Yemek.com

Yemek Yapılan Her Evde Mutlaka Bulunması Gereken 7 Bıçak

16 Eylül 2015

Yemek yapmak için en az malzemeler kadar gerekli olan bir şey varsa, o da bıçaktır. Tabii ki tencere, tava ya da fırının hakkını yemiyoruz. Onlar da baş tacı.

Ancak bugün konumuz, yemek yapmayı çok seven kişilerin evlerinde ya da profesyonel olarak bu işi yapan şeflerin mutfaklarında kullandığı bıçaklar ve özellikleri.

Çünkü bunun meyve soyanı ayrı, et doğrayanı ayrı; ekmek için olanı ayrı, kemiği deriden sıyırmak için olanı apayrı.

Haydin buyrun o zaman.

Kurban bayramı da geliyorken: Et bıçağı

Metal kısımlarının uzunluğu 20-40 cm. olan bu bıçaklar son derece keskin olarak tasarlanmıştır. Kümes hayvanları, kızartılmış etler, pastırma ve diğer pişmiş büyük etleri ince ince kesmek ve muntazam şekilde dilimlemek için idealdir.

Deri sevmeyenler var çünkü: Sıyırma bıçağı

Metal kısımları 12-20 cm. olan bu bıçaklar, deriyi etten, eti kemikten ayırmak hatta kemikli tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarının etlerini kemikleriyle birlikte kesmek için kullanıldığından sağlam ve bükülmez bir yapıya sahiptir.

Her evde muhakkak vardır: Ekmek bıçağı

Diğer bıçaklara nazaran biraz daha geniş olan bu bıçağın metal kısmı 30-35 cm. arasındadır. Tırtıklı yapısıyla ekmek, kek, sandviç gibi unla yapılan gıdaları keserken dağılmasını ve ezilmesini önler.

Tam bir gurme işi: Peynir bıçağı

Metal kısımları 10-15 cm. arasında değişen bu bıçakların yapısı peynirlerin bıçağa yapışmaması için delikli ve kestikten sonra da bir çatala ihtiyaç duymadan servis yapılabilmesi adına sivri olarak tasarlanmıştır.

Küçük ama etkili: Meyve bıçağı

Metal kısmı 5-10 cm. olan bu bıçaklar günlük kullanımda en çok tercih edilen bıçak olma ünvanını elinde tutuyor. Yemek yapmaya yeni başlayanlar, küçüklüğü ve kavrama kolaylığı nedeniyle sebze ve ekmek doğrarken de meyve bıçaklarından yardım alıyor ancak bu şekilde farketmeden daha fazla çaba sarf ediyorlar

İsminde bile ağırlık var: Satır

Metal kısmı 15-20 cm. arasında olan ağır bir bıçaktır. İri kemikli kırmızı etleri bile kolaylıkla keser. Satırı kullanırken fazladan dikkat edilmesi gerekir.

Şeflerin göz bebeği, en değerlisi: Şef bıçağı

Tasarımına göre metal kısmının genişliği değişen, genellikle 22-35 cm. arası olan bir bıçaktır. Her şefin muhakkak kendine ait, belirli boyutlarda ve özel tutma saplarına sahip bir şef bıçağı vardır. Sürekli ellerinin altında bulunan bu bıçakların ergonomik yapısı bir çok kesme ve doğrama işlemine uygun olarak kavisli bir yapıyla tasarlanmaktadır.