yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-5

Toprak Seçiminden Sulama Sıklığına, Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Bitki yetiştirmeyi, bahçecilikle uğraşmayı sevenler, elinden geldiğinde tükettiği besinleri kendi elleriyle, en doğal şekilde yetiştirmek isteyenler buraya! Bugün yaban mersini nasıl yetiştirilir, saksıda yaban mersini yetiştirmek mümkün müdür gibi soruların yanıtlarını bulacağız birlikte.

Ülkemizde bir çilek, bir muz kadar çok sevilmeyen, neyse ki son yıllarda değeri daha çok anlaşılan meyvelerden biri yaban mersini. Kendine has nefis tadı ve o mini mini halinin içinde sakladığı onlarca faydası sebebiyle herkesin keşfetmesi gereken lezzetlerden.

Hadi o zaman, onu evlerimize daha çok konuk etmenin bir yolu var mı keşfedelim, saksıda yaban mersini yetiştirilir mi, yaban mersini yetiştirmek için uygun koşullar nelerdir hemen şimdi öğrenelim.

Yaban mersini nasıl yetiştirilir?

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-1

Fundagiller familyasının sevimli üyelerinden biri olan yaban mersini, dünya üzerinde birçok çeşidi bulunan çok yıllık çiçekli bir bitki. Çok yıllık olduğu için doğru koşullar sağlandığında uzun süre verim alınabilen bu bitki, dünya üzerinde en çok Kuzey Avrupa ve Amerika'da yetiştiriliyor, ülkemizde ise ona en çok Doğu Karadeniz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde, Uludağ taraflarında ve Erzurum'da rastlamak mümkün oluyor. Tohumdan ya da fide olarak alınıp yetiştirilebilen bu bitkiyi saksıda yetiştirmek içinse doğru toprak ve saksı seçimini yapmak, sulama sıklığını bilmek büyük önem taşıyor. Hadi gelin, şimdi bu detayları öğrenelim, saksıda yaban mersini bakımı nasıl yapılır adım adım öğrenelim.

Toprak seçimi

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-2

Yaban mersini yetiştirmek istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken tabii ki onun yetişebileceği uygun toprağı temin etmek olmalı. Yaban mersini, perlit ve torf bakımından zengin nemli topraklarda kolayca ve verimli bir şekilde yetişme imkanı bulur. Bu sebeple mümkünse içeriğinde bolca organik madde bulunan toprakları tercih etmelisiniz. Eğer bahçenizde yetiştirecekseniz bahçenizi gübreleyerek toprağı zenginleştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirmek içinse torflu bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz.

Ekimi/dikimi

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-3

Yaban mersinini tohumdan ya da fideden yetiştirebilirsiniz. Eğer saksıda yetiştirecekseniz fide dikmeniz daha pratik olacaktır. Tohumdan yetiştirmelerde hem süre artacak hem de alabileceğiniz verim azalacaktır, özellikle de ilk kez yetiştirecekseniz, aklınızda bulunsun. Temin ettiğiniz yaban mersini fidesini bulunduğu poşet ya da geçici saksıdan dikkatli bir şekilde, köklerine zarar vermeden çıkarın ve ona uygun olan toprağın bulunduğu saksıya ya da bahçeye aktarın. Ardından fidenin sabitlenebilmesi için üzerine çok bastırmadan bir miktar toprak daha ilave edin. Bitkiyi dikmek için toprağı çok derin kazmamanız gerektiğini de unutmayın.

Sulaması

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-4

Fidenin dikimini gerçekleştirdikten sonra can suyunu mutlaka verin. Ardından sulama sıklığını ayarlamak içinse toprağın nemliliğini kontrol edin. Yaban mersini nemli topraklarda verimli bir şekilde yetiştiğinden toprağının asla kurumamasına özen göstermelisiniz. Eğer bahçenize/tarlanıza bol bol yaban mersini fidesi dikecekseniz yukarıdaki şekilde sulama sistemleri yerleştirerek toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Saksıda yetiştirecekseniz parmak testiyle toprağın nemliliğini ölçebilirsiniz. İşaret parmağınızı toprağa batırıp çıkarın, parmağınız kuru çıkıyorsa hemen sulamasını yapın. Yalnız dikkat, eğer parmağınız çamur içinde çıkarsa çok sulama yapmışsınız demektir, bitkiyi bu fazla sudan olabildiğince uzak tutun, tablasında biriken suyu bitkiden uzaklaştırın ki köklerde çürümeler oluşmasın.

Konumlandırılması

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-5

Yaban mersini saksısını nereye koyacağınıza karar veremiyorsanız onu da hemen anlatalım: Bitkinizi güneş gören, fazla soğuk hava akımı ve rüzgar almayan alanlarda sağlıkla büyütebilirsiniz. Kış aylarında don tehlikesine karşı korumayı da ihmal etmemelisiniz. İşte bu kadar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?