fastcoexist

Geleceğe Yolculuk: 2025'te Mutfakların Nasıl Gözükeceğini Gösteren 12 Çalışma

Favorilerime
Ekle

Malumunuz, teknoloji aldı başını gidiyor. Biz daha yeni aldığımız ürünün tadını çıkaramamışken bir yenisi hemen piyasada yerini alıveriyor.

Bu durum, mutfakta son teknolojiyi takip etmeyi sevenlerin de sık sık başına geliyor tabii. Mükemmel blender'ınız, daha yenisi, daha iyisi çıktığı anda gözünüze bir eski gelmeye başlıyor mesela. Akıllı buzdolapları, 3D printer ile üretilen tabak çanakları görünce ise içimiz gidiyor, hemen bizde de olsun istiyoruz.

Tüm bu merak duygumuzu karşılamaya karar veren General Electric, mutfakların 2025 yılında nasıl olacağına dair enfes bir çalışma yapmış, dört farklı endüstriyel tasarımcı grubuna gelecek tahminlerini sormuş. Tahminler şöyle:

Mutfaklar, evin diğer bölümleriyle bir bütün olacak şekilde tasarlanacak

Tasarımcı gruplardan bir kısmı, mutfakların ileride şimdiki kadar evin önemli bir bölümünü oluşturmayabileceğini, aksine evin diğer bölümleriyle bütünleşerek yavaş yavaş kaybolabileceğini öngörüyorlar.

Mutfakta kullandığımız araç ve gereçler ise şık dolapların ardına gizlenecek

Evet, şimdi sevimli bardaklarımızı, baharatlıklarımızı mutfakta dekoratif süsler olarak kullanmayı seviyor olabiliriz. Ama tasarımcılara göre 2025 yılında tüm mutfak gereçlerimiz şık ve kullanışlı dolaplarda bekleyecek ve sadece ihtiyaç anında görünür olacak şekilde gizlenecek.

Mutfakta kullandığımız neredeyse her araç gereç kablosuz bağlantılar sayesinde yönetilebilecek

Eve gidince yemeğinizi uzun uzun hazırlamaktan mutsuzsanız, az daha sabredin. GE'nin yaptığı çalışmaya göre 2025 yılında neredeyse tüm mutfak eşyalarımızı uzaktan, kablosuz bağlantılar sayesinde yönetebileceğiz. Şimdiden heyecanlanmadık desek yalan olur.

Bir ürün, birden çok amaçla kullanılarak yerden tasarrufun dibine vurulacak

Mutfakların küçülüp kaybolacağı ve evin diğer bölümlerle bütünleşebileceğini söyleyen gruplardaki tasarımcılar, bunun bir sonucu olarak mutfak araç gereçlerimizin de çok amaçlı kullanıma sahip olacağını söylüyor. Mesela hem ocak hem fırın hem de mangal aynı küçücük karede bir araya gelse güzel olmaz mı, mis olur.

Minimum zahmetle kolayca yemek yapılabilecek

Buzdolabının bir yanda, lavabo ve ocağınsa bambaşka yanlarda olduğu mutfaklar yerine daha kompakt, daha birbirine yakın duran ve işleri kolaylaştıran mutfak tasarımları olacak. Bir salata yapmak için mesela, oradan oraya malzemeleri taşımak yerine hemen çıkarıp yıkayıp doğrayıp hazırlayabileceğiniz.

Suyun değeri daha bir bilinecek, bu da tasarım harikası beyaz eşyaların ortaya çıkmasına neden olacak

Geri dönüşümün, suyun değerini daha bir anlamamız, bilinç seviyemizin daha bir artacağı ve tüketim alışkanlıklarımızı buna göre şekillendireceğimiz anlamına gelebilir. Bu sürdürülebilirlik düşüncesi sayesinde mesela, bulaşık makinelerinde tekrar kullanılabilir su biriktirilip bahçe sulama gibi alanlarda kullanılabilir.

Sürdürülebilirlik sadece su için değil yiyecekler için de olacak, yiyeceklerden arta kalanlar organik gübre olarak kullanılabilecek

Zaten görndüğü kadarıyla mutfaklar da dahil evimizin pek çok yeri daha bir yeşilliklerle dolacak, haliyle bu gübreler de bitkilerimizin pek bir işine gelecek. Ne de güzel bir gelecek!

Bahçesi olanlar da sonuna kadar değerlendirebilsin diye çiçeklerinin yanı başına şöyle aletler konulabilecek

Bu aletler de ne işe yarayacak derseniz sizi hemen bir alttaki görsele doğru alalım.

Şaşırtıcı olsa da sanıyoruz ki teknolojinin bizi doğayla daha bir yakın hale getireceği bir gelecek bekliyor dünyayı. Ne diyelim, umarız gerçekten böyle gelişir evlerimiz.

Mutfak aletlerinin taşınabilirliği, portatifliği bugüne göre çok daha gelişmiş olacak

Mutfakta çok koku yapıyor derdine çare gibi adeta, al gerekli malzemeleri kuruver balkona. Mis gibi.

Lavaboların üzerindeki aynaların içimizi bile göstermesi söz konusu olacak

Genellikle lavaboların üzerinde bulunan aynalardan sadece dış görünüşümüzü değil, içimizin de ne durumda olduğunu öğrenebileceğiz. Üstelik bunun için sadece bir elimizi aynada belirtilen yere koymamız yetecek. Gelecekte daha sağlıklı bir yaşam bizi bekliyor demek!

Son olarak, şimdi de bildiğimiz 3D yazıcılar daha yaygın olacak, evlerde herkes dilediği aleti yapabilecek

fastcoexist

fastcoexist

Endüstriyel tasarımcıların gelecekte olacağını öngördükleri bir diğer konu da 3D yani üç boyutlu yazıcıların her eve girebileceği yönünde. Böylece evlerimizde dilediğimiz gibi çatal, bıçak, tabak, kase artık aklımıza ne gelirse yapabiliriz. Nasıl da güzel olur!

Elbette bu ürünlerin 2025 yılında olması sadece bir öngörü ancak söylemeden geçemeyelim, daha önce de benzer bir çalışmanın 1960'larda 2001 yılı için yapıldığını ve 1960 yılında yapılan çalışmanın 2001'de gerçekten olanlara oldukça benzediği de söyleniyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?