7 Etkili ve Kolay Yöntemle: Termos Kokusu Nasıl Geçer?
28 Şubat 2020Hatırlayanlar olacaktır, daha önce termos nasıl temizlenir anlatmış, termosun içindeki o koyu renkli lekelerden kurtulmanın en pratik yolunu adım adım göstermiştik. Ama termos temizliği ile ilgili tek sorun o lekeler değil ne yazık ki. Biliyorsunuz, bazen termosların içindeki kokulardan kurtulmak sadece yıkamakla mümkün olmuyor, lekeleri çıksa da o kötü kokular uzun süre kalıyor.
İşte tam da bu yüzden bu kez termos kokusu nasıl geçer, bunu anlatmak istedik. Termosa bir gün kahve koydunuz diye, sonraki günlerde içine koyacağınız çayın kahve kokmasından, bitki çaylarının kokusunun neredeyse tamamen değişmesinden siz de bıktıysanız hemen aşağıdaki yöntemlere mutlaka göz atın ve içlerinden size en uygun olanı seçip hemen uygulayın.
Sözün kısası, termosa her gün farklı bir içecek koysanız bile kokuları birbirine geçmesin istiyorsanız termos kokusu nasıl geçer hemen şimdi anlatıyoruz, toplanın!
İçindekiler
Termosu sirkeli suyla yıkama
Termosa maden suyu koyup bekletme
Karanfilli su hazırlayıp termosta bekletme
Termosun kapağını sıcak suda bekletme
Termosun içine buz parçaları ve tuz ilave edip çalkalama
Termosu karbonat ile yıkama
-
Termosun içine tuz koyup bekletme
Tuz, bildiğiniz gibi kötü kokuları çekebildiği için mutfak temizliğinde birçok alanda kullanılıyor. İşte bu özelliğini termos kokusundan kurtulmak konusunda da kullanabilirsiniz. Yapacağınız tek şey termosun kapağını açmak, içine termosun büyüklüğüne göre değişecek şekilde yarım çay bardağı ila 1 çay bardağı arasında tuz ilave etmek, kapağını çok sıkı olmayacak şekilde kapatmak.
Bu şekilde akşamdan termosunuzu bırakıp sabah uyanınca yıkayabilir, güzelce duruladıktan sonra termosunuzu kokusuz bir şekilde kullanabilirsiniz. İçine ilave ettiğiniz tuzu tamamen duruladığınızdan emin olmayı unutmayın.
-
Termosu sirkeli suyla yıkama
Mutfak temizliğinde en doğal destekçilerimizden olan sirke de yine yanımızda. Bu yöntem de yine çok pratik üstelik. Termosun içine 1 çay bardağı sirke ilave edin. Üzerine de ağzına kadar oda sıcaklığında su ilave edip kapağını kapatın ve güzelce çalkalayın. Ardından akan suyun altında termosu güzelce yıkayın. Sirke, termosun içindeki kötü kokuların gitmesini sağlayacaktır.
Güzel durulandığında içinde sirke kokusu kalmaz ama yine de sirke kokusu oluşmasından şüphe ediyorsanız sirkeli suyla yıkadıktan sonra her zaman kullandığınız bulaşık deterjanıyla da bir tur yıkayıp durulayabilirsiniz.
-
Termosa maden suyu koyup bekletme
Termosun içine tuz koyup aşındırmaktan korkuyorsanız maden suyu da kullanabilirsiniz. Bu işlem de yine çok kolay tahmin edebileceğiniz gibi. Termosun içine bir şişe maden suyunu koyun, ağzını çok sıkı olmayacak şekilde kapatıp dikkatlice çalkalayın. Kapağı hafif aralık bırakarak bir gece bekletin. Ertesi gün her zamanki gibi termosunuzu yıkayıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
-
Karanfilli su hazırlayıp termosta bekletme
"Ne yaptıysam olmadı, termosun içinden hala garip kokular geliyor" diyorsanız size daha keskin aromalara sahip yardımcılar gerekli demektir. Bu noktada en doğal ürünlerden karanfilden destek alabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir tencereye bolca su koyun ve içine yarım avuç kadar karanfil atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra karışımı ocaktan alın, biraz ılımasını bekleyip termosa aktarın.
Termosun kapağını kapatıp bu şekilde yine en az 1 gece bekletin. Ertesi gün karanfilli suyu döküp termosu bulaşık deterjanı ile güzelce yıkayın. Güzelce yıkayıp duruladığınızda karanfil kokusu da dahil olmak üzere termosunuzda hiçbir koku kalmayacaktır.
-
Termosun kapağını sıcak suda bekletme
Termosunuzu neyle yıkarsanız yıkayın hala kötü kokular oluşuyorsa belki de gözünüzden kaçırdığınız konu termos kapağıdır. Birkaç katmanı olabilen termos kapaklarında kalan kokular da termosun içine koyduğunuz her şeyin kokusunu değiştiriyor olabilir. Bu nedenle termos temizliğinde kapağı asla göz ardı etmemeli, şu zamana dek sadece şöyle bir duruladıysanız hemen şimdi su kaynatın ve kaynattığınız suyu uygun bir kaba koyup içine termos kapağını koyun. Her yerinin suyun içinde kaldığından emin olduğunuz kapağı bu şekilde bir gece bekletin. Ardından rutin yıkama-durulama işleminden geçirin ve gönül rahatlığıyla kullanın.
-
Termosun içine buz parçaları ve tuz ilave edip çalkalama
Termosun dibinde ya da içinde kalan lekeler, kötü kokuların oluşmasının ana nedenlerinden. Bu yüzden onlardan olabildiğince kurtulmak önemli. İşte bu noktada da devreye buz parçaları giriyor. Kenarları çok keskin olmayan buz küplerini termosa ilave edin. Üzerine de termos büyüklüğünüze bağlı olmak üzere 1 ya da 2 yemek kaşığı tuz atın. Termosun kapağını kapatıp güzelce çalkalayın. Buzların sesi azalmaya başladığında çalkalamayı bırakın ve termosunuzu her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. İçindeki lekelerin ve kokusunun azaldığını fark edeceksiniz. Bu uygulamayı birkaç kez yaptığınızda ise lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz.
-
Termosu karbonat ile yıkama
Daha önce de anlattığımız termos temizleme yöntemlerinden biri de karbonattan geçiyor. Termosu lavabonun içine koyun ve yarım çay bardağı kadar karbonatı içine aktarın. Ardından kaynattığınız suyu yavaş yavaş üzerine dökmeye başlayın. Karbonat köpürmeye başlayacak, yavaş ve ritmik bir şekilde döktüğünüz su, termosun içinin temizlenmesini sağlayacaktır.
Nasıl yapıldığını adım adım görmek isterseniz hemen şu yazımıza bekleriz.