Yemek.com

Miniğin Bir Ömür Sağlıkla Gülmesi İçin: Bebeklerde Diş Temizliği ve Ağız Bakımı

20 Aralık 2017

İlk dişlerin görülmeye başladığı altıncı aydan itibaren bebeklerde diş temizliğinin yapılması gereklidir.

Bebeklerin gıdalarla teması ağızda bakteri oluşmasına neden olur. Düzenli diş temizliği sayesinde ileride oluşabilecek diş çürükleri, ağız kokusu ve damak rahatsızlıkları önlenebilir.

En temelden başlayalım: Bebeğin dişlerinin çıkması ne kadar sürer?

Dişlerin oluşumu anne karnında hamileliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında gerçekleşir. Bebeklerin bir yaşına kadar olan gelişiminde önemli bir aşamadır. Doğum sonrasında bebekler altıncı ve yedinci aydan itibaren ön kesici dişlerini çıkartır. Bu süreç bazen üç ay kadar daha erken ya da on iki ay kadar gecikmeli olabilir. Nadir olarak görülse de kıkırdak bir yapıya sahip dişle doğan bebekler de vardır.

Diş hekimi Şeniz Yeşilkaya'nın belirttiğine göre bebeklerde diş çıkarma süreci kalıtsal faktörlere de bağlıdır. Anne ve babanın diş çıkarma süreçlerinin benzeri bebeklerinde de görülmektedir. Bebeklerde genel itibariyle 6-30 ay arasında alt damakta on, üst damakta on olmak üzere toplam yirmi dişin belirli periyotlarda damakta yerini alması gerekir.

Bunları tüm ebeveynler bilmeli: Süt dişlerinin temizliğinde nelere dikkat etmeli?

Bebeklerin ağızlarında altıncı aydan itibaren görülmeye başlayan ilk dişlerle temizliğe başlanmalıdır. Bu dönemde gazlı bez yardımıyla sadece suyla dişlerin yüzeyleri ve damaklar nazikçe silinmelidir. Herhangi bir alet ve diş fırçası kullanılmamalıdır. Prof. Dr. Ercan Durmuş, her türlü gıda alımından sonra bebeklere ve çocuklara su içirilmesinin diş sağlığını korumada yardımcı olacağını belirtmiştir.

Bebeklerin dişleri altıncı aydan itibaren sabah ve akşam olmak üzere iki kere temizlenmelidir. Bir yaşından itibaren de sadece su kullanılarak çok yumuşak bir fırçayla temizlenmedir. Şeniz Yeşilkaya'nın belirttiğine göre iki yaşından itibaren florür oranı çocuklara göre düzenlenmiş diş macunları kullanılabilir. Üç yaşından itibaren rutin olarak diş hekimi kontrollerine gidilmeli ve sağlıklı dişler için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

Aklınızdaki soruların cevabı burada: Emzirme ve biberonun bebeğin dişlerine etkisi

Doç. Dr. Alp Erdin Koyutürk erken çocukluk dönemi diş çürüklerinin biberon kullanımı ve gece uzun süreli, sık olarak emzirmeye bağlı oluşabileceğini belirtmiştir. Uyku sırasında emzirilen ya da mamayla beslenen bebeklerin dişlerinde sıvı gıdaların bıraktığı şeker kalır. Bu şeker zaman içerisinde aside dönüşerek çürük oluşumuna neden olur. Çürüme ilk olarak ön dişlerde görülmeye başlar.

Dişlerin bakımı iyi yapılmadığı taktirde altta gelişmekte olan dişler zarar görür. Bu da ilerleyen zamanlarda damak sağlığı ve diş sağlığını olumsuz olarak etkiler. Koyutürk'ün verdiği tavsiyeye göre bebeklere uyku sırasında biberon içinde şeker içeren gıdalar verilmemeli, bunun yerine su verilerek ağız sağlığı korunmalıdır.