Badem


Gülgiller cinsinin türlerinden biri olan badem; kiraz, erik, şeftali ve kayısı ağaçlarıyla akrabadır. Akdeniz iklimine özgü badem ağacı, 4-10 metreye kadar uzayabilen ve kışın yaprak döken bir bitkidir. Bu ağacın meyvesi olan bademin; kiraz ve erik gibi etli bir dış çevresi bulunmaz, aksine dışı sert bir kabukla kaplıdır. İçindeki çekirdek kısmı kuru yemiş olarak tüketilir.

Badem nerelerde yetişir?

İlkbahar mevsiminde çağlası yenilen, sonbaharda olgunlaşan iç bölümü tüm yıl boyunca farklı şekillerde tüketilebilen badem meyvesinin ağacı, Romalılar ve Eski Yunan tarafından Akdeniz'e getirilmiştir. Ana yurdu Afganistan ve İran olan badem, ilkbahar başlarında beyaz ya da pembe çiçekler açar. Kurutularak çerez olarak yenilen badem; çikolata, şekerleme ve pasta sanayisinde, bademden elde edilen badem yağı ise parfüm ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır. Türkiye, dünya badem üretimi sıralamasında ilk 10 içinde yer almaktadır.

Bademin faydaları nelerdir?

- Ceviz, fındık, fıstık gibi kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan badem, antioksidan açısından zengindir ve vücudu serbest radikallere karşı korur.

- Diyabetli hastalar için faydalı bir kuru yemiş olan badem, kan şekeri dalgalanmalarını dengeler. Aynı zamanda, yüksek glisemik indekse sahip olan besinlerin neden olduğu ani şeker yükselmelerini kontrol altına alır.

- Sınırlı tüketildiği takdirde kilo vermeyi kolaylaştırır. Haftada iki kez badem yiyenlerin, daha kolay kilo verdiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Tok tutucu etkisi olan badem, açlık krizlerinin de önüne geçmektedir.

- Sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan; kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri yönünden mükemmel bir kaynaktır.

- İçeriğindeki E vitaminiyle cilde ve saçlara iyi gelir. Cildi nemli tutarak yaşlanmayı geciktirir.

- Bağışıklık sistemini güçlendiren badem, safra taşı oluşumunu önlemektedir. Haftada 28 gram badem, fıstık ya da fındık tüketen kişilerde safra taşı oluşumu riski oldukça düşüktür.

Bademin zararları nelerdir?

Kalorisi yüksek bir kuru yemiş olan bademin, ölçülü tüketilmesi önerilmektedir. Kilo almamak için günlük bir avuç sınırının geçilmemesi gerekir. Bununla birlikte badem; antep fıstığı, ceviz ve kaju fıstığı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Dudakların şişmesi, hırıltılı nefes, ağızda karıncalanma hissi, kaşınma ve kızarıklıklar badem alerjisine işaret olabilir. Günlük 60 gram civarında badem tüketimi, E vitamini gereksiniminin tamamını ihtiva etmektedir. Yenilen miktar artarsa E vitaminin dozu da artmış olur. Bu durum da beraberinde; ishal, şişkinlik, baş ağrısı, bulanık görme ve uyuşukluk gibi şikayetleri getirebilmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?