Yemek.com

Güneş Almayan Evde Bile Olur: Zambak Kolayca Nasıl Yetiştirilir?

5 Şubat 2020

Görüntüsüyle kendine hayran bırakan zambak, yaşam alanlarını süslemesinin yanında kimi kültürlerde besin olarak da kullanılabilmektedir. Geniş bir familyaya sahip olan zambakgillere ait olan zambak, kimi zaman lilyum olarak da anılır.

Zambak nedir? Zambak çeşitleri nelerdir?

Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan, bahçelerde ve evlerde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilen zambak, zarif çiçekleriyle adeta bir güzellik abidesidir. Ilıman bölgeleri seven zambak, soğanlı bir bitkidir. Kimi kültürlerde besin olarak da tüketilebilen bu bitkinin yaklaşık 110 türü vardır. Yetiştirilmek üzere en çok tercih edilen zambak türleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Beyaz Zambak: Özellikle kokusu ile mest eden beyaz zambak çiçeği, en rahat bulunan ve en yaygın kullanılan zambak türüdür.
Mor Zambak: Fazlasıyla büyük yapraklara sahip olan mor zambak, asaletin göstergesi sayılan mor rengin güçlü algısını yaşam alanlarına taşır.
Trabzon Zambağı: Türkiye’ye özgü Trabzon zambağı beyaz, sarı veya kırmızı renklerde olur.
Benekli Zambak: Turuncu çiçeklerin üzerinde siyah benekli ya da beyaz yapraklar üzerine kahverengi benekli olabilen benekli zambak, kendine has güzelliği ile dikkat çeker.
Kum Zambağı: Nadir bulunan kum zambağı, dünya üzerinde koruma altına alınan özel bir tür olarak yerini alır.
Bunların yanında Asya, Doğu, Amerikan ve Orlean melezleri olarak anılan zambak türleri, farklı renkleri ve yaprak türleriyle kendilerine birçok alanda yer bulur.

Zambak çiçeği özellikleri nelerdir?

Zambak çiçeği çok yıllık bir yapıya sahip olmasının yanında dayanıklılığı ile de bilinir. Kökleri yatay olarak yetişir. Uzun bir gövdesi vardır. Nisan ayında filizlenen zambak, mayıs ve temmuz ayları arasında çiçeklenmeye başlar. Sarı, kırmızı, turuncu, pembe veya beyaz renkte bulunabilir.

Evde zambak nasıl yetiştirilir?

  • Direkt olarak güneş ışığına ihtiyaç duymayan zambak, çok sıcak ve çok soğuk alanları sevmez.
  • Zambak yetiştiriciliği için zambak soğanı; önce ortalama bir saksının içerisinde yarısı bahçe toprağı, yarısı torf olan bir karışıma ekilir.
  • Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir.
  • Düzenli olarak sulama ister. Her gün aynı miktarda su verilmesi gerekir. Çiçekleri, genellikle yaz aylarında açar.
  • Zambak soğanı ne zaman ekilir?

    Zambak soğanı ekimi için en uygun zaman sonbahar dönemleridir. Çiçeklerini yaz aylarında açan bitki, özenli bir bakım ve sabır gerektirir.

    Zambak çiçeği tohumu nasıl elde edilir?

    Zambak tohumu genellikle çiçeğin kökten ayrılmasıyla elde edilir. Ayrılan kısım başka bir saksıya ekilerek yeniden kök salması sağlanır.

    Zambak tohumu nasıl çoğaltılır?

    Zambak tohumunu çoğaltmak için en uygun zaman nisan ayıdır. Çoğaltma için en sık kullanılan yöntem kökten ayırma yöntemidir. Kök kısımlarından ayrılan zambak, başka bir saksının içerisine alınır. Aynı bakım ve sulama işlemlerine devam edilen yeni zambak, en kısa sürede çiçek açarak güzelliğini ortaya koyar.

    Zambak bakımı nasıl yapılır?

  • Zambak toprağının sürekli nemli kalması en iyisidir. İki günde bir sulama önerilmesinin yanında sıcak yaz aylarında sulama sıklığı ve miktarı artırılabilir. Aşırı sulama, çiçeğin solmasına sebebiyet vereceği için dikkat edilmelidir.
  • Bulunduğu ortamın 21 - 25 derece arası olması gerekir ve direkt olarak güneş ışığı almamalıdır.
  • Günde 3 - 4 saat havalandırmak, çiçeğin daha verimli açmasını sağlar.