Yumurta Tatlıların ve Yemeklerin İçinde Neden Kokar, Kokusu Nasıl Azaltılır?
23 Kasım 2017Yemeklerin tadını güzelleştiriyor, tek başına bile insanı doyurmaya yetiyor. Müthiş bir kıvam verici ve tatlıların olmazsa olmazlarından. Tabii ki yumurtadan bahsediyoruz.
Söz konusu yumurta olunca hayatımızın her yerinde bir kullanım alanı çıkıyor. Faydaları deseniz say say bitmiyor. Çok önemli bir protein kaynağı olmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip. Bu yüzden kahvaltıda gözümüzü açtığımız andan tutun enerji veren karışımlara, o pofuduk pofuduk kabarmış keklerden tutun nefis terbiyesiyle sofraları şen eden çorbalara kadar her yerde yumurtaya rastlamak mümkün.
Böylesine sevdiğimiz ve çok kullandığımız bir besinden soğumamıza, onu daha az tüketmemize neden olacak tek bir şey olabilir, o da kokusu! Yumurta kokusu yüzünden keki yiyemiyor, yumurtalı bir yemek pişirirken iki kere ''Kokacak mı acaba?'' diye düşünüyorsanız gelin bu sorunun cevabını verelim. Sizlerden şu zamana kadar gelen ''O kadar yumurta kokmaz mı?'' sorusunun da uzun ve detaylı açıklaması olsun. Bu arada minik bir ekleme yapalım. Bu bahsettiğimiz çiğ yumurta kokusundan zaten çok rahatsız olanlarınız için geçerli değil.
Buyursunlar, tüm sorularınızın yanıtları burada.
Tatlıların ve yemeklerin içinde yumurta neden kokar?
Tatlılarınızın içinde kullandığınız, haşlamak istediğiniz ya da yemeklerin içine koyduğunuz yumurtalar... Garip kokularıyla sizi yemek yemekten ya da binbir özenle hazırladığınız o tatlıya gömülmekten alıkoyuyorsa bir sebebi var. Hatta sebepleri diyelim. Bunlardan ilki yumurtanızın yeterince taze olmayışı diyebiliriz. Yumurta bayatladığında zaten kötü bir kokuya sahip olur. Rengi farklılaşır ve yenmeyecek duruma gelebilir.
Ancak dış görünüşünde ya da renginde bir sorun olmamasına rağmen bayatlamaya yakın yumurtalar, kullanıldıkları durumlarda çok kokarlar, bu da sizi o tatlıyı yerken ya da yumurtayı pişirirken ''Çok yumurta kokuyor'' cümlesini çıkarır ağzınızdan. Bu nedenle özellikle yumurta kokusuna çok hassas olanlardansanız yumurtaların bayat olmamasına özellikle özen gösterin deriz.
Bir diğer nedeni ise yumurtaların hatalı pişiriliyor olması. Tarife uygun doğru pişirilme süreçleri uygunlanmadığı yani az, hızlı ya da çok pişirmek yumurtanın kokusunu daha fazla hissetmenize neden olabilir. İşin biraz daha bilimsel açıklamasını yapalım. Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır. Yumurtayı ne kadar hatalı pişirirseniz ya da çok uzun süreler pişirirseniz bu gaz o kadar açığa çıkar ve kokmalara neden olur.
Hatalı pişirme demişken özellikle tatlı yapımında birkaç teknik var. Örneğin, yumurtaları benmari bir şekilde hazırlamak ve sosların ya da tatlıların içine koymak. Bu durumlarda doğru ısılar kullanılmadığı, çok hızlı bir şekilde dikkatli olunmadan bu işlemler yapıldığı için ne yazık ki yumurtalar kokabiliyor, keyfinizi kaçırabiliyor.
Yumurta kokusu nasıl azaltılır?
Peki, tatlı ya da yemeklerde bu kokuyu azaltmanın bir yolu var mı? Elbette var. Yumurtaların taze olduğundan emin olun. Yumurtalarınız tazeyse bu kokunun olma ihtimalini en aza indirmiş olursunuz. Çok yumurtalı bir tarif deniyorsanız mutlaka ama mutlaka pişirme süresine ve tarifin içindeki adımları birebir uygulamaya özen gösterin.
Haşlanmış yumurta yapacağınız zaman suyu önceden güzelce kaynatın. Kaynamış suyun içine yumurtaları atın ve bu şekilde pişirin. Böylelikle yumurtalarınız çok uzunca bir süre ısıya temas etmemiş olur ve kokusunun çıkma olasılığı azalır. Yumurtalı tatlı yaparken sarılarının ve beyazlarının ayrı ayrı kullanılacağı bir tarif yapıyorsanız sarısının beyazına, beyazının sarısına karışmamasına özen gösterin.
Bunlara dikkat ederseniz yemek ve tatlılarınızdaki yumurta kokusu en aza inmiş olur.