cocugum-yemek-yemiyor-ne-yapmaliyim-5-one-cikan

"Çocuğum Yemek Yemiyor" Diye Dertlenen Anne Babalara 9 Harika Öneri

Favorilerime
Ekle

Anne-baba olmak zor, çok zor...

Doğduğu andan itibaren, hatta henüz hamilelik dönemindeyken başlıyor sorumlulukları... Sonra da yaşıyla birlikte katlanarak artıyor. Anne sütüydü, mamalardı derken yavaş yavaş büyüyen çocuğunuz kendi kendine yemek yemeye başladığındaysa mutlu oluyorsunuz olmasına ama... O an bir şekilde geliyor ve "Ben bunu yemem", "Karnım tok", "Yemeyeceğim" inatlaşmaları başlıyor.

Eğer şanslıysanız bu durumlarla bir kere bile karşılaşmamış şanslı azınlıktansınız demektir. Yok eğer çocuğuna tek seferde bir türlü yemek yedirmeyi başaramayanlardansanız da endişe etmeyin, doğru yerdesiniz.

Aklında sürekli "Çocuğum yemek yemiyor, ne yapmalıyım?" sorusu olanlar, sırf çocuğuna yemek yedirebilmek için çeşit çeşit yol denemiş olanlar... Toplanın, çocuklarınıza yemek yemeyi sevdirmeye kararlıyız.

Sağlıkları yerinde olsun, büyürken ihtiyaçları olan her türlü vitamini, minerali yediklerinden alabilsinler! E tabii mümkünse bir de yemek seçmesinler.

Önce bir bu konuda anlaşalım: Israrcı davranmamalısınız

Sofraya oturdunuz, herkesin tabağını doldurdunuz... Sonra çocuğunuzun yemek yememe huyunu bildiğinizden hemen öyle "O tabak bitecek" demek yok. Birkaç neslin hafızasında yer eden bu cümle, aslında çocuğunuzu yemek yemeye teşvik etmenizi sağlamıyor aslında.

Yiyeceği yemeğin gözünde daha da çok büyümesine neden oluyor. "O tabağı bitirmek" daha ciddi bir mesele haline geliyor.

Belki de size kızdı: Yemek yememesinin altında yatan sebepleri öğrenmeye çalışmalısınız

Büyüme çağındaki çocukların ilk olarak keşfettikleri ve hayatlarına dair üzerinde hakimiyet kurabildikleri durumların başında yemek ve tuvalet alışkanlığı geliyor. Çocuklar bu iki konuda çok hassas olabiliyorlar bildiğiniz gibi. Tam da bu yüzden yemek yememe konusundaki inadının altında yatan sebepleri öğrenmeye çalışmanız gerekiyor.

Belki de çocuğunuz size kızdığı, sinirlendiği için o an yemek yemeyi reddediyor. Bu, istediği bir oyuncağı almamanız nedeniyle de olabilir, onunla, o istediği zaman oyun oynamadığınız için de... Çocuğunuz yemek yemeyerek sizi kendince cezalandırıyor olabilir. Bunu çözmenin yolu da onunla iletişime geçerek gerçekten neden yemek yemediğini anlamanızda yatıyor.

Ceza da ödül de yok: Ona yemek yemesinin bir karşılığı olduğunu düşündürmemelisiniz

O dilediği kadar yemek yeme konusunda sizi cezalandırdığını düşünsün ya da yemek yememesinin ardında bir türlü çözemediğiniz nedenler olsun, fark etmez. Siz ona asla "Yemek yersen çok sevdiğin oyuncağı alırım", "Yemezsen bugün oyun oynaman yasak" gibi ödül ve ceza cümleleri kurmayın.

Bu, çocuğun kafasında yemek yemeyi farklı bir şekilde kodlamasına neden olabilir. Çocuğunuzun yemek yemenin bir ihtiyaç olduğunu anlaması zaman alabilir. Bunun yerine onu hiç zorlamadan yemek yemesini beklemeli, karşılığında da hiçbir şey vadetmemelisiniz. Bu sayede çocuk, yemek yemenin de su içmek gibi bir ihtiyaç olduğunu daha kolay kavrayacak ve karnı aç olduğunda yemek yeme ısrarından vazgeçecektir.

Saatleri ayarlıyoruz: Yemek saatlerini düzenlemelisiniz

Çocuğunuzun yemek yemesini istiyorsanız ama sofraya her oturduğunuzda cevap "Ben tokum", "Şimdi canım istemiyor" gibi cümleler duyuyorsanız belki de sorun sadece yemek yeme saatlerinizle ilgilidir.

