Yemek.com

Temizlik Konusunda Hemen Herkesin Yanlış Bildiği 9 Pratik Bilgi

7 Mart 2017

Hayatın her alanında olduğu gibi pratik bilgiler evde ve özellikte mutfakta hayatımızı kolaylaştırmaya kararlı. Konu temizlik olduğunda da bu değişmiyor, bu pratik bilgiler sayesinde temizlik çok daha kolay hale geliyor, bize zamandan kazandırıyor.

Ancak çok bilinen bu bilgilerden bazıları size yarardan çok zarar da getirebilir. Eşyalarınızın zarar görmemesini istiyorsanız bunları bilmekte fayda var.

Bahar temizliğine kalkışmayı düşünenlerin özellikle dikkatine...

Ahşap mobilyaları çayla parlatmaya çalışıyorsunuz

Ahşap, tahta mobilyaları parlatmak için taze çay poşetlerinden yararlanabileceğinizi söyleyenlere çok da kulak kabartmayın. Zira herkesin de bildiği üzere suyun değdiği tahta yüzeylerin sonu pek de harika olmuyor. Çayın boya gibi bir özellik taşıdığı doğru ancak yüzeyde su lekeleri bırakacağını da unutmamalısınız.

Halı üzerindeki lekeler daha çok tazeyken temizleyiciyle siliyorsunuz

Diyelim ki halının üzerine bol yağlı bir sos döktünüz. İlk tepkiniz "Hemen silmeliyim" diye evdeki çeşitli temizleyicilere sarılmak oluyor, öyle değil mi? Ancak böyle yaparak halının tüylerine zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda ıslaklığın ve kokunun halı içinde hapsolmasına sebep olacaksınız. Bu yüzden önce leke üzerindeki ıslaklığı alın, sonra lekelenen bölgeye leke çıkarıcıyı sıkın ve sonra yeniden kurulayın.

Gümüşleri parlatmak için diş macunu kullanıyorsunuz

Diş macununun gümüşleri parlatma özelliği olduğu yalan değil. Ancak gümüşleri diş macununu sıklıkla ovalamak gümüş eşyalarınızın yıpranmasına yol açacaktır. Zira diş macunu diğer standart gümüş parlatıcılardan çok daha fazla aşındırıcı bir özellik taşıdığı için en azından çok narin gümüşlerinizde bu yöntemi kullanmamanızda fayda var.

Taş ya da mermer yüzeyleri sirkeyle temizliyorsunuz

Sirkenin temizlikte en büyük yardımcılarımızdan biri olduğu artık su götürmez bir gerçek. Çoğu yüzey ve alanda mucizeler yaratan sirke söz konusu mermer gibi taş yüzeyler söz konusu olduğunda yarardan çok zarar getiriyor. Zira sirkenin içindeki asit bu yüzeylerde çizikler ve inatçı lekeler bırakabiliyor. Dolayısıyla taş yüzeyleri sulandırılmış deterjan ve ılık suyla silmeniz çok daha mantıklı.

Pas lekeleri için çamaşır suyu kullanıyorsunuz

Çamaşır suyu inatçı lekeler için harika bir çözüm olabilse de söz konusu pas lekeleri ve izleri olduğunda işleri daha kötü bir hale getirebiliyor. İçindeki kimyasallar pasın daha fazla yayılmasına sebep olup işinizi daha da zorlaştırıyor. Bunun yerine limon suyu ve tuzu karıştırıp paslı yüzeylere sürmek daha doğru bir seçim.

Aynaları, tabloları silerken temizleyici direkt olarak yüzeye sıkıyorsunuz


Yanlış! "Nasıl temizleyeceğim ama?" diye soranlara hemen cevabı verelim; temizleyiciyi önce beze sıkın ve sonra yüzeyleri bu şekilde silin. Bu şekilde onlara zarar verme olasılığınızı azaltmış olursunuz.

Rendeyi süngerle temizlemeye çalışıyorsunuz

Peynir rendelediğiniz rendede kalan peynir kırıntılarından kurtulmak kolay değil biliyoruz. Su altında, süngerle çıkarmaya çalışmak da sadece süngerinizin yıpranmasına sebep oluyor günün sonunda. Bunun en pratik çözümü rendeye patates sürmek. Zira patatesteki oksalit asit peynir kalıntılarından kurtulmaya birebir.

Camları güneş en tepedeyken siliyorsunuz

Tabii ki yağmurlu günlerde silmeyin ama güneşin direkt olarak geldiği günlerde de camları silmemekte fayda var. Cam temizleyicileri doğrudan gelen güneş ışığında çok daha çabuk kuruduğu için camlarınızın çizgi çizgi olmasına yol açar. Akşamüstü saatlerinde ya da bulutlu günlerde silmeyi tercih edin ki o kadar yorgunluğa değsin.

Cam şişeleri normal bulaşık gibi süngerle yıkıyorsunuz

Özellikle dar ağızlı şişelerde onun her noktasına ulaşmak bulaşık süngeriyle asla mümkün değil. Şişeyi pirinç, bulaşık deterjanı ve ılık suyla doldurup iyice çalkalarsanız her bölgeye ulaşıp onu tertemiz yapabilirsiniz.