna var. Esmer yani kepekli pirinçlerde yağ oranı daha yüksek olduğu için onlar bu güzel kadere sahip değil. Siz yine de pirincinizin böceklenmemesi için doğru muhafaza etmeye gayret edin, sonrasında o da sizi yarı yolda bırakmayacaktır emin olun.

  • Beyaz sirke

Özellikle temizlikte en büyük yardımcımız olan süper kahraman yürekli beyaz sirke mutfakta da salata soslarında ve marinasyonlarda harika işler çıkarıyor.

Öyleyse beyaz sirkeden bol bol alıyoruz, çünkü çöpe gitme ihtimali yok. Bozulmuyor efendim...

  • Mısır nişastası

Mutfakta, çok uzun süredir varlığını bile unuttuğunuz bir paket mısır nişastası buldunuz. Çok da ihtiyacınız var ama bozulmuştur diye çöpe attınız. İşte hata, işte israf.

Zira nişastayı kuru, serin bir yerde saklamışsanız ve ağzı sıkı sıkıya kapalıysa hiçbir şey olmaz. Güzelce kullanın.

  • Hazır kahve

Buzdolabında bekletilen kahve tüm tadını kaybedeceği ve hatta buzdolabındaki tüm diğer kokuları içine çekeceği için orada saklamanızı tavsiye etmiyoruz ancak bu durum daha çok çekirdek kahveler için geçerli, onu da hatırlatmadan geçmiyoruz.

Eğer marketten hazır aldığınız kahveleri daha uzun süre taze olarak saklamak istiyorsanız buzdolabınıza değil de derin dondurucunuza koyabilirsiniz.

  • Fasulye

Pişmiş fasulyeden bahsetmiyoruz elbette. Ama pişirilmemiş fasulyeyi sonsuza kadar evde saklayabilirsiniz. Tabii pişirmeye karar verdiğinizde normalden daha uzun sürede yumuşayacaktır ama besleyici değerini kaybetmeyecektir.

Bir de konserve fasulyeler var. Onları belki hayatınızın sonuna kadar saklayamazsınız ama konserve fasulyelerin de raf ömrü 30 yıldan fazla. Tabii hiç açılmamış olma şartıyla...