5 Pratik Yöntemle: Bozuk ya da Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?
9 Mayıs 2022Yediklerimize, içtiklerimize elimizden geldiğinde dikkat etmeye çalışıyor, bulabildiğimiz en taze yumurtaları, sütleri, etleri, sebzeleri, meyveleri almaya özen gösteriyoruz. Ama gelin görün ki bu, her zaman yeterince mümkün olmayabiliyor, gıda zehirlenmeleri ne yazık ki en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri oluyor.
Mantar zehirlenmesinden tutun ıspanak zehirlenmesine, dönem dönem sıkça adını duymaya başladığımız zehirlenme türleri bir yana, bir de evimizde dört mevsim bulundurduğumuz süt, yumurta gibi besin maddeleri var ki hayvansal ürünler oldukları için onlara daha da dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle yumurta gibi hemen her evde bulunan bir yiyecekle ilgili herkesin "Bayat yumurta nasıl anlaşılır?", "Yumurtanın bozuk olup olmadığını nasıl anlarım?" gibi soruların yanıtlarını mutlaka bilmesi gerekiyor.
Tam da bunun için bugün size 5 farklı yöntemle bozuk, bayat yumurta nasıl anlaşılır anlatalım istedik. Siz de yumurtayı kullanacağınız tarife göre aşağıdaki yöntemlerden birini ya da birkaçını uygulayabilir, evdeki yumurtaların bozulup bozulmadığını kolayca fark edebilirsiniz.
Unutmadan, gıda zehirlenmesiyle ilgili şunları bilmenizde de fayda var: Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Bayat yumurta nasıl anlaşılır?
Evde taze olup olmadığından emin olamadığınız yumurtalar varsa o yumurtaların bayat olup olmadığını anlamak için aşağıdaki 5 pratik yöntemden birini ya da birkaçını uygulayabilirsiniz. Eğer yumurtaları haşlamayı düşünüyorsanız yumurtayı kırmadan da kolayca bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz üstelik. Hadi gelin kırarak ya da kırmadan yumurtanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır, adım adım tüm yöntemlerini anlatalım şimdi.
1. Su testi
Yumurtanın bayat ya da bozuk olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz en ideal testlerden biri su testi. Çünkü bu testte yumurtaları kırmanıza bile gerek kalmıyor, bu sayede yumurtayı haşlayarak değerlendirmek isteyenler de içleri rahat bir şekilde bu testi uygulayabiliyor. Peki su testi nasıl uygulanıyor? Hemen anlatalım:
* Eğer aradaki farkı çok daha net görmek istiyorsanız suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip karıştırabilir, suyun yoğunluğunu artırabilirsiniz.
2. Ses testi
Yumurtayı kırmadan yapabileceğiniz bir başka tazelik testi de bu ses testi. Şüphelendiğiniz yumurtayı baş parmağınız ve işaret parmağınızla yutun ve kulağınıza yakın olacak şekilde hafifçe sallayın. Eğer yumurtadan ses gelmiyorsa bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Eğer hafifçe sallamış olmanıza rağmen yumurtadan fazlaca cıvık bir ses geliyorsa bu, yumurtanın bayat olduğu anlamına gelir, temkinli olmanızda fayda var demektir.
3. Kırma testi
Eğer yumurtayı kırarak bir tarifte kullanacaksanız kırma, koku ve renk testlerini kolayca uygulayabilirsiniz. Ancak baştan uyaralım, bozuk olma ihtimaline karşı hiçbir tarifte yumurtayı doğrudan tarifi uyguladığınız kabın içine kırmayın, ayrı, küçük bir kasenin içine kırın ve sağlıklıysa kullandığınız diğer kaba aktarın.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
4. Koku testi
Kırdığınız yumurtanın sarısı ve akı dağılmamış olsa dahi kokusunu test etmeyi unutmayın. Çiğ yumurtanın kendine has değişik bir kokusu olsa da bozulmuş çiğ yumurtanın kokusunu kesinlikle kolayca ayırt edebilirsiniz. Zira bu, klasik çiğ yumurta kokusuna göre çok daha keskin ve kötü bir kokudur. Üstelik bayat/bozuk yumurtanın kokusu sağlıklı bir çiğ yumurtaya göre çok daha fazla yayılır. Böyle bir durum olup olmadığını da hızlıca test edebilir ve ardından bir sorun olmaması durumunda yumurtanızı kullanabilirsiniz.
5. Renk testi
Eğer yumurtayı kırdığınızda renginde anormallikler olduğunu düşünüyorsanız temkinli davranmayı elden bırakmamalısınız. Örneğin yumurtanın akı pembemsi ya da yeşilimsi tonlardaysa bu, yumurtada pseudomonas isimli bir bakterinin bulunduğuna işaret olabilir. Böyle bir durumda yumurta asla tüketilmemelidir. Aynı şekilde yumurtanın sarısı ve/veya akında siyah veya yeşil noktalanmalar gördüyseniz bu da yumurtada mantar olabileceğinin göstergesi olabilir. Böyle bir durumda da o yumurta asla tüketilmemeli, hatta yumurtanın kırıldığı kase de mutlaka güzelce temizlenmelidir, aklınızda bulunsun.