Miniğiniz Büyürken: 5 Aylık Bebek Gelişimi
26 Ekim 2017Bebeğinizin sizi kalabalık arasında bile tanıdığına emin olacağınız, sizi gördüğünde gülücükler saçacağı aya merhaba demeye hazır olun. Duygularını dışa vurmaya başlayan bebekler 5. ay itibariyle oturmaya hazırlanıyor, cıvıl cıvıl sesleri ile ileride yapacakları yaramazlıkların şimdiden sinyallerini veriyor.
Uyku
5 aylık bebek gelişimi uyku ile hızlanıyor. Günde ortalama 14.5 saat uyuyan 5 aylık bebekler, aralıklarla uyanarak uyku düzenini oluşturmaya çalışıyor. Ailelere sabır dilenecek düzensiz uykuların rutini bebeğe göre değişiyor. Kimi 2 saat aralıksız uyuyabilirken, kimi bebek 20 dakikada bir uyanarak 5 - 6 kez uyutulmak zorunda kalabiliyor.
Beslenme
5 aylık bebekler anne sütü ile besleniyor. Doktorların ekstra önerileri olmadıkça anne sütünden vazgeçilmemesi tavsiye ediliyor. Kimi doktorlar bu ayda yoğurt, muhallebi gibi sıvı ek gıdalara geçilmesini isteyebiliyor. Sütü düşük olduğu zamanlarda geçilebilen ek yiyeceklerin çok tatlı veya tuzlu olmaması gerekiyor. Ana öğünleri anne sütünün oluşturması tavsiye edilirken, 6. aydaki geçişi hızlandırmak için anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda ara öğünlerde yavaş yavaş sıvılar bebeğin hayatına girebiliyor.
Fiziksel gelişim
Bebekler 5. ayda renkleri ayırt etmeyi başarıyor. Nesneleri takip yeteneği gelişen bebeklerin bu zamanda televizyon gibi renkli ve hareketli cihazları izlemeye başladığı fark edilebiliyor. Ancak gelişim için televizyon alışkanlığından uzak durulması öneriliyor. Bebekler elleriyle her şeyi kavramak istiyor, kazaların önüne geçmek için bebeğin çevresindeki nesnelere dikkat önem arz ediyor. Topu zıplatarak karşısında bir şeyleri atıp tutarak bebeklerle oyunlara başlanabiliyor. Bebeğin işitme yetisi de takibi mümkün kılacak kadar yükseliyor. 5. ayda anahtarlık, çıngırak gibi ses yapan oyuncaklar sallanarak işitme yetisi desteklenebiliyor.
Sosyal gelişim
İnsanları tanıyan bebekler, sevdikleri kişilerle iletişimi kuvvetlendiriyor. Onların sesiyle sakinleşme, yabancıları yadırgama baş gösteriyor. Neşeli çığlıklar atarak sevinçle sizi karşılayan bebeğiniz, dikkat çekmek için şakalı oyunlara başvurabiliyor. Adını bilmeye başlayan bebeğiniz, ismine tepki verebiliyor.
Aşı takvimi
5. ayda aşı takviminde standart bir doz bulunmuyor. Doktor kontrolünün ihmal edilmemesi ve aşıların hekim tarafından kontrolü önem taşıyor.
5. ayın sonunda bebeğim neler yapabilir?
Yuvarlanma ayı olan 5 ayda bebeklerin dik oturtulduğunda başlarını tutması bekleniyor. Desteklerle beraber oturmaya yavaş yavaş hazırlanan bebeğin doktor onayı olmadıkça oturmaya zorlanmaması tavsiye ediliyor. Yüz üstü yattığında göğüs hizasına kadar kollarıyla kendini kaldırabilen küçük yavrunuz, artık küçük nesnelere bile dikkat edebiliyor. Ayakları ile oynamayı bu ay çok sevdiğini görebiliyor olmalısınız. Sesli nesneleri sallamaya ve çıngıraklarla tek başına oynamaya başlayabiliyor.