Yemek.com

Yumurtaya Vegan Alternatif: Aquafaba Nedir?

12 Nisan 2018

Matcha'sı olsun, kinoası, chia tohumu, amarantı, veganlığı, raw beslenmesi olsun son zamanlarda çok daha fazla ismini duyduğumuz onlarca malzeme ve beslenme şekli oldu. Belki ismini ilk kez duyacağınız ya da daha önceden duyup ne olduğunu çok da bilmediğiniz yepyeni bir malzeme ile tanıştıracağız şimdi sizi: Aquafaba!

Çünkü faydaları ve meziyetleri çok ama çok şaşırtıyor. Üstelik erişimi de çok kolay. Gündelik hayatta onu yakından tanıyor ve fakat hep de ziyan ediyoruz. Karşınızda tüm detaylarını en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gereken: Aquafaba...

İçindekiler

  • Aquafaba nedir?

Neymiş bu aquafaba? Özellikle yurt dışında son zamanlarda çok popüler olmuş, mucizevi bir malzeme aslında kendisi. Konserve edilmiş nohutların sularına aquafaba deniliyor. Diğer konserve bakliyatların sularına da kimi zaman aquafaba denilse de bu kelimeyi duyduğunuzda aklınızda kokusundan pek de hoşlanmadığımız, hemencecik lavaboya boşalttığımız konserve nohutun suyu gelsin.

Peki onu bu kadar ünlü kılan şey ne? Aquafaba, özellikle vegan beslenmesinde çok büyük önem taşıyor. Biliyorsunuz, veganlar süt ve süt ürünleri başta olmak üzere hiçbir hayvansal gıdayı tüketmiyorlar. Yumurta alerjisi olanlar ya da farklı protein kaynaklarına yönelmeyi tercih edenler yumurta tüketiminden kaçınıyor.Yumurta aynı zamanda tariflerin içerisinde bağlayıcı görevi de görüyor. Bu durumda özellikle tatlılarda yumurtanının yerini karşılayacak bir malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Bu malzemede hiç şüphesiz ''aquafaba'' oluyor. 2015 yılında bir mühendis olan Goose Wohlt tarafından bulunuyor ve 45.000 kişinin katıldığı bir anketle Latince su ve bakliyat kelimelerinin birleştiği aquafaba ismi veriliyor.

Bu ilginç bilgilerin ardından gelelim onu nasıl elde edebileceğinize ve nasıl kullanacağınıza.

  • Aquafaba nasıl yapılır, nasıl kullanılır?

Aquafaba'yı özellikle konserve edilmiş nohutların içindeki sular olarak görmeniz gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Aquafaba'yı ayrıca mercimek, börülce ya da kuru fasulye gibi bakliyatların kaynama suyundan da elde etmek mümkün. Konservelerin sularını kullanabileceğiniz gibi bakliyatların haşlama sularını birkaç gün beklettikten sonra da kullanabilirsiniz. Ama en iyi kabaran ve yumurta yerini tutan su hiç şüphesiz nohut suyu.

Şimdi... Nohut suyunu bir kabın içerisine boşalttınız ve bir tatlı tarifi hazırlamak için kollarınızı sıvadınız. Aquafaba'yı yumurta aklarını çırpma mantığıyla iki katına çıkana kadar mikser yardımıyla güzelce çırpın. İçerisine toz şeker veya krem tartar koyarak kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz. Elde ettiğiniz kıvam merengten pek de farklı olmamalı. Bunu dilediğiniz kek, mereng, makaron, kurabiye gibi tariflerin içerisine söndürmemeye özen göstererek ilave edebilirsiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız klasik kekleriniz dahi çok daha pofuduk olacaktır.

Ayrıca vegan mayonez ya da tereyağı elde etmek için de toz şekersiz bir halde hazırlayarak aquafaba'yı kullanabilirsiniz.

  • Aquafaba faydalı mı?

Elbette yumurta kadar ya da bakliyatın kendisi kadar içinde protein yok ama aquafaba da kayda değer bir protein kaynağı. Çok az kalori içeriyor ayrıca PKU hastaları için bire bir. Antioksidan açısından oldukça zengin. Sağlıklı yağları da içerisinde barındırıyor. Yumurta gibi besinlere alerjisi olanların ise gönül rahatlığıyla tükebileceği bir seçenek oluyor.

On parmağında on marifet sözü bizce aquafaba için söylenmiş.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.