Bu yüzden çocuğunuzu bir süre güzelce gözlemlemeli, hangi saatlerde ne yiyor, ne zaman uyuyor, ne zaman çok yoruluyor öğrenmeli, gerekirse not etmelisiniz.

Çocuklar uykuları olduğunda, aslında birçoğumuz gibi yemek yemeye isteksiz olurlar. Oyun saatlerini, okul saatlerini ve yemek saatlerini birbirine destek olacak şekilde ayarlarsanız, çocuğunuz sofraya aç oturacak ve muhtemelen tahmin ettiğinizden bile fazla yemek yiyecektir.

Abur cubur da neymiş: Çocuklarınızın gün içinde sağlıksız abur cuburlar yemesine izin vermemelisiniz

"İzin vermek" dedik ama burada sözünü ettiğimiz "Bunu yemene asla izin vermiyorum" gibi bir cümle değil. Tıpkı yemek yeme saatini ayarlamak için gözlemlemeniz gerektiği gibi onun gün içindeki beslenme alışkanlıklarını da gözlemlemelisiniz. Üç ana öğünde ne yediği kadar tüm ara öğünlerinde yedikleri de onu etkileyecektir.

Eğer gün boyu sık sık abur cubur yemesine izin verirseniz sofraya oturduğunda tok olacak, haliyle canı yemek yemek istemeyecektir.

Eğlence başlasın: Yemek saatinden önce mümkünse onunla oyunlar oynamalısınız

Yemek saatinden hemen önce çocuğunuzla, onun yaşına ve gelişimine uygun oyunlar oynayabilirsiniz. Anne ya da babasıyla oyun oynadığında çocuklar çok mutlu olurlar bildiğiniz gibi. Bu sayede hemen ardından sofraya da mutlu oturur ve yemek yeme fikrine ısınmaya başlar.

Yalnız dikkat, oyunun kısa süreli ve bir sonu olan oyun olmasına dikkat edin. Eğer oyunu tamamlamadan yemeğe geçmek isterseniz çocuğunuz yine olumsuz bir tepki verebilir, "Oyunum bitmeden gelmem" diye tutturabilir mesela.

Yemek seçmek yok: Çocuğunuzun yemek alışkanlıklarını düzenlerken kendiniz de yemek seçmemelisiniz

Sofraya oturdunuz, yemekler geldi. Çocuğunuz tam da bu anlarda sofradaki diğer insanların tepkilerine dikkat etmeye başladı. Özellikle anne, baba ya da kardeşlerden herhangi biri "Ben bu yemeği hiç sevmiyorum, yemem" gibi bir cümle kurarsa yandınız.

Büyük bir ihtimalle yemek yeme alışkanlığını oturtmaya çalıştığınız çocuğunuz da benzer bir tepki gösterecektir.

O nedenle bu süreçte tüm aile fertlerine danışmakta, onlardan da bu konuda destek almakta fayda var.

Gözü korkmasın: Tabağını tepeleme doldurmamalısınız

Çocuğunuzun çok yemesi değil sağlıklı beslenmesi önemli, bir kere bunu unutmamalısınız. O yüzden tabağını tepeleme doldurmaya, "Ekmeksiz de olsa ye" diye tutturmaya gerek yok aslında. Dengeli, ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri bulabildiği yemekler hazırlayıp yiyeceği kadar tabağına koyabilirsiniz.

Hem gözü korkmaz hem de tabağını bitirdiğinde kendini başarılı hisseder ve yemek yemeyi daha çok sevmeye başlar.

Kolayca yerse sever: Kolay çiğneyebileceği ve yutabileceği yiyecekleri tercih etmelisiniz

dietdoctor

dietdoctor

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, çatal-kaşık tutabilmesi, dişlerinin gelişimi gibi yemek yemesini etkileyecek durumları iyi gözlemlemelisiniz. Bu dönemlerine uygun, kolayca çiğneyebileceği, kolayca yutabileceği yiyeceklerle yemek hazırlamalısınız.

Aksi halde yemek yeme süreci olun için zorlu bir sürece dönebilir ve bu nedenle çocuk sürekli yemek yemekten kaçabilir.

Önemli bir not: Tabii ki alacağınız tüm bu kararlardan önce çocuğunuzun doktoruna danışmalı, herhangi bir yiyeceği karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Tekrar etmeden geçmeyelim, çocuğunuzun çok çok yemesi değil sağlıklı ve bünyesine uygun beslenmesi önemli.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?