Tek Bir Kare ile Alışkanlıkları Değiştiren Fotoğrafçılardan 9 Tarihi Fotoğraf
29 Haziran 2018Fotoğrafın keşfi ve fotoğrafçılığın bir meslek haline gelmesinin hemen ardından çekilen binlerce, milyonlarca fotoğrafı düşünün... Bu fotoğrafların sadece birer anı olarak kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Zira öyle fotoğraflar söz konusu ki gündelik hayattaki alışkanlıklarımızı değiştirmeyi başarmış, hatta tarihin akışında yaşanan değişimlere büyük etkileri olmuş.
Yapımında şeflerin, tarihçilerin ve fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu bu derlemede göreceğiniz fotoğrafların hikayelerini öğrenince ne demek istediğimizi anlayacaksınız.
İşte karşınızda bazıları yeme-içme alışkanlıklarımızı ve trendleri değiştiren bazılarıysa tarihin akışına bile etkilerde bulunan fotoğraflar...
Süt Damlası
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde profesör olan Edgerton’un 1957 yılında çektiği bu deney fotoğrafı süt damlasının milisaniyelik hareketini yakalayıp zamanı dondurdu. Bu sayede Edgerton’un süt fotoğrafları elektronik flaşın gelişimine katkıda bulundu ve bu katkısı da tahmin edeceğiniz gibi fotoğrafçılığı tümden değiştirdi.
Donmuş Yemekler
Dünyaca ünlü Vogue dergisinde 66 yıl boyunca fotoğrafçılık yapan Irving Penn'in objektifinden çıkan bu kare, 1977 yılında çekilmiş. Derginin tam tamına 165 sayısında kapak fotoğrafının sahibi olan Penn'in kariyeri boyunca en çok dikkat çeken fotoğrafıysa bu. Heykel gibi duran bu donmuş yiyecekler, bu fotoğrafın ardından bir anda daha popüler hale gelmeye ve her eve girmeye başlamış. Donmuş gıda endüstrisinin o günden bugüne gelişimi ve yaygınlığı da bu sayede başlamış.
Elmalı Tart
Renkli fotoğrafın kabul gören ilk eserlerinden biri olan bu "Elmalı Tart", Fotoğrafçı Victor Keppler'in çalışması. İçinde sadece 4 renk kullanılmasıyla çok konuşulan fotoğraf, bir markanın tart karışımı reklamı için kullanılmış olmasıyla reklam dünyasına yeni bir soluk getiren çalışmalardan biri olarak görülüyor.
Diplomatik Yemek
Amerika Birleşik Devletlerinin başında Richard Nixon, Çin'in başındaysa Zhou Enlai varken buluştukları diplomatik yemekten bir kare. Bu yemek o dönem için son 25 yılın ilk Amerika-Çin yakınlaşmasıydı. Bu karenin sahibi Fotoğrafçı Ollie Atkins da olayı fotoğraflamasına izin verilen 6 Amerikan fotoğrafçıdan biriydi. Yemekte Çin mantısı, kızarmış pilav ve köpek balığı çorbası vardı. Nixon’un favorisinin Pekin ördeği olduğu günlerce konuşulmuştu. Bu yemeğin ardından Amerika’da ardı ardına Çin restoranları açılmaya başladı. Şimdilerde hala Amerika'da her köşebaşında Çin restoranı olmasının sebebinin bu yemek olduğu söyleniyor.
Limonata ve Meyve Salatası
Macaristan doğumlu Nickolas Muray, 1935’ten 1950’lere kadar Amerika'nın en ünlü kadın dergilerinden McCall's için renkli fotoğraflar çekmesiyle tanınıyor. Renklerle ustaca oynaması sayesinde dönemin en parlak ve renkli fotoğraflarına imza atan Muray, 1943 yılınca çektiği bu fotoğrafla sunumun önemini de gözler önüne sermeyi başarmış. Bu fotoğrafın ardından başta yemek fotoğrafçıları arasında, ardından da tüm dünyada yemekte sunum önem kazanmış.
Tarif kartları
Yemek tarifleri okuma-yazma oranının düşük olması nedeniyle uzun yıllar boyunca dilden dile dolaşarak öğrenilmiş olsa da okur yazarlığın artmasının ardından yazılı olarak da paylaşılmaya başlandı. 20. yüzyılın başlarında yemek tarifleri konusunda çığır açan buluşlardan biri de karmaşık tarif defterleri yerine minik kartlara basılan fotoğraflar ve arkalarına yazılan kısa, açık ve net tarifler oldu. Anlayacağınız yemek fotoğrafçılığının bu denli yaygınlaşmasında görmüş olduğunuz bu fotoğrafların katkıları yadsınamaz desek yanlış olmaz.
Arjantin Matambresi
Life dergisinin “Harika Yemekler” dizisi için Arjantin'in sebze ve acı biber ile doldurulmuş matambre adlı bu biftek yemeği fotoğraflandı. Bu fotoğraf için kullanılan özel kap gerçekten ortadan ikiye bölündü ve fotoğraf bu sayede daha yakından çekilebildi. Duman için de tütünlerin yakılmasıyla elde edilen duman kullanıldı. 1964 yılında çekilen bu yemek fotoğrafı, döneminin en yenilikçi fotoğraflarından biri olarak kabul ediliyor.
"Kesilmiş"
Yukarıdaki fotoğraf için kullanılan kabın ikiye bölünmesi gibi bu fotoğraf için de kullanılan ızgara ikiye kesilmiş. Nathan Myhrvold’un 'Modernist Mutfaklar' serisi için çekilen bu fotoğraf, 30 farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulmuş olmasıyla da yemek fotoğrafçılığında bir devrim niteliğinde değerlendirilen özel çalışmalardan.
Renkli Yumurta
Wladimir Schohin'in 1910 yılında Finlandiya'da çektiği bu fotoğraf, tek bir karede birbirinden güzel tüm renkleri bir araya getiren fotoğraf olarak tanınıyor. O yıllarda renkli bir fotoğraf görmenin zorluğuna dikkat çekilirken, çok zor olduğu söylenen otokrom tekniğini kullanarak bu renkleriyle büyüleyen yumurta karesini yakalayan fotoğrafçının eseri “19. yüzyılın fotoğrafik natürmortlarından çok farkı olan ve resmin geleneklerini reddeden bir fotoğraf” olarak tanımlanıyor.