Yemek.com

Hemen Her Gün Yaptığınız Ama Bıçaklarınızı Mahvettiğini Bilmediğiniz 8 Hata

11 Nisan 2017

Evde, mutfakta kullandığınız hem gündelik hem de profesyonel bıçaklar kısa sürede keskinliği yitiriyor, köreliyor ve eskisi gibi kesemiyorsa bir yerlerde önemli hatalar yapıyor olabilirsiniz.

Zira bıçaklar sandığınızdan çok daha narin. Bıçaklarınızı daha uzun süre, ilk aldığınız gibi kullanmak için bu yanlışları yapmamakta fayda var.

Buyursunlar.

Bıçakları bulaşık makinesinde yıkıyorsunuz

seriouseats

Özellikle söz konusu et bıçağı, sıyırma bıçağı, peynir bıçağı gibi bıçaklarsa onları asla bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Sebebi ise çok açık: Yüksek basınçlı suyun onlara zarar vermesi ve zamanla körelmelerine yol açması. Siz yine de işinizi garantiye alın ve çok sevdiğiniz bıçakları elde yıkamaya gayret edin.

Onu lavabonun içinde bırakıyorsunuz

sarahwilkerson

Bilindiği üzere lavabolar genelde metal ya da seramikten yapılıyor. Kaygan olmasından, genelde bulaşık deterjanı köpükleri ve diğer bulaşıklarla dolu olmasından bahsetmiyoruz bile. Tüm bunlar bıçağınıza zarar verme eğiliminde, dahası farkında olmadan kendinizi bile yaralayabilirsiniz. Aman diyelim.

Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz

vanceind

Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir. Artık çok fazla tercih edilmese de eğer cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız ona değen bıçakların zarar gördüğünü fark edeceksiniz. Bu yüzden sizin de tercihiniz tahta ya da plastik kesme tahtaları olmalı. Aynı şekilde kesme tahtası kullanmadan mutfak tezgahının üzerinde kestiğiniz her şey size körelmiş bir bıçak olarak geri dönecektir.

Bulaşıklıkta ıslak ıslak bırakıyorsunuz

seriouseats

Yıkadıktan sonra ıslak kalan ve kendi halinde kurumaya bırakılan bıçakların paslanmaya çok açık olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca bıçakların üzerindeki gözle görülmeyen çizikler ve çukurlar bulaşıklıkta diğer bulaşıklara değerek daha gözükür bir hal alır.

Doğrusu bıçakları elde yıkamak ve yıkar yıkamaz bir havlu ya da bez yardımıyla onları kurulamak.

Kestiğiniz malzemeleri dökerken bıçağı kesme tahtasına sürtüyorsunuz

girlstalkinsmack

Eğer kesme tahtası üzerindeki dilimlediğiniz, kestiğiniz yiyecekleri tencereye dökerken ya da kabuklarını çöpe atarken bıçağı kesme tahtasına sürtmek gibi bir alışkanlığınız varsa burada büyük bir yanlış var. Zira bu alışkanlığınız size kısa sürede körelen bıçaklar olarak geri dönecektir. Yapmayın demiyoruz, yapın, hobi olarak gene yapın ama bıçağın keskin olmayan tarafıyla yapın. Bu kadar basit.

Onu kendi amacı dışında kullanıyorsunuz

Mutfak bıçağı mutfakta kalmalı. Onunla ekmek kesin, et parçalayın, meyve soyun, sebze ayıklayın ama ona makas gibi, tornavida gibi davranmayın. Bıçaklar, koli ya da kavanoz açıcı değil, en azından bu amaçla üretilmedi. Eğer onu kendi amacı dışında kullanırsanız kısa sürede yenisini almaya kendinizi hazırlamalısınız.

Onu çekmecenin içine gelişigüzel koyuyorsunuz

seriouseats

Bıçaklarınızı çekmecede saklayanlardansanız özel, profesyonel bıçakların burada diğerlerine değerek zarar görebileceğini aklınızda tutmalısınız. Ayrıca çekmeceye elinizi her attığınızda kendinizi yaralama riskiniz de var. Eğer mümkünse tezgah üstü bıçak setlerinden kullanmanızı tavsiye ederiz.

Körleştikten sonra kullanmaya devam ediyorsunuz

heavytable

Bıçakları hem kullanışlı olması hem de kendi güvenliğiniz için asla körleşmişken kullanmamanızda fayda var. Zira körleşen bıçakla herhangi bir şeyi kesmek iki kat güç gerektirecektir. Siz ona baskı yaptıkça elinizden kayıp sizi yaralaması riski de artacaktır.

Aslında evinizde de bıçakları kolayca bileyebilirsiniz. Bıçak bilemenin pratik, ekonomik ve kolay yolu için sizi bu içeriğimize ve şu içeriğimize alabiliriz. ;)