Yemek.com

5 Bin Yıllık Şifa Kaynağı: Bakır Bardaktan Su İçmenin 7 Faydası

15 Eylül 2015

Öncelikle yazımızda da değineceğimiz ayurveda nedir biraz ondan bahsedelim. Ayurveda'nın çıkış noktası Hindistan olup Vedik kültürünü esas alan 5.000 yıllık bir doğal şifa sistemidir.

Ayurvedik sistem ise bir yaşam tarzı olup içinde bilincimizi yükselten, genel sağlık halimize olumlu özellikler kazandıran, yaşlanmayı geciktiren, aromaterapi ve sportif aktiviteler barındıran, genel olarak yaşam kalitemizi yükselterek daha mutlu, daha huzurlu, daha iyi yaşamamızı sağlayan etkileri barındıran bir sistemdir.

Ve bu sisteme göre temel sıvı kaynağımız olan su, bakır kaplarda muhafaza edilip içildiğinde bir şifa kaynağı olarak kabul edilip iyileştirici gücü olduğuna inanılan “Tamara Jal” etkisine sahip olur.

Faydaları ise neler mi? Gelin, bakır bardaktan su içmenin faydalarını birlikte keşfedelim şimdi.

Bakterileri geri püskürtür

Bakır oligodinamik olarak bilinir. Bu sayede bakterileri öldürebilme özelliğine sahiptir. Özellikle e. coli ve s. aureus adlı oldukça yaygın olan ve insanlarda çeşitli hastalıklara sebep olan bakterilere karşı oldukça etkilidir.

Bu etkisi sayesinde özellikle sindirim sistemi için oldukça faydalı olarak görülür. Midede oluşabilecek iltihaplanmalara, hazımsızlık ve ülser gibi rahatsızlıklara olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra mide, karaciğer ve böbrekler üzerinde detoks etkisi oluşturabildiği, organların temizlenmesine yardımcı olduğu da söylenir.

Suyu arındırıp temizler, bununla da yetinmez sterilize eder

Yukarıdaki özelliğinden dolayı aynı zamanda bakır, suyu sterilize eder. Hatta bakır kaplar sanitasyon sistemleri gelişmemiş ülkelerde suyu sterilize etmek amacıyla da kullanılır.

Küçük bir not: Bakır bardaktan su içemeyebilirsiniz, bunun için de suyu 8 saat bakır bir kabın içinde bekletip, günlük kullandığınız bardaklara dökerek içmeniz öneriliyor.

Beyin kıvrımlarını harekete geçirir

Beynimiz, verileri ileten sinir taşıyıcıları ile görevini yerine getirir. Bu iletkenler miyelin adı verilen ve beyindeki nöron akışını hızlandıran bir maddeyle kaplıdır. Bakır, bu akışları hızlandırmaya yardımcı olarak beynimizdeki veri alışverişini hızlandırır ve etkili düşünmemizi sağlar.

Tiroid bezini çalıştırır

Vücuttaki bakır seviyesinin eksikliği tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını engeller ancak bakır, tiroid bezinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu önemli minerallere sahiptir.

Bakır bardaktan su içildiği zaman vücuttaki olası mineral eksikliği önemli ölçülerde giderilir ve salgı bezinin fonksiyonları düzenli bir hale gelir.

Hayata daha pozitif bakmanızı sağlar

Ayurvedik düşünce ve sağlık sistemine göre bakır kapların suya pozitif elektrik yükleme özelliği vardır ve bu pozitif elektrik vücudun sinirsel anlamda dengelenmesini sağlar. Bunun da düzenli olarak kullanıldığında ruh haline olumlu etkileri olduğu, kişinin daha iyi, daha az sinirli ve stresli olmasına destek olduğu söylenir.

Ağrıları unutturur

Bakırın özelliğini alan su, içildiğinde kireçlenme ve romatizma gibi eklem ağrılarını hafifletme özelliği de bulunur. Çünkü bakır çok güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu da özellikle iltihaplı eklemlerin neden olduğu ağrıların geçmesine destek olmasını sağlar.

Cildinizi temizleyip yeniler

Melanin vücudu koruyup ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar, akne ve kızarıklıkların önüne geçer. Melanin üretimi açısından oldukça etkili olan bakır, bu maddenin oluşmasını sağlar. İçtiğiniz suya temas ettiği için bakırın doğrudan bu özelliğinden de faydalanabilirsiniz.

Yani tüm bunları da okuduğumuzda sevgili okurlar, bizim aklımıza "Büyüklerimiz kullanmakta haklıymış" demek geldi.

Bu arada kısacık bir not daha: Kullandığımız bakır ürünlerin kalaylanmış ve steril olması da oldukça önemlidir.

Kaynaklar: 1, 2