ciborek-ici-nasil-yapilir-one-cikan

Önemli Püf Noktalarıyla: Çi Börek İçi Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Ailece kalabalık sofraların etrafında toplanılan o günlerde büyüklerimizin, annelerimizin özenle hazırladığı lezzetlerden biri olurdu çi börek. Yanında çayla ya da bol köpüklü nefis bir ayranla servis edilir, o dışı çıtır içi de sulu sulu kalan lezzetiyle damaklarda unutulmaz lezzetler bırakır. Hafızalarımızda da güzel noktalarda yerini alan çi börek, en çok Eskişehir'de yapılsa da aslında Kırım Tatarlar'ına ait çok eski tariflerden. İç harcı bu böreğin en önemli püf noktası. Klasik börek tariflerinde özellikle de etli iç harçlar mutlaka öncesinden pişirilir, o şekilde börek hazırlanır. Ancak bu böreğin en önemli özelliği harcın çiğden konması. Gelin bu harcın tüm inceliklerini birlikte öğrenelim.

  • Çi börek içi nasıl yapılır?

cig-borek-ici-nasil-yapilir1

Temelde çok az malzemesi var çi börek harcının. Ancak bu malzemelerin dikkatlice seçilmesi ve doğru oranlarda birleştirilmesi oldukça önemli. İlk malzememiz kıyma. Yağsız ya da çok yağlı bir kıyma çi börek harcı kullanımı için çok da uygun olmaz. Bu nedenle güvendiğiniz, tazeliğine ve lezzetine inandığınız kasaplarınızdan ya da marketlerinizden orta yağlı bir kıyma temin ederek işe başlayın. Orta yağlı kıyma börek pişerken içinde kurumaz ya da çok yağ bırakmaz. Bu nedenle aradığımız o hafif sulu kıvamı yakalamamızı sağlar.

cig-borek-ici-nasil-yapilir2

Kıymadan sonra sıra geldi olmazsa olmaz ikinci malzeme olan soğana. Soğanı ise olabildiğince ince ve minik küpler halinde doğramak ya da rendelemek gerekiyor. Genelde rendelenerek harca katılıyor. Rendelenme sırasında çıkan soğan suyu sayesinde et lezzetleniyor ve daha yumuşacık bir iç harç olmasını sağlıyor. Bu yüzden rendelenmiş soğanı suyuyla beraber harca katmanızı öneririz. Ardından biraz tuz, biraz da isteğe bağlı olarak karabiber ekleyebilirsiniz.

cig-borek-ici-nasil-yapilir3

Sıra geldi harcın son ve en önemli malzemesi olan suya. Su, harcın yine pişerken kurumamasını ve çok daha hızlı şekilde pişmesini sağlıyor. Miktarı ise oldukça önemli. 300 gram kadar kıymaya yarım çay bardağı kadar kıyma yeterli olacaktır. Suyu da ilave ederek güzelce yoğurduktan sonra çi börek harcınız. Biraz buzdolabında dinlendirdikten sonra börek yapımına geçebilirsiniz. Dilerseniz 1 gece önceden suyunu ilave etmeden hazırlayabilir, buzdolabında üzeri kapalı şekilde bekletebilirsiniz. Ertesi gün su ilavesiyle biraz yoğurup yine kullanabilirsiniz. Bekledikçe lezzeti güzelleşecektir. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?