bebegin-ilk-disi-dis-cikarma-belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: Ne Yapmalısınız?

Favorilerime
Ekle

Bebeklerde diş çıkarma anneleri oldukça zorlayan yıpratıcı bir süreçtir. Henüz kendisini ifade edemeyen bebeğin huysuz davranışlarının kaynağını tespit edemeyen anneler için bu süreç oldukça zorlu geçebilir. Bu nedenle bebeğin diş çıkarma belirtilerinin neler olduğunun bilinmesi anneler için önemlidir. Belirtilerin tespit edilmesiyle birlikte rahatlatıcı uygulamalar sonucunda bebek diş çıkarma sürecini daha kolay atlatabilir.

Her bebekte diş çıkarma belirtisi aynı değildir. Bazı bebekler genel geçer belirtileri gösterirken, diğerleri hiçbir sorun yaşamadan dişlerini çıkarabilir. Bunun nedeni çoğunlukla DNA kaynaklı sebeplerdir. Bebeğin ilk dişinin ve azı dişlerinin çıkması aşaması en sorunlu süreçlerdir. Önce iki alt dişini çıkaran bebek, sonrasında üstteki iki dişi ve diğer yan dişlerini çıkarır.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri genel olarak ishal ve ateşlenme şeklinde seyreder. Bu belirtilere eşlik eden salyaların yani tükürüğün yoğun olarak akması durumu yaşanır. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir maddeler halinde sıralamak gerekirse...

bebegin-ilk-disi-dis-cikarma-belirtileri

1. Diş etlerinin kabarması,
2. Uykusuzluk,
3. Huzursuzluk,
4. Sürekli salya akmasına bağlı yüzde kızarma,
5. Aşırı salyadan tıkanma sonucu hafif öksürük,
6. İştahsızlık,
7. Kulaklarını çekme,
8. Diş etinde kanama,
9. Kilo alımının yavaşlaması veya durması,
10. Ağrı kaynaklı huzursuz davranışlar.

Bebekte bu belirtilerin tamamı görülebileceği gibi bir bölümü veya hiç birinin görülmediği durumlar da yaşanabilmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar?

dis-cikarma-belirtileri-ne-zaman-baslar

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri genel olarak 7’inci ay civarında başlamaktadır. Ancak DNA yapısına bağlı olarak belirtiler çok daha önce ya da sonra başlayabilir. Bazı bebekler 3 – 4 aylıkken ya da 6 aylıkken de diş çıkarma belirtileri görülebilir. Belirtilerin başlaması dişin hemen çıkacağı anlamına gelmez. Belirtilerden 3-5 ay sonra diş çıkmaya başlayabileceği gibi belirtilerin görülmesinden kısa bir süre sonra da diş çıkabilir.

Diş çıkaran bebekler ateşlenir ve ishal olur mu?

Diş çıkaran bebeklerde ateşlenme ve ishal genellikle görülen bir durumdur. Ancak her bebekte ateşlenme ve ishal durumu görülmeyebilir. İshalin yoğunlaşması veya ateşin 38 derecenin üstüne çıkması durumlarında doktora mutlaka danışılmalıdır. Özellikle havale geçirmeye meyilli olan çocuklarda bu dönemdeki ateş düzenli olarak ölçülmeli ve kontrol altında tutulmalıdır.

Bebeğinizin rahat diş çıkarması için yapmanız gerekenler

bebeginizin-rahat-dis-cikarmasi-icin-ne-yapmalisiniz

Diş çıkaran bebeği en fazla huzursuz eden durumların başında diş etinin kaşınması gelmektedir. Diş eti kaşınan çocuğa dişini kaşıyabilecek gıdalar verilmesi bu sorun için uygun bir çözümdür. Diş kaşıma aparatları her doktor tarafından önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzun fikrini alarak uygun görmesi halinde çocuğunuza diş kaşıma aparatı verebilirsiniz. Diş kaşıma aparatlarının bazı doktorlarca uygun bulunmaması, üzerinde mikrop taşıma riskinden kaynaklanmaktadır. Diş kaşıma aparatı verilecekse aparatın mutlaka dezenfekte edilmesi ve bebeğin eline verilmeden sudan geçirilmesi gerekmektedir.

Diş kaşıyıcı seçimlerinde de plastik ve boya içeren ürünlerden uzak durulması önerilmektedir. Verilen diş kaşıyıcı gıdalar iştahı azalan çocuğunuzun besin ihtiyacı bakımından yararlı olması sebebiyle de tavsiye edilmektedir. Ek olarak, kaşınan ve şişen diş etine beze sarılı buz uygulaması ya da soğuk bir bezle masaj yapılabilir. Bu dönemde bebeği soğuk yiyecekler ve içecekler rahatlatacaktır.

Yoğurt, elma püresi, elma suyu ve en önemlisi su, diş çıkarma döneminde çocuğa oldukça yardımcı olacak besinlerdir. Yine eczanelerden temin edilecek olan diş şurupları ya da diş jellerini bebeğin diş eti kaşıntısı için kullanabilirsiniz. Bebe aspirinleri de bu dönemde hem diş kaşıntısı hem de ateş için kullanılan ilaçlar arasındadır. İshal ve ateş için ilaç ve diğer tüm yöntemlerin kullanımı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?