Miniğiniz Büyürken: 12 Aylık Bebek Gelişimi
2 Şubat 2018Bebeğiniz 12 aylık olduğunda yavaş yavaş yürümeye ve konuşmaya başlar. 12 aylık bebek gelişimi boyunca bebeği sosyal açıdan desteklemek oldukça önemlidir. Bebeğiniz için güvenli alanlar yaratarak yürümesini teşvik edebileceğiniz gibi konuşma egzersizlerine de bu dönemde destek olabilirsiniz.
Uyku
12 aylık bebeklerde, gün içerisindeki hareketlilik arttığı için gündüz uykusu önemlidir. Bebeğinize ortalama 1-3 saat gündüz uykusu gerekir. Gece uykusu, önceki aylara göre bu süreçte daha düzenlidir. Bebeğiniz geceleri deliksiz olarak 10-12 saat uyuyabilir. 12 aylık bebekler, gece beslenmeye ihtiyaç duymadığından, bebeğinizi uyandırarak emzirmenize gerek yoktur. Öğrenilen bilgilerin kalıcı hale gelmesi gibi zihinsel aktiviteler açısından gece uykusu önemli olduğu gibi bebeğinizin enerjik hissetmesi açısından da gece uykusu önemlidir. Bu nedenle, gündüz uykusu 3 saati aşmamalı ve gece deliksiz uykuya dikkat edilmelidir.
Beslenme
12 aylık bebek gelişimi, bireyselleşme temellerinin de atıldığı dönemdir. Bebeğiniz 12 aylık olduğunda, kendini ve çevresini daha iyi anlamaya başlar. Özgürlük hissinin arttığı bu dönemde, bebeğinizin kendi kendine yemek yemesine izin vermeniz önemlidir. Sosyal açıdan daha aktif olunacağından enerji ihtiyacı da artacaktır. Bebeğinizin öğünlerini buna göre ayarlamanız önemlidir. 2-3 saat aralıklarla 5-6 öğün bebeğiniz için idealdir. Mevsim sebzeleri ve meyveleri açısından zengin olan besleyici öğünler bebeğinizin gelişimini destekler. Paketlenmiş ürünler yerine doğal gıdaları tercih etmeniz ilk 36 aylık süreçte büyük önem taşır.
Fiziksel gelişim
11. aydan itibaren bebekler yürüme denemeleri yapmaya başlar. Bebeğiniz 1 yaşına girdiğinde, dengede durma, eşyalara tutunarak yürüme, örtüleri çekme ya da bardak tutma gibi becerilerini geliştirebilir. Bebeğinizin fiziksel gelişimini desteklemek için onu yürümeye teşvik etmeniz önemlidir. Bebeğinizin düşmesinden endişe ediyorsanız her adımını izlemek yerine, düştüğünde canının acımamasını sağlayacak güvenli adımlar oluşturmaya dikkat edin. Eğer bebeğiniz karyolada yatıyorsa kendi başına buradan çıkmaya çalışabilir. Düşme gibi durumlara karşı önlemler almanız bu açıdan önemlidir.
Sosyal gelişim
12 aylık bebek gelişimi sosyal açıdan en aktif süreçlerin başladığı zamanlardır. Bebeğiniz 12.ayı doldurup bir yaşına geldiğinde, çevresiyle iletişim kurma isteği artar. Çevresinden duyduklarını taklit edebileceği gibi yeni bir dil oluşturmaya da başlayabilir. Ayrıca ince motor becerileri gelişmeyi sürdürdüğü için nesneleri daha iyi kontrol edebilir, oyuncaklarıyla daha yakın ilişki kurmaya başlayabilir. 12 aylık bebeğinizin seslere tepki vermemesi ya da duyduğu sesleri taklit etmemesi durumunda, doktor kontrolüne gitmeniz önemlidir. İşitme kaybı gibi bozukluklara sahip olan bebekler, seslere tepki verme konusunda başarısızdır. Bebeğinizin daha fazla sosyalleşmesi için onunla daha sık vakit geçirmeniz de bu dönemde önemlidir.
Aşı takvimi
12 aylık bebekler için aşı takvimi önceki aylara oranla biraz daha yoğun. Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği ve prömokok aşılarının bu dönemde yaptırılması gerekiyor. Aşı günleri ve sonrasındaki birkaç gün bebeğinizin enerjisinin düşmesine neden olabilir. Ancak endişelenmeniz gereken bir durum yok. Bir hafta içerisinde aşı nedeniyle oluşan belirtiler kendiliğinden geçecektir.
12. ayın sonunda bebeğim neler yapabilir?
• Bebeğiniz çevresinden duyduğu basit heceli kelimeleri anlaşılır şekilde söylemeye başlar.
• 12 aylık bebekler, adım atma konusunda isteklidir. Bebeğiniz sık sık yardım almadan ayağa kalkmaya çalışabilir.
• Bardak gibi daha büyük nesneleri kavrayabilir ve bardaktan kendi başına su içebilir.
• Sevdiklerinden ayrıldığında ağlayabilir.
• Koltuk, yatak gibi yerlere tırmanarak çıkmaya çalışabilir.
• Dolap kapılarını ya da çekmeceleri açabilir.
Sosyal gelişimin önemli bir ivme kazandığı 12 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin hiç konuşmaması ya da yürüme denemelerinde bulunmaması durumunda, kontrolden geçmeniz önemlidir